15. december 2017
86 er ingen alderpå en fodboldbane. Spørg bare Orla Hansen, der spiller fodbold i Allerød FK og er i gang med sin sæson nummer 77. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

86 er ingen alderpå en fodboldbane. Spørg bare Orla Hansen, der spiller fodbold i Allerød FK og er i gang med sin sæson nummer 77. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 86-årige Orla: Fodbold - det er bare livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

86-årige Orla: Fodbold - det er bare livet
Sport FAA - 19. september 2017 kl. 17:48
Af René Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag fejrede Allerød fodboldklubbens 90 års jubilæum. Det skete med aktiviteter hele dagen på klubbens nye anlæg i Møllemosen, men for nogle trak festlighederne ikke ud. Søndag formiddag mødes klubbens ældste medlemmer nemlig fast på Lillerød skole til en omgang hyggebold, en snak og måske også en enkelt øl.

Blandt de faste deltagere er 86-årige Orla Hansen. Han har været med næsten lige så længe, klubben har eksisteret - først som Lillerød IF, siden Allerød FK - og han lader ikke alderen trykke, selv om han allerede for en del år siden fik udskiftet sin ene hofte.

- Jeg kan ikke rigtig sparke igennem med det ben længere, konstaterer Orla Hansen, der ikke dvæler ved helbredet og de skavanker, man med alderen får.

Han nyder i stedet, at han stadig er i stand til at lege med.

- Der er da perioder, hvor jeg har tænkt på at stoppe, hvor det kan være svært at være med. Men det kan måske være svært at forstå for andre, og det er måske noget romantik, men der er altså noget særligt ved at gå og se frem til at skulle ud og spille fodbold. Man er en del af noget, og så er der kammeratskabet i det hele taget, siger Orla Hansen, der er i gang med sin 77. fodboldsæson.

Han er født i Blovstrød i 1931 og flyttede i 1940 til Prins Valdemars Allé. Den ligger i Blovstrød sogn, men i en bebyggelse der er sammenbygget med nabo-sognet Lillerød.

- Jeg gik på Blovstrød skole og havde som sådan ikke noget at gøre med Lillerød, men jeg begyndte ret hurtigt at gå sammen med en drengeflok derfra, husker Orla Hansen.

Fri leg på græsset
Meget af samværet foregik omkring Lillerød IFs bane ved Poppelvej i Horsemose-kvarteret. Her spillede drengene så meget fodbold, som de overhovedet kunne komme til.

- Det var ikke sådan rigtig organiseret. Vi havde ikke nogen træner i de første år, og det var ikke altid, at vi lige kunne låne en bold, så vi kunne komme til at spille. Men må et tidspunkt fik vi skillinget sammen til en bold, og vi var der så ofte vi kunne. Også 1. juledag.

Det blev dog så organiseret, at drengene fik en holdleder, Harald Hansen, der kunne klare noget af det praktiske omkring kampe og transport. Det var ikke altid helt let i tiden omkring 2. verdenskrig.

- Til en kamp satte en vognmand nogle bænke op på ladet og med en generator førerhuset, og så kørte vi ellers til Hørsholm. Ellers foregik det ofte med tog, og hvad der lige kunne lade sig gøre. Jeg husker en kamp, hvor vi kørte i tog fra Allerød til Holte, og gik fra Holte til Brede, vandt 8-1, og så gik vi tilbage til toget i Holte, fortæller Orla Hansen.

Slog græs før SM-finale
Der boede i 40'erne kun omkring 2500 indbyggere i Lillerød, hvor folk primært arbejdede på de omkringliggende teglværker og møbelfabrikker. Trods byens beskedne størrelse, så var Orla Hansens årgang en af de bedste på hele Sjælland. Holdet spillede sig i kredsfinaler, og i 1948 nåede ynglingeholdet helt frem til finalen om Sjællandsmesterskabet.

Lillerød stod på den anden ende. Hele byen var samlet til opgøret mod Næstved, men græsset på banen i Horsemosen var temmelig langhåret.

- I timerne inden kampen lånte vi et par græslå-maskiner af vores forældre, og så løb vi spillere ellers på skift et par omgange og klippede græs, husker Orla Hansen.

Måske at den særegne form for opvarmning var medvirkende til, at Næstved vandt opgøret 3-2.

Drengene formåede dog i vid udstrækning at holde sammen, da de rykkede op som seniorer. Nogle af de bedste skiftede dog til FIF, Hillerød, der spillede i Sjællandsserien, medens Lillerød var placeret i Mellemrækken eller A-rækken, som svarer til hvad der i dag kaldes Serie 1 og 2.

Fruen skubbede på
Det var dog nær ved at fodbolden blev lagt på hylden allerede som 23-årig. Orla Hansen kørte galt på sin motorcykel og flækkede skinnebenet. 60 år senere vidner et stort ar om, at det var en alvorlig sag.

- Jeg stoppede i et par år, men en kammerat spurgte, om jeg ikke skulle i gang igen. Og min kone (Lydia, red) sagde, at jeg da ikke kunne blive ved med at gå herhjemme hele tiden, siger Orla Hansen, mens fruen bekræftende nikker til.

Der var - og er - grønt lys til at være sammen med de andre drenge.

- Oprindeligt spillede jeg højre wing. Men mod slutningen af min seniortid blev jeg målmand. Så kunne jeg spare mit dårlige ben fra tacklinger, siger Orla Hansen.

Oppe i 1960'erne var Orla Hansen og kammerater blevet så gamle, at de syntes det var sjovere, at spille mod jævnaldrende modstandere frem for letbenede vårharer. På det tidspunkt var der også grøde i sjællandsk fodbold. SBU - det nuværende DBU Sjælland - introducerede oldboys-fodbold, og i de rækker har Orla Hansen spillet i lige siden.

- En af mine holdkammerater - der fylder 60 i år - konstaterede på et tidspunkt: Tænk; Orla har spillet oldboys i 50 år, griner Orla Hansen.

Hans arbejdsliv har kredset omkring Hartmann Petersens efterfølgere i Helsingør, der blandt andet lavede møbelløsninger til skibene på Helsingør værft.

Han begyndte som møbelpolstrer i 1952, og fra 1979 drev han selv virksomheden i 25 år, inden han lod sig pensionere. Fodbolden har han dog aldrig trukket sig tilbage fra.

- Det er meget anderledes, end da jeg var dreng, og tingene har ændret sig meget efter klubben er flyttet ud på Møllemosen. Men når man sådan kommer derud en hverdagsaften og ser, hvordan der er gang i den på alle banerne og det mylder af liv, der er af alle de unge. Det er ganske vidunderligt, siger Orla Hansen.

Tip os

Del din historie eller billeder

Send en e-mail til:
sndk@sn.dk