21. februar 2020
Christian Brøndum er klar til sit livs største sportslige udfordring. Søndagens KMD Ironman i København. Foto: Privat
Christian Brøndum er klar til sit livs største sportslige udfordring. Søndagens KMD Ironman i København. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra 25 meter crawl til en jernmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra 25 meter crawl til en jernmand
Sport DAGBLADET - 16. august 2019 kl. 11:54
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 11 måneder siden kunne Christian Brøndum ikke svømme 50 meter crawl, uden at nærme sig det, han følte var druknedøden. Han kunne heller ikke cykle ret langt og ejede end ikke en racercykel.

Søndag morgen hopper han i vandet ved Amager Strandpark og har 3,8 kilometer svømning forude. Dernæst venter 180 kilometer cykling i Nordsjælland, inden han slutter af med et maraton i Københavns centrum med finale ved Christiansborg.

Løbe, det kan han efter seks gennemførte maratons i København de senere år, og Christian Brøndum er således klar til at skrive sig ind rækken af de flere tusinde udøvere, der de senere år har sat sig for at gennemføre en Ironman. Den ultimative distance og drømmen for ikke så få atleter.

For 47-årige Christian Brøndum fra Bjæverskov kom ironman-ambitionen ud af netop de mange gennemførte maratons. Det første var i 2013 efter på vejen at have smidt 24 kilo på få måneder.

»Du skal da også gennemføre en ironman«, havde det lydt nu og fra venner og omgangskreds, og sidste efterår tog det så fart. KMD Ironman i København i august 2019 blev plottet i kalenderen, og når man nu er i gang, så kan man da lige så godt også lave en dansk Big Four på vejen:

Gennemføre Københavns maraton i maj, den halve jernmand i juni ved Kronborg, en hel jernmand nu i august og endelig løbe Københavns halvmaraton i september.

Christian Brøndum er altså over halvejs, men står nu foran den største konkurrence af de fire.

- I lang tid var det utopi at tænke på at gennemføre en ironman, men jeg tog nogle svømmelektioner, og så har den stået på selvtræning og atter selvtræning siden. Fra 25 til 50 meter, og en dag svømmede jeg så langt jeg kunne, og det var tre kilometer, og siden er det også blevet til fire og fem kilometer uden pause. Det var en kæmpe sejr, for svømning handler om teknik og vejtrækning, fortæller Christian Brøndum.

Han begyndte at spinne i september, gjorde det hele vinteren, købte en tri-cykel i oktober, som dog først kom på asfalt i april. Løbeturene er foregået i Sparta i København, hvor Christian Brøndums arbejdsgiver, Xerox, tidligere var sponsor. Da det ophørte, blev han i Sparta, og når de andre løbere er taget hjem efter søndagens lange tur på 20-25 km, er han kørt til spinning eller ud til det nærmeste vand for at svømme. Ikke sjældent efterfulgt af en kanelsnurre, som han belønnet sig selv med...

I foråret stod den på tri-konkurrencer på Amager, i Karlslunde og Karrebæksminde samt Københavns maraton (personlig rekord 3 timer 46 minutter), inden det gjaldt den halve ironman i juni i Helsingør.

- Karrebæksminde var min første konkurrence i åbent hav, og det var grænseoverskridende. Jeg havde ikke haft min våddragt på og anede ikke, hvordan det var at svømme i havet. Det var koldt og med høje bølger, men det gik godt. Det gjorde det også i Karlslunde.

Den halve jernmand ved Kronborg gik også godt, og lige siden har fokus været rettet mod den fulde distance i København.

- Forberedelserne har været gode, og jeg har et stærkt helbred, men så kommer der alligevel lidt forkølelse nu i dagene op til. Jeg har presset kroppen hårdt i lang tid med spinning tidligt om morgenen, løb og lange cykelture om aftenen, og det gør noget ved immunforsvaret. Jeg har været skidt tilpas i perioder, men nu er det nu, som Brøndum konstaterer.

Hvilke forventninger har du til konkurrencen?

- Jeg skal gennemføre og have en fed oplevelse. Jeg har mine egne indre mål og tider, men dem holder jeg for mig selv. Jeg vil ikke sætte pres på mig selv, og om det bliver 12 eller 14 timer betyder ikke noget. Det bliver en sejr at komme hjem.

- Det hele afhænger af vejret. De har lovet lidt regn, og det er ikke fedt, men det må vi klare. Det bliver helt sikkert en psykisk kamp, men også fysisk. Jeg er sikker på at kunne svømme og cykle uden problemer, og så kommer den alvorlige prøve under maratonløbet. Jeg må tage det i bidder og tænke på at »tælle armbånd« efter hver 10 kilometer. Jeg er glad for, at det fire runder á 10 km og ikke et, langt løb. Det er mere til at overskue. Elefanten skal spises i bidder.

Et velkendt begreb, når en stor opgave venter.

Hvad koster det at være motionstriatlet på dette niveau?

- Spidsen af en jetjager! Indtil nu har det kostet 95.000 kroner til cykel, træning, udstyr, våddragt, løbsgebyrer, energipulver, cykelcomputer og meget mere. Jeg har lavet et regneark over alt, hvad jeg har brugt penge på, så jeg ved det. Alene de to ironman koster 7.000 kroner at deltage i med medaljer, tøj, pastaparty og alt, så det løber hurtigt op. Når året er omme, så er de 100.000 kr. rundet, fortæller Christian Brøndum.

Der blive ofte snakket om mænd i midtvejskrise, der skal bevise og realisere sig selv ved at gennemføre en ironman. Hvad er dit syn på det?

- At jeg har tiden til det, økonomien kan rumme det, og så er det personlig udvikling. Midtvejskrise? Jeg ved det ikke. Det er nemmere nu for mig, hvor mine børn er store.

Så der er ikke noget ung-med-de-unge over det?

- Man skal altid være ung med de unge!

Christian Brøndum griner. Det gør han sikkert også søndag aften - gennem smerter i hele kroppen.