19. juni 2021
Hørsholm 79ers - her ved anfører Gritt Ryder og træner Jesper Krone - er et af bare fem hold i Dameligaen i denne sæson.
Hørsholm 79ers - her ved anfører Gritt Ryder og træner Jesper Krone - er et af bare fem hold i Dameligaen i denne sæson.
Foto: Rudi Dalsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvindernes bedste række er krympet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kvindernes bedste række er krympet

Bare fem hold er stillet til start i Dameligaen i basketball i denne sæson. Landstræner ser gerne flere hold i ligaen, men lægger også vægt på at klubberne kan tilbyde elitesetups for at holde på spillerne.

Sport Nordsjælland - 30. oktober 2020 kl. 08:51
Af Rudi Dalsgaard

I sæsonen 2013/2014 stillede 10 hold op i Dameligaen i basketball. I denne sæson er det tale nede på fem.

arrow Læs også: 79ers vippet af tinderne

Væk er hold som Lemvig, Stevnsgade, Falcon, Værløse, Virum og Horsens, mens BMS Herlev så er kommet til. Ikke lige frem et ønskescenarie for dansk kvindebasketball, der ser herreholdene være større og stærkere end nogensinde - anført at Bakken Bears' flotte europæiske resultater.

- Vi vil gerne have flere hold i ligaen. Det er ikke fedt kun at være fem. Men måske der kan komme et par københavnske hold igen. Vi savner Stevnsgade og Falcon, for eksempel. Og så må vi se, hvad der kan dukke op rundt omkring. Måske ovre i Skovbakken, siger Jesper Krone, der er cheftræner i Hørsholm og samtidig er landstræner for Danmark.

- Det vigtige er, at dem er i ligaen bliver ved med at køre elite på kvindesiden. Der var snak om at nedlægge Dameligaen, men det ville være en kæmpe katastrofe. Ikke kun for dansk kvindebasketball generelt, men også for et kvindelandshold. Så derfor er jeg glad for, at der er fem hold, der holder skansen.

Ikke så stor forskel

Tilbage i 2013/2014 kunne man så også se hold, der vandt bare to kampe på en hel sæson. Så niveaforskellen var enorm på top og bund. Nu er ligaen mindre, så måske det kan give en langt bedre konkurrence?

Måske, mener Jesper Krone.
- Der er nogle gode hold, og det bliver nogle tætte opgør. Det er jeg ikke i tvivl om. Det bliver intenst i denne sæson, siger han, men tilføjer:

- Jeg vil nu hellere håbe på, at vi kan lave otte-ti konkurrencedygtige hold i stedet for fem. Og så er det okay, at der er nogle, der hænger lidt efter og har fokus på udvikling. Det ser man også i mændenes liga med Pro A og Pro B-opdelingen.

- Fem hold er i underkanten, men det er heller ikke fedt at udvide til 16 hold, og så er der ikke noget elite i det. Vi skal bevare eliten, og så skal vi måske lige have tre-fire klubber mere med. Det tager bare noget tid.

På nogle punkter er Dameligaen også blevet ramt af sin egen succes. Det var tildels tilfældet for Værløse, der op til denne sæson meldte fra til Dameligaen efter holdet havde sendt fire spillere fra sidste sæson på college i USA. Det tab af niveau kunne Værløse ikke nå at kompensere for.

- Det er en hård periode lige nu, men der er også mange spillere af sted. Så vi håber bare på, at de ikke går i stykker i USA eller mister modet, som man nogle gange ser. De skal komme hjem og fortsætte, understreger Jesper Krone.

- Vi skal holde fast i den talentudvikling, der er i gang, og så skal vi være klar til at tage i mod de spillere, der vender hjem fra USA, så vi kan tilbyde dem et godt setup. Og der skal være et godt setup for dem, der ikke tager ud, men gerne vil spille videre.

God hverdag

Men udlængsel kan ikke forklare hele frafaldet af klubber. For den danske landstræner er det vigtigste derfor også, at der netop bliver holdt et højt niveau i hverdagen, så de bedste spillere kan og vil fortsætte.

- Der er måske noget økonomi involveret i, hvorfor spillere stopper, og der er også nogle store ambitioner hos nogle spillere. Jeg ved ikke om løn kan motivere til at spille videre. Jeg tror mere, det handler om at kunne tilbyde dem en blanding mellem det civile liv og elitebasketball, så de ikke skal gå på kompromis, siger Jesper Krone.

- Det skal holde niveau, ellers gider de bedste spillere heller ikke prioritere det. Der skal være noget at komme for. Her er landsholdet også en vigtig del. Hvis det er der som gulerod, så tror jeg på, der er flere spillere, der fortsætter med at spille.

arrow DM-pokal fejret med sejr
28. oktober 2020 kl. 20:27 Opdateret: kl. 09:35
arrow Endelig - mestre fik pokalen
28. oktober 2020 kl. 19:27 Opdateret: kl. 19:32
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?