14. august 2020
590-T2022 - sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er et LEI-nummer nødvendigt for dig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er et LEI-nummer nødvendigt for dig?

Hvis du har en virksomhed, sidder i en forening eller måske er bestyrelsesmedlem i en fond, som handler med værdipapirer og derivativer, ved du nok allerede, hvad et LEI-nummer er. Hvis du ikke ved det og I ikke handler på børsmarkedet, men gerne vil i gang, kan du få flere oplysninger her.

Husk den årlige fornyelse

Hvis du allerede har et LEI-nummer, skal du huske den årlige fornyelse inden fristen. Processen er nødvendig, for at sikre, at oplysningerne i den globale database for LEI-numre er relevante og opdaterede.
Det koster et gebyr hos udbyderen af LEI-numre at ansøge om et nummer, mens det også koster et årligt gebyr at besidde et LEI-nummer. LEI nummer handler langt hen ad vejen om at skabe sammenhæng inden for Europa, hvor formålet oprindeligt har været at lave et globalt referencesystem med oplysninger om de forskellige investorer på børsmarkedet.

Hvornår skal jeg have et LEI-nummer?

Du skal have et LEI-nummer, hvis du har en virksomhed, forening eller fond og du ønsker at handle med værdipapirer og/eller derivativer. Det er et ID-nummer, der kan forbinde dig med dine handler, og som bruges af myndigheder i hele Europa. Med andre ord forbinder LEI-numre finansmarkedet med virkosmheder og regulatorer.

I en LEI-kode fremgår en række oplysninger gennem de bogstaver og tal, som koden indeholder. De første fire cifre viser ID’et på den udbyder, der har udstedt LEI-nummeret. De efterfølgende to cifre – femte og sjette – er såkaldte reserverede karakterer og er således altid ”0 0”, mens de efterfølgende tolv cifre/bogstaver (7-18) er din virksomheds unikke kode. De sidste to er en del af bekræftelses-ID’et og indeholder altså ID til verifikation.

Handler din bank med værdipapirerne?

Du skal stadig have en LEI-kode, selvom det er din bank, der varetager din handel med værdipapirer og derivativer. Der findes mange pasningsløsninger, når det kommer til handler på de kendte børser som Nasdaq OMX Copenhagen og First North, men et LEI-nummer er nødvendigt for at kunne foretage handler som virksomhed, fond eller forening på børserne rundt om i verdenen.

Når du skal have fat i en LEI-kode, behøver det ikke være besværligt. Gennem tre enkle trin kan du gennemføre din del af processen og herefter klare udbyderen af LEI-koden resten. Til at begynde med skal du overveje, hvilken udbyder, du vil have. Der findes pt. både danske og nordiske udbydere, så du har lidt at vælge mellem
.
Efter du har valgt udbyderen, skal du blot indtaste virksomhedens oplysninger på hjemmesiden. Det foregår som regel gennem et oplysningsskema og hvis du husker at indtaste CVR-nummeret, kan du efter udstedelsen af LEI-koden slippe for at kontakte bankrådgiveren i din bank. Når du i det tredje trin har betalt registreringsafgiften til udbyderen, klarer denne resten. Udbyderen sørger altså for at registrere virksomheden og sender desuden en bekræftelse til dig og din bank.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?