21. september 2021
sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Varm huset op med brændeovnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Varm huset op med brændeovnen

Synes du, det er noget af det hyggeligste at skrue op for hyggen med en tændt pejs eller brændeovn, når det er ved at blive lidt fodkoldt i huset? Du er langt fra den eneste, og netop en brændeovn er det, mange vælger, hvis de har muligheden. Nogle vil endda sammenligne det med sommerhusstemning og noget, man mest gør, når man vil lidt i feriehumør, mens andre nærmere vil se det som en hverdagsting, der skal gøres.

Uanset hvad grundlaget er, så er der en ting, der er særdeles vigtigt: tørt brænde. Hvis det brænde, du fyrer op med, er fugtigt og har ligget udenfor i regnvejr, så risikerer du, at det kommer til at lugte grimt fra brændeovnen, ligesom der vil komme meget og tæt farvet røg, som lidt fjerner den hygge, det egentlig var tiltænkt. Anbefalinger lyder da også på altid at bruge tørt brænde, da der er mange skadelige partikler i netop røgen fra vådt brænde, som man helst skal undgå.

Det er heldigvis ikke nødvendigt, at man selv tørrer sit brænde. Hvis du ikke lige føler dig som den helt store handyman, som selv klarer alt fra at hugge brænde til at lægge det til tørre, så kan du nemt købe færdige poser med ovntørret brænde.

Træ i høj kvalitet

Der er forskel på hvilken træsort, man vælger, når man skal fyre med brænde. Nogle træsorter har meget lav brændværdi og forsvinder derfor hurtigt. Det er en god idé at gå efter træsorter, der har høj brændværdi, så det holder længere, og man ikke skal fyre op på ny mange gange i løbet af en dag eller aften. En af de mere populære træsorter er ask, fordi det netop har den høje brændværdi, der efterspørges. Derfor er der da også god mulighed for at købe sække med netop denne type.

Mens noget træ er ovntørret, er andet blevet lufttørret. At fremstille lufttørret brænde tager længere tid end ovntørret, men det er en mindre krævende proces, og du vil derfor opleve, at det er billigere at købe denne type brænde. Vandindholdet vil ligge under 20 % ved både luft- og ovntørret brænde, så du vil ikke mærke nogen forskel, når du brænder det af. Det er altid muligt at vælge at få dit brænde leveret. Da du køber store mængder får du en palle med fragtmand, som du selv kan bestemme, hvor skal efterlades.

Synes du, at kommunen er der for dig?