25. maj 2019
Tommy Schram (i midten) jubler over et flot mål af Tobias Andersen i Hillerød Fodbolds debut i 2. division i 2017. Men siden gik det skævt forhold holdet, og Schram stoppede som træner. Nu har han i stedet fundet tilbage til sine fodboldrødder meden rolle som assistenttræner for Brøndbys U19-hold.  Foto: Rudi Dalsgaard
Tommy Schram (i midten) jubler over et flot mål af Tobias Andersen i Hillerød Fodbolds debut i 2. division i 2017. Men siden gik det skævt forhold holdet, og Schram stoppede som træner. Nu har han i stedet fundet tilbage til sine fodboldrødder meden rolle som assistenttræner for Brøndbys U19-hold. Foto: Rudi Dalsgaard
Foto: Rudi Dalsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tordenstøvlen har fundet hjem til Brøndby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tordenstøvlen har fundet hjem til Brøndby
Opdateret 19. oktober 2018 kl. 13:20
Sport FAA - 19. oktober 2018 kl. 13:09
Af Rudi Dalsgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Han har stadig et fuldstidsjob, og han er stadig fodboldtræner.

Men derudover er alt stort set anderledes for 46-årige Tommy Schram, efter han for godt et par siden skiltes fra Hillerød Fodbold efter at have stået i spidsen for det hold, der tog turen fra Serie 2 til 2. division i løbet af godt seks år.

- Det er unge mennesker på øverste hylde i en stor klub, og dem, der er her, er nogle, der rigtig gerne vil det. Så jeg har fået det, jeg gerne ville, lyder det fra Tommy Schram til Frederiksborg Amts Avis.

Siden juli måned har han nemlig fundet vej tilbage til sin egen fodboldopvækst og har været assistenttræner på Brøndbys U19-ligahold, der i skrivende stund ligger nummer seks. Og det er en rolle, han nyder i fulde drag efter den lange periode i Hillerød, men også et trænerjob, der var lidt længe undervejs.

- Jeg brugte tiden efter Hillerød på at koble fra. Jeg havde behov for at komme lidt væk og sunde mig og bruge min fritid på det, jeg selv havde lyst til, i stedet for at være til kamp hver lørdag og snakke med spillere dagligt.

- Der var lidt tilbud fra forskellige klubber. Lige fra Danmarksserien til kvindefodbold. Men jeg var interesseret at prøve noget med kontraktfodbold. Det ville være næste skridt for mig, siger Schram og fortsætter:

- Jeg ville gerne prøve noget nyt, hvor man kan stille nogle krav, og spillerne skal komme til træning. Hvor man kommer til træning, selv om der er Champions League i fodbold om aftenen, eller selv om vejret er dårligt.

Egentlig var Tommy Schram begyndt en dialog med en rolle i kvindeafdelingen i FC Nordsjælland, men så ringede den tidligere holdkammerat fra Schrams egen tid i Brøndby, Kim Vilfort, og siden snakkede Schram også med Bent »Turbo« Christensen. Og så var vejen klar til et comeback i den klub, Tommy Schram selv spillede i fra han var otte til 24 år gammel.

- Det var egentlig ikke et sted, jeg selv havde tænkt på, og det er ikke sådan, at jeg har snakket daglig med Kim Vilfort, siden jeg stoppede i Brøndby. Men vi har snakket, når vi er mødtes, og det samme med Bent Christensen. Det er i Brøndby, jeg selv er skabt som spiller, og jeg har hele Brøndby-skolen i mig. Jeg kender klubben. Nogle af de holdledere, vi har i dag, er folk, der også var holdledere, da jeg spillede i klubben, siger Tommy Schram.

- Jeg tror, det har gjort en forskel, at jeg har den Brøndby-baggrund. Det har Joakim Matsson (cheftræner for U19-holdet, red.) jo slet ikke. Så man har gerne villet have en mand, der kender klubben. Lige som Alexander Zorniger er sig selv på førsteholdet, så vil man gerne have Brøndby-folk omkring ham.

Ingen strømpebekymring
Samtidig har Tommy Schram 30 ungdomslandskampe på cv'et og startede i Hillerød med en grundstamme af U19-spillere, der så blev suppleret, så at arbejde med den aldersgruppe var også afprøvet.

Så nu kommer han tre gange om ugen til træningen i Brøndby og er med til kampene både ude og hjemme. Men for Tommy Schram er den store forskel, at han nu selv føler, han kan have fuld fokus på selve fodbolddelen.

- Som assistent skal jeg ikke tage alle de daglige småting som spillere, der mangler et par strømper, eller nogen, der skal have fri af en eller anden årsag. Jeg kan koncentrere mig om det, jeg gerne vil: det fodboldmæssige. Jeg laver nogle øvelser og kan så coache direkte på dem, forklarer Tommy Schram.

Han står typisk for noget opvarmning og nogle pasningsøvelser, der matcher spillestilen i Brøndby, og så arbejder han endten individuelt eller gruppevis med spillere, når der er brug for lidt ekstra fokus på en bestemt del af spillet. For eksempel clearingsspil med forsvarsspillerne.

- Vi spiller jo for at vinde og få et resultat, når kampen går i gang. Men førsteprioritet er stadig at gøre spillerne klar til at spille Superliga. Vi spiller også et system, der nærmest er 1:1 i forhold til Superligaholdet, siger Tommy Schram, der også tager del i det store videoanalysearbejde, der er i både forberedelsen til og efterbehandlingen af kampene.

Forbindelsen har han dog i høj grad stadig til Hillerød. Frem for alt spiller sønnen Jeppe på klubbens U12-hold og er en langbenet, lynhurtig angriber. Så når han skal hentes fra kamp og træning, kommer Tommy Schram forbi stadion, og ind i mellem render han så ind i sit tidligere hold og får snakket lidt.

Men for nylig var han også på plads, da hans nuværende klub mødte hans tidligere i pokalturneringen foran godt 3000 tilskuere.

- Jeg så pokalkampen mod Brøndby, og der var de fleste spillere jo nogen, jeg selv har haft med at gøre. Jeg skal ikke tage æren for det, men det gjorde mig da glad at se, og at man kan se, at nogle af de ting, vi trænede på dengang, siger Tommy Schram.

- Men der er også sket meget, og Kasper Jørgensen (Hillerød-træner, red.) har lagt sin stil henover det også. Jeg håber alt det bedste for dem, og de har kvaliteterne til at løfte det et niveau. De spiller godt og skaber mange chancer.

Tommy Schram tog over som cheftræner i Hillerød i februar 2013 efter Peter Ebbe Tønder, da holdet lå i Serie 1. Siden var han chef i 124 kampe, vandt 70, spillede 25 uafgjort og tabte 29.

Han rykkede op med Hillerød fra Serie 1 i 2013, Sjællandsserien i 2015 og Danmarksserien i 2017.

Efter fem kampe i 2. division valgte han at stoppe i Hillerød og blev afløst af Kasper Jørgensen.