24. maj 2019
Daniel Skaaning er vendt tilbage til toppen af dansk svømning på rekordtid. Foto: Anders Kamper
Daniel Skaaning er vendt tilbage til toppen af dansk svømning på rekordtid. Foto: Anders Kamper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trods alvorlig lungesygdom: Vandt tre guldmedaljer til DM

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods alvorlig lungesygdom: Vandt tre guldmedaljer til DM
Opdateret 06. november 2018 kl. 11:18
Sport DB - 06. november 2018 kl. 09:50
Af Kasper Nørgaard Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Taastrup-svømmeren Daniel Skaaning fik i sommer en ret nedslående besked ved et rutine-helbredstjek: At hans lungekapacitet lå på sølle 50 procent! Det er sådan et tal, man ellers typisk ser hos KOL-patienter eller andre folk med specifikke lungelidelser.

- Altså jeg har altid haft astma, og det er jeg blevet almindeligt medicineret mod, siden jeg var barn. Men pludselig missede jeg EM-kravet til min store ærgrelse. Og da lærte jeg på den hårde måde, hvorfor. Og efterfølgende hold t jeg så nogle måneders total pause fra svømningen, fortæller Skaaning om sin genopbygningsfase.

Han har nu fået skruet kraftigt op for sin medicinering - rent faktisk nu med decideret KOL-medicin. Og derudover supplerende astmamedicin, fortæller han.

- Det er stærke sager, og det lyder da lidt vildt, når man fortæller det. Men man kan sige; det er desværre nok bare nødvendigt. I hvert fald i al den tid, jeg har tænkt mig at være elitesvømmer. For det er sgu lidt svært at være konkurrencedygtig med dét, der reelt svarer til én lunge, som den 25-årige svømmer formulerer det.

I weekenden deltog Skaaning så i sin første større konkurrence siden lungeproblemerne blev afsløret - nemlig DM på kortbane. Hér blev det såmænd til hele tre guldmedaljer og en bronze. I alt fra medley over butterfly til rygsvømning, i øvrigt.

Det ser ud som om, medicinen har virket? For du hiver vel ikke bare tre guldmedaljer hjem på rutinen alene?

- Altså jo, en lille smule - havde jeg nær sagt. Nej, lad mig sige det sådan hér: Der er ingen tvivl om, at medicinen hjælper. Det gør den absolut. Jeg kan trække vejret meget dybere ned i lungerne, om man så må sige.

-Men når det er sagt, er jeg meget langt fra topformen endnu. Jeg har kun svømmet i syv uger lige nu,så jeg vil sige, at jeg måske stadig kun er på 60 procent af mit topniveau. Men derfor har jeg jo selvfølgelig stadig nogle "skills" fra at have svømmet i så mange år, siger Skaaning - uden i øvrigt at lyde arrogant.

Svømning bliver nemlig tit afgjort på detaljerne, så hvis man bare har en rimelig solid grundform, kan man faktisk komme langt med dét - hvis man ellers er rutineret, påpeger han.

- Altså jeg vinder jo f.eks. to af mine løb med mindre end 20 hundrededele, og i sådan nogle løb er det da klart, at man kommer langt med en god start og rigtig gode vendinger. Og de ting glemmer man jo ikke bare lige, selv om man har holdt en lang svømmepause, konstaterer Taastrup-svømmeren.