25. februar 2020
#503-L1012 - SN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Væggelus i boligen: Hvad gør man

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Væggelus i boligen: Hvad gør man

Væggelus er en slags vampyr inden for skadedyr, da de suger blod og kun kommer frem om natten. Men vær ikke bange! I modsætningen til vampyrer, der typisk bekæmpes med hvidløg og en træpæl i hjertet, kan man udrydde væggelus med professionel hjælp og et par husmortricks.

Engang troede man, at væggelus kun var for folk med dårlig hygiejne eller lave socialklasser. Det er ikke sandt, da væggelus ikke går op i renlighed eller om huset, de bor i, er dyrt eller billigt. De kommer typisk, når man mindst venter det - nemlig efter ferier, hvor man har sovet på hoteller eller vandrehjem, dér, hvor der er en stor gennemstrømning af mennesker uagtet stedets generelle hygiejneniveau eller prisklasse - og en sjælden kærkommen rejsesouvenir.

Er de flyttet ind hos dig efter en ferie? Fortvivl ikke, der er masser af måder til bekæmpelse af væggelus.

Hvad er væggelus?

Væggelus var engang stort set udryddede i Norden - fra 1600-tallet - men med danskernes øgede rejseaktiviteter til mere eksotiske steder, er de kommet tilbage igen og er blevet et fast indslag i det danske udvalg af skadedyr.

En væggelus er basalt set en vingeløs tæge i en rødbrun farve, der kan blive op til 1 cm. lang. De har en sugesnabel, som de bruger til at suge blod. Væggelus suger mest blod fra mennesker, men de kan også suge fra dyr. Når de ikke har suget blod, er de tynde, men de vokser efter opsugning af blod. Væggelus har dårligt syn, men ‘jager’ med varmesøgning, og stikker deres bytte. Deres stik kan svulme op og blive irriteret og give kløe, og det er sådan, at de fleste opdager at de har et udbrud af væggelus. Det kommer med hjem i bagage eller tøj efter overnatning et sted med væggelus.

Tægerne bor omkring senge, og kommer ud om natten for at få føde, da de er lyssky dyr i nattetimerne, og opholder sig i revner og sprækker, hvor de fordøjer føde og formerer sig. Det drikker 7 gange deres egen kropsvægt på få minutter, når de suger blod, men så gør de det til gengæld kun hver anden måned, så de holder længe på en fuld tank. Derefter lægger de æg, op til 4-5 stykker om dagen, hvilket løber op i en 200 stk i alt.

Hvordan kommer jeg af med dem?

Som bekendt troede man engang, at væggelus trivedes på steder, hvor der var dårlig hygiejne, eller kun angreb hos fattige. Det er langt fra sandheden, og de har på ingen måde noget at gøre med generel renlighed eller social- eller økonomisk klasse, men stikker på tværs af disse skeln.

Man kan ikke gøre meget som privatperson for at komme af med skadedyrene, men de kan ikke overleve i frost, så en god og hyppig udluftning, særligt ved koldere temperaturer er en god start. Man kan også fryse sit sengetøj og tøj, hvorefter væggelusene dør.

Endeligt anbefales det at benytte sig af professionel hjælp, da det er en kompliceret sag at få dem bekæmpet - særligt, hvis man ikke ved, hvad man laver. Man kan endda upåagtet komme til at sprede forekomsten mere og ‘smitte’ andre, da de kan følge en person. Bor man til leje, skal man oplyse udlejer om forekomsten, så den ikke smitter til eventuelle fremtidige beboere.