24. juni 2021
Jonas Nielsen har sammensat holdet i HB Køge, og han vil være med til at få dem til tops i dansk kvindefodbold. Foto: Jeppe Lodberg
Jonas Nielsen har sammensat holdet i HB Køge, og han vil være med til at få dem til tops i dansk kvindefodbold. Foto: Jeppe Lodberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: HB Køges Jonas bliver hos kvinderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

HB Køges Jonas bliver hos kvinderne
Sport DAGBLADET - 10. juli 2020 kl. 14:12
Af Anders Kamper

Han er stor som en bjørn og blid som en due - og så han er sportschef for HB Køges kvinder.

31-årige Jonas Nielsen er den lidt ukendte skikkelse bag det netop oprykkede hold i Ligaen, der nu skal erobre dansk fodbold og om få også europæisk kvindefodbold. I 2025 skal den stå på Champions League.

Jonas Nielsen fortæller selv:
»Jeg var træner på Herfølge Boldklubs U15 Øst-hold i 2013 og blev assistenttræner på U17-holdet under Steen Knudsen i 2015. Samtidig begyndte jeg at snakke med Søren Østergaard (tidl. formand i Herfølge Boldklub og kvinde-indpisker, red.) om, at vi gerne ville give de dygtige piger bedre muligheder i klubben. De muligheder var der ikke mange af dengang, og hvis vi ikke gjorde noget, kunne vi ikke holde på spillerne.

I forbindelse med fodboldprojektet Pass the ball i slutningen af 2015 tog Søren og jeg til Tanzania og Zanzibar sammen, hvor vi lavede baner og turneringer og gav dem tøj. I 2016 gik Søren så all in på pigeprojektet i Herfølge, og jeg var med en gang om ugen fordi jeg var hos drengene og også studerede til pædagog. Stille og roligt blev jeg bare »ædt2 af kvindeprojektet, og selv om jeg ikke ville være træner, så blev jeg det alligevel, og så blev jeg sportschef.

Jeg har et opholdssted ved Sorø for unge, der ikke kan bo hjemme, og det tager meget tid, og derfor passer det bedre at være sportschef, som kan klares på telefon eller ved korte møder.

Jeg blev »ædt« af projektet i Herfølge fordi jeg fik idéen om at satse på pigerne sammen med Søren. Vi kunne se, at det gik bedre og bedre og at de rykkede op, og vi begyndte at mærke en stor interesse i lokalområdet.

Da HB Køge så begyndte at vise interesse og Capelli kom med, så blev det rigtig interessant. Vores mål var 1. division og vores drøm var kvindeligaen, men vi kunne ikke komme op blandt de allerbedste, så en Ligaklub var drømmen, men da Capelli kom ind i HB Køge, så kunne vi drømme større.

* * *

Jeg har selv spillet fodbold i Herfølge, så da jeg blev træner var det naturligt, at jeg skulle dertil, men så blev det for meget på herrernes præmisser, det hele, og så ville vi gerne have kvinderne frem. Det gjorde vi så, og da det ikke helt fungerede i Herfølge, så skiftede vi til Køge

Jeg startede selv som målmand i Borup, hvor også Jesper Christiansen og Janus Blond kommer fra, og da jeg ikke selv kunne spille mere som 19-årig blev jeg U14-træner i KB og havde dem til U15, og derefter var jeg specifiktræner (angreb) for U17 og U19 i FCK.

Jeg kom til KB fordi min daværende kæreste var jordemoder, så vi flyttede til Glostrup, hvor hun arbejdede, og derfra kom jeg til KB. Jeg var til møde i Brøndby også, men det var mere et socialt projekt end at være fodboldtræner, så det blev FCK.

* * *

Når man er kvindetræner, så bliver der kigget lidt skævt til en fra andre trænere. Jeg er ikke bekymret for det, men mange af mine kollegaer forstår det ikke - at jeg ikke er herretræner. Fair nok, og vi har haft meget sjov med det, men de kan godt se, at tingene går hurtigere på pigesiden, når man kan rykke op flere gange i træk. Det sker ikke i herrefodbold. Jeg griner af dem, der ser skævt til mig - jeg er ligeglad.

Jeg er skiftet til kvinde- og pigefodbold for at blive, og jeg kan ikke forestille mig at skifte tilbage. Og slet ikke, hvor det er som nu, hvor vi rykker, og jeg har samtaler hver anden dag med vores amerikanere i Capelli og andre. Jeg har tidligere været scout for FCK og HB Køge, og jeg synes, det er sjovt at finde spillere - jeg spiller nærmest »manager« i virkeligheden.

Vi prøver at være et transfervindue forud hele tiden, men det er svært i kvindefodbold fordi der ikke er en database, hvor man kan se, hvornår spillernes kontrakter udløber. Vi kender ikke længden på kontrakterne hos de spillere, vi gerne vil hente, så man skal google sig frem eller finde pressemeddelelsen fra deres klubskifte. Pigerne er vores bedste ambassadører, så de tager nogle enkelte gange kontakt til de andre spillere, og så ringer jeg, hvis der er interesse. Vi må jo ikke ringe til nogen, der er på kontrakt. Både agenter og spillere henvender sig rigtig meget til os nu - især fra spillere fra de hold i kval´en, der ikke klarede den. Andre spillere, der har det svært i andre klubber ringer også meget. Vi skal have løftet vores niveau, for der er for langt fra vores bedste til dårligste spiller - bunden skal løftes, så træningsmiljøet bliver bedre, og så skal toppen hæves også. Det forsøger vi hver dag, men som oprykker er det svært at tiltrække landsholdsspillere. Det er målet, så det skal vi - i hvert fald næste år.

* * *

HB Køge skal mod toppen af kvindefodbold indenfor for år. Vores netværk i Capelli og deres klubber samt Slammers FC gør, at vi kan kigge på spillere på en anden hylde end herhjemme. Slammers FC har 4000 kvindelige fodboldspillere, som spiller på college rundt om, tre har været på landsholdet og vundet VM og så videre. De spillere, vi taler med, tror på vores projekt, og deres drøm er Champions League, mens USA er spændende for danske spillere. Vi har ikke haft problemer med at tiltrække amerikanske spillere.

Sørens og min drøm bliver til virkelighed nu, helt sikkert. Det er vildt sjovt, og det er gået meget hurtigere end vi overhovedet turde drømme om. Vi er foran målet, for vi gik egentlig først efter Ligaen næste sommer, men nu var chancen der. Vi var alle indstillet på et år mere i 1. division, men nu rykker vi, og så må vi se, om vi kan forbedre os og overraske. Vi prøver.

Nummer et og to i Ligaen spiller Champions League, og i år er det Fortuna Hjørring og Brøndby. HB Køge bliver mester senest om fire år, for vi skal være i Champions League inden fem år. Vi kan jo også blive nummer to, men det går vi ikke så meget efter.«

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?