16. november 2018
danbolig_boligsogende
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Første huskøb: Så meget af lønnen går til boligudgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første huskøb: Så meget af lønnen går til boligudgifter

Døren til boligmarkedet er stadig åben for mange førstegangskøbere, for selvom boligpriserne er steget i Region Sjælland de seneste år, skal nyslåede husejere i øjeblikket kun bruge en lille del af deres indkomst for at dække boligudgifterne.

Det viser Nordea Kredits beregning af boligbyrden, som er et udtryk for, hvor stor en del af den disponible indkomst efter skat, som en førstegangskøberfamilie skal bruge på at betale regningen til bank, realkreditinstitut og ejendomsskatter, hvis de vil købe et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter.

”Vi taler med en del førstegangskøbere i Roskilde og Lejre Kommune, og det kan vi ikke mindst takke den lave boligbyrde for. Når omkostningerne ved at bo ikke er voldsomt høje, kan flere familier få en fod indenfor på boligmarkedet,” siger indehaver Nicolai Karhof fra danbolig Roskilde – Lejre, som har hele tre butikker i Roskilde på Københavnsvej 28, Hersegade 6 og Brønsager 1.

Billigt for førstegangskøbere

I Region Sjælland bruger en førstegangskøberfamilie 22 procent af deres disponible indkomst efter skat på at bo i huset, hvis de selv har sparet 5 procent op til udbetalingen og finansierer resten af det nyindkøbte hus med 80 procent realkreditlån og 15 procent banklån.

”Selv om boligbyrden har været lidt lavere end i dag, er der stadig tale om et attraktivt marked for førstegangskøberne, hvor man ikke behøver at leve af rugbrødsmadder og pasta, selv om man træder ind på boligmarkedet,” siger Lise Nytoft Bergmann og uddyber:

”Boligpriserne er steget de seneste år og det samme er grundskylden for et gennemsnitligt hus. Det gør det dyrere at komme ind på boligmarkedet, men fordi renten er faldet, og fordi de fleste familier også har fået en lidt større løncheck, er det stadig billigt at være førstegangskøber,” siger hun.

Frihed i hverdagen
I Region Sjælland toppede boligbyrden tilbage i andet kvartal 2008, hvor 43 procent af den disponible indkomst gik til at dække boligudgifterne, mens boligbyrden i dag er nede på 22 procent.

”Mange købere ønsker ikke kun et lækkert hus, men også en familievenlig bil og et budget, som giver mulighed for en lille smule frihed i hverdagen. Det kan de i mange tilfælde få i Region Sjælland, og det er en af forklaringerne på, at der i øjeblikket sælges mange huse,” siger Nicolai Karhof fra danbolig.

Beregningerne af boligbyrden er lavet med udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag. De forbrugsafhængige udgifter som vand, varme og el mv. er ikke medregnet, da de afhænger af den enkelte familie og det enkelte hus.