20. september 2021
Karen Hoff. Foto: Scanpix
Karen Hoff. Foto: Scanpix
Foto: Erik Fut Jensen/Ritzau Scanpix/Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OL 1948: Karen Hoff gjorde Danmark og Carlsberg glade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OL 1948: Karen Hoff gjorde Danmark og Carlsberg glade
Sport Nordsjælland - 31. juli 2021 kl. 11:00
Af Bjarne Sveegaard

Der var ikke mange, der troede på Karen Hoff's olympiske chance, da den 27 årige rosinpiller fra Randers blev udtaget til 500 meter enerkajak til De Olympiske Lege i London i 1948.

Som nabo til Randers Fjord var interessen for søsport vakt. Det var dog først i 1942, at hendes bror fik overtalt Karen til at de kunne træne sammen i de skønne omgivelser, hvor Gudenåen munden ud i Randers Fjord. Hun blev samtidig medlem af kajakklubben Gudenå (stiftet 1935) og trænede for det meste alene. Det udløste alligevel to danske mesterskaber i 1944 og 45, men så hørte man ikke så meget om Karen i de næste par år.

I efteråret 1947 blev et hold på 20 roere udtaget til fællestræning, og i den forbindelse syntes Dansk Kano-og kajakforbund, at Karen Hoff også, som tidligere dansk mester, også skulle have tilsendt et træningsprogram.

I den første styrkeprøve i foråret 1948, blev Karen Hoff slået af to piger fra klasse B, og hvad så? Noget måtte ske, og så fik Karen en ny båd fra bådebygger Kobberup i Struer. Og det hjalp. I de to afgørende udtagelsesheat i Struer og Odense vandt hun klart, og var klar til London.

Karen fortsatte fremgangen, da konkurrencerne begyndte på Henley i London. Der var i alt tilmeldt 10 deltagere, og i det indledende heat vandt Karen Hoff uden de store problemer.

I finalen trak hun den vanskeligste bane, men efter en langsom start satte hun en spurt ind med 150 meter til målet. Med lange seje og kraftige tag sejrede hun foran hollænderen Anker-Doedens.

Ved medaljeoverrækkelsen opnåede Karen Hoff, som den eneste dansker at stå på midterskamlen på selveste Wembley Stadion.

- Jeg ved godt, at der er mange der kommer og klapper mig skulderen, men det er kun fordi jeg har vundet den pjat guldmedalje, sagde Karen Hoff efter sejren.

Carlsberg bryggerrierne var hurtig til at reagere, og det blev naturligvis 48 hof der blev overrakt til guldvinderen, som hun kunne dele med de øvrige seks deltage på kano-og kajakholdet..

Ved hjemkomsten til København fik Karen Hoff en storslået modtagelse. Endnu større var den dog i hjembyen Randers. På rådhuset skålede hun i mælk. Spiritus og rygning havde aldrig været noget for den friske Randers-pige.

Triumfen fortsatte i 1948, hvor hun med Bodil Svendsen blev VM i 500 m dobbeltkajak. I 1950 blev det til sølv i 500 enerkajak ved VM i København. Hun vandt i alt syv DM titler i perioden 1944-52. Efter en længere pause begyndte Karen i veteran-rækkerne i 1970, og så sent som 1989 vandt hun guld ved World Masters Games.

Karen Hoff døde i 2000 i en alder af 78 år.

Synes du, at kommunen er der for dig?