4. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan kører du længere på literen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan kører du længere på literen

Vidste du, at du med nogle enkle tiltag kan få flere kilometre ud af en fuld tank? Uanset om du kører hybrid- eller benzinbil, kan du ved at følge nogle nemme råd spare på udgifter til brændstof og mindske dit energiforbrug.

Læs vores 10 råd til, hvordan du nemt kan køre længere på literen.

1. Undgå unødig vægt i bilen

Det kan være en fordel at sørge for, at du ikke har mange ting og sager i din bil, der kan give ekstra unødige kilo at køre med.

Bagagerummet kan ofte være synderen, hvor vi har tendens til at opbevare ting, vi ikke nødvendigvis har behov for i forbindelse med vores kørsel.

Også tagbokse uden indhold kan øge vægten på bilen og påvirke antallet af kilometer, du kan køre på en fuld tank.

Ved at tømme bilen for alt indhold du ikke har brug for, kan du bidrage til en mere økonomisk kørsel – og et lavere brændstofforbrug.

2. Skift til højere gear hurtigt

Hvis du ikke kører i en Toyota hybrid eller en anden model, der har automatgear, er det en god ide, at være opmærksom på, hvordan du bruger dine gear, når du kører.
Har du automatgear, kan du dog hjælpe bilen op i et højere gear effektivt ved kortvarigt at gasse op og herefter løfte foden lidt fra speederen.

Når du ikke kører i en bil med automatgear, er det altid en fordel at skifte til et højere gear hurtigst muligt. Jo højere gear desto lavere omdrejninger, hvilket sikrer, at du kører længere på literen.

Også når du kører i byen eller på landeveje, er det mest økonomisk at køre i 5. gear fremfor 3., da du bruger væsentligt mere brændstof i de lavere gear.

3. Undgå unødig vindmodstand

En af de faktorer, der mærkbart kan øge brændstofforbruget er vindmodstanden. Det er derfor en god ide at fjerne fx tagboks og cykelstativ på bilen, når du ikke bruger dem.

Sørg også for at bilens ruder er rullet op. I dag er langt de fleste biler udstyret med aircondition, så du kan regulere temperaturen efter behov, uden at rulle vinduerne ned.

Nedrullede vinduer betyder større vindmodstand – og det giver færre kilometer på literen.

4. Sluk motoren

Toyotas hybridmodeller kommer altid med en stop-start funktion – hvilket både reducerer bilens brændstofforbrug og mindsker udledning af skadelige stoffer, mens du holder for rødt lys eller i kø.

Har du ikke en bil med start-stop funktion, bør du altid slukke for motoren, når du holder stille.
Selv en kort periode på 30 sekunder har indflydelse på, hvor meget du får ud af dit brændstof. Det kan derfor betale sig at slukke for motoren, hvis du har et midlertidigt stop.

5. Tilpas dig trafikken

Generelt kan vi spare på energi og brændstof ved at tilpasse os trafikken og forsøge at forudse, hvordan trafikken vil bevæge sig.

Ofte kan vi undgå mange nedbremsninger ved at orientere os grundigt, mens vi kører. Og det betyder, at du sparer på de kræfter, din bil skal bruge for at komme op i fart igen.

Du kan også spare på meget energi ved at løfte foden fra speederen i god tid ved rødt lys. I stedet for at koble ud, kan du lade motoren bremse i gear.

6. Sluk elektronikken

I dag har nye biler en god mængde elektronik. Aircondition, radio, anlæg, sædevarme og navigationssystem er blot noget af det udstyr, som mange bilister nyder godt af.
Men vil du gerne køre mere økonomisk og miljørigtigt, er det værd at bruge elektronikken med omtanke. Sluk alt elektronisk udstyr, som du ikke bruger, så du undgår at bruge unødig energi.

7. Husk serviceeftersyn

Når du sørger for jævnligt at overholde dine eftersyn, er du sikret, at din bil kører, som den skal. Små fejl eller forringelser i bilen, kan betyde, at den vil bruge unødig energi og brændsstof på at køre.

8. Tjek olien og dæktrykket

Hvis du kører med et dæktryk, der er for lavt, kan det påvirke dit brændstofforbrug væsentligt. Det kan koste op til 10% mere i brændstof, hvis du ikke har et tilstrækkeligt dæktryk.

Sørg for selv at tjekke oliebeholdning og dæktryk, så du er sikret flere kilometer mellem optankninger.

9. Sæt farten ned

Din bil forbrænder ca. 20% mere i en hastighed på 130 km/t, end den gør ved en fart på 100 km/t. Du kan derfor spare på brændstoffet ved at sænke farten en smule, når du kører på motorvej.
Desuden vil du få en langt mere økonomisk kørsel ved at holde samme fart på de lange distancer.
Hvis du gerne vil sikre, at du holder farten stabil og jævn, kan du sætte fartpilot til, når du kører. Her sikrer du både, at du kører mere økonomisk ved at holde farten nede, og samtidig undgår du at køre hurtigere end fartgrænsen tillader.

10. Vælg en økonomisk bil

Hvis du skal købe en ny bil, vil det være en fordel at vælge en bil, der både er økonomisk attraktiv i forhold til brændstofforbrug og samtidig er i en energivenlig klasse.
En af de mere moderne teknologier inden for bilmodeller er hybridbilen, der giver en langt mere økonomisk kørsel.
Hybridbiler kører både på benzin og el. Bilen skifter automatisk mellem el- og benzinmotoren alt efter, hvad der giver den mest økonomiske køretur.
En hybrid kan køre op til 50 pct. af tiden på ren el og lader automatisk op, mens du kører. Du kan derfor spare mange omkostninger til brændstof ved at vælge hybrid fremfor benzin- eller dieselbiler.
Hos Toyota kan du lease eller købe en ny hybridbil, der giver dig ekstra mange kilometer på en tank. Få et lavere benzinforbrug til gavn for miljøet og din økonomi.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?