15. oktober 2021
Danmarks mest vindende svømmer er at finde i bassinet i Farum flere gange om ugen. Her træner hun sammen med Farums andre gode svømmere, og hendes helt store mål er OL i Tokyo i 2020. Foto: Mads Hussing
gallery icon

Se billedserie

Danmarks mest vindende svømmer er at finde i bassinet i Farum flere gange om ugen. Her træner hun sammen med Farums andre gode svømmere, og hendes helt store mål er OL i Tokyo i 2020. Foto: Mads Hussing
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svømmestjerne får ro i Farum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Svømmestjerne får ro i Farum
Opdateret 11. februar 2019 kl. 14:47
Sport Nordsjælland - 11. februar 2019 kl. 13:35
Af Mads Hussing

Farum Svømmeklub og Danmarks mest vindende svømmer har fundet hinanden. Og det i en sen alder for svømmer Jeanette Ottesen, der i 2017 blev mor til Billie-Mai.

- Det er sjovt, at jeg i en alder af 31 år har fundet ud af, at der ikke findes bedre forhold i hele Danmark, end der gør i Farum. Jeg ville næsten ønske, jeg havde fundet ud af det for 10 år siden. Jeg føler, jeg får de bedste forhold frem mod OL i 2020, siger Jeanette Ottesen, der tidligere svømmede for VAT.

Her blev hun stresset over, at der var alt for mange til træning, så træneren - og manden - Marco Loughran ikke havde ordentlig tid til hende. Derudover har hun også svømmet på det nationale træningscenter.

- Jeg kom fra det nationale træningscenter før OL, og før jeg blev gravid. Det er søde og rare mennesker, men det er en helt anden kultur. Men jeg blev stresset, for det var ikke sikkert, at jeg fik kørt det, der skulle køres, for vi skulle lige se det an, siger Jeanette Ottesen og fortsætter:

- Her lægger vi en plan, og så holder vi os til planen. Hvis vi afviger fra planen, så har det noget med mig at gøre. Det kan være, at jeg skal have en stille og rolig dag, eller jeg skal presses lidt mere den dag.

Konkurrerer på lige fod
Jeanette Ottesen mener, at hun nu har de samme betingelser som de fleste af hendes udenlandske konkurrenter.

- De er professionelle svømmere, og mange af dem har rigtig gode forhold. Det glæder mig, at jeg nu føler, jeg kan træne under lige så gode forhold, som de gør. Jeg føler, jeg kan blive en rigtig professionel svømmer igen, der har et klart mål med at træne så intensivt igen.

Målet er OL
- Drømmemålet er at komme til OL, og når man først står til OL, så kan alt ske. Jeg vil ikke sætte en titel på. Alle der kender mig ved godt, at jeg ikke gør noget halvt.

- Jeg skal til OL, og det er første step. Det step hedder april 2020, for det er der kvalifikationen er. Når jeg så har kvalificeret mig til OL, så tager vi den derfra, og så kan alt ske. Jeg går ikke ind til OL bare for at være med, siger Jeanette Ottesen, der sagtens kan sætte ord på, hvorfor det lige er ved OL, at karrieren endelig skal slutte.

- Det er endemålet, og det kan jeg sige med ekstremt meget ro i sindet. Min karriere startede ved OL i 2004, fordi jeg opfattede næsten ikke, at jeg kvalificerede mig til OL.

- Så kom jeg derned og blev blæst omkuld. Man kommer ind i madsalen, som er to fodboldbaner stor. Ovre i det hjørne ligger en McDonalds, og der er gratis cola og Mars. Det gik helt galt for den 16-årige pige. Det var der, det gik op for mig, at næste gang vil jeg gerne til OL igen uden at blive forvirret, siger Jeanette Ottesen.

Der er også en anden grund til, at Jeanette Ottesen vil gøre comeback på den store scene. Det er noget mere personligt.

- Det er for mig selv, og det er for min datter. Det er også med, at jeg er kvinde, og når kvinder bliver gravide, så føler de nærmest, at deres liv slutter, og de kan ikke mere.

- Men det kan man godt, efter man har været gravid og født et barn. Jeg føler også, at jeg har haft så god en karriere, at jeg føler ikke, jeg skal stoppe, fordi jeg blev gravid.

- Når Billie som 12-13-årig spørger mig, om hvorfor jeg stoppede med at svømme, så kan jeg ikke leve med at skulle sige: Det er på grund af dig, min skat, siger svømmeren.

Mompower
Jeanette Ottesen tror, at hun ville have stoppet karrieren, hvis ikke hun var blevet gravid og havde født Billie-Mai.

- Der er lidt mompower over det. Det kan man ikke undgå at føle og snakke om. Men det er sjovt, der er mange af mine kollegaer, der har indstillet karrieren, som spørger mig, hvor jeg finder gejsten henne. For de har også været igang i mange år, og de er helt udkørt.

- Jeg tror, at hvis jeg ikke var blevet mor, så var jeg stoppet. Men fordi jeg havde de her ni måneder, hvor jeg blev en hval og ikke kunne holde ud at kigge på mig selv. Så blev jeg mor, og jeg fik hele denne her fornyede energi ved at få et barn.

Filosofi passer Jeanette
Cheftræner i Farum Svømmeklub, Claus Buus, er naturligvis glad for, at Jeanette Ottesen har meldt sig under fanerne i Farum, og for ham beviser det, at en klub som Farum matcher Jeanette Ottesens ambitioner.

Men det kræver, at klubben har en speciel filosofi, når det gælder de svømmere, der har en masse andet end svømningen til hverdag.

- Vi kan heller ikke forvente, at hverken Jeanette eller de andre voksne, der svømmer her, bare møder op og er helt klar til at træne, for der kan være andre ting, der har indflydelse på det, siger Claus Buus og fortsætter:

- Så det er vigtigt for os at bygge et sted op, hvor man kan have et liv - en familie - men det kan også være uddannelse eller arbejde. Vi har faciliteter, og det er vi enormt glade for, men det er også vigtigt at have filosofien med. Det er det, vi har bygget op over de seneste år.

Jeanette Ottesen har bare trænet i Farum i en uges tid, og i den periode har datteren endda været ramt af sygdom, så der er ikke mange nyheder fra vandet, om hvordan det går.

Rejser du til udlandet i år?