29. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er Artificial Intelligence (AI) fremtidens teknologi?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er Artificial Intelligence (AI) fremtidens teknologi?

AI er den udbredte forkortelse for ”Artificial Intelligence”, der er fremtidens teknologi, som kommer til at få stor betydning for vores livsstile. Den kunstige intelligens påvirker os alle på de måder, som vi lever på og anvender teknologi og elektronik på. Husholdningsrobotter, ansigtsgenkendelse og maskinoversættelse er blot et lille udpluk af de mange opfindelser, som bygger på AI.
Er du i tvivl om, hvordan kunstig intelligens kan påvirke eller ændre din hverdag, og vil du vide mere om, hvad teknologien bruges til, kan du læse med videre.

Hvad er AI?

Der findes ikke en overordnet og enstydig definition på, hvad kunstig intelligens er, og hvilke typer af opfindelser det dækker over. Den innovative og banebrydende teknologi bliver brugt til mange forskellige slags formål indenfor en lang række brancher. Både militær, sundhedsvæsen, handicap samt IT er områder, hvor teknologien har en fremtrædende plads.
Den fremadstormende teknologi er ikke en ny opfindelse. ”Artificial Intelligence” blev første gang nævnt i år 1956 som en teknologi, der skulle hjælpe os mennesker indenfor en række centrale områder af samfundet.
Med kunstig intelligens menes der, at teknologien har til formål at fungere på samme måde, som vi mennesker gør. Den kan erstatte, forbedre og optimere procedurer og handlinger, som skaber større sikkerhed og effektivitet.

Hvad kan kunstig intelligens bruges til?

Kunstig intelligens finder anvendelse i mange situationer. Vi møder det i vores dagligdage på forskellige niveauer. Indenfor handicapområdet og sygepleje spiller teknologien en stor rolle, da maskiner kan afløse menneskelige funktioner og skabe mere frihed, selvrespekt og selvstændighed hos mennesker, der har fysiske funktionsnedsættelser. Fremfor at have hjemmehjælp kan der blive installeret maskiner eller robotter i hjemmet, som kan klare løfteopgaver eller huske patienten på at tage medicin.
Teknologien kan øge sikkerheden for os mennesker og højne effektiviteten omkring arbejdsopgaver.
Det forventes, at der i de kommende år vil blive designet flere og flere førerløse biler. Disse køretøjer er programmeret til at tage højde for alle tænkelige situationer i trafikken, på samme måde som den menneskelige hjerne er i stand til.
Forskellen ligger i, at den menneskelige hjerne er påvirket af ydre og indre faktorer, som kan nedsætte vores evner til at tage højde for faretruende situationer. Det kan være træthed, distraktioner og forstyrrelser, der kan influere på sikkerheden og skabe farlige situationer. Med AI kan trafikken blive et meget mere sikkert sted at færdes for både stærke og svage trafikanter.
Indenfor læge- og sundhedsverdenen kan kunstig intelligens hjælpe forskere med at identificere mønstre indenfor sygdoms- eller behandlingsforløb.

Hvad er forskellen på weak og strong AI?

I praksis handler AI om at få en maskine, en robot eller en computer til at opføre sig, ”tænke” og agere på samme måde, som et menneske ville gøre i en bestemt sammenhæng. Dette sker ved programmering og tung databehandling.
Der findes 2 overordnede niveauer indenfor udviklingen af den kunstige intelligens:

  • Weak
  • Strong

Weak udgaven kender vi allerede til fra forskellige sammenhænge. Det er kunstig intelligens, der er programmeret til at løse én specifik opgave. Det gør sig f.eks. gældende, når vi uploader en video på Youtube.com og får programmet til automatisk at scanne teksten og lave undertekster. Eller når vi poster billeder på Facebook, og programmet er indstillet til at ansigtsgenkende dig, og de personer du er sammen med på billederne.
Strong Artificial Intelligens er den komplekse udgave. I denne situation refereres der til teknologi, som kan gennemføre længerevarende opgaver, der vil matche et menneskes adfærdsmønster i en konkret situation.
Den stærke udgave af kunstig intelligens er én af de mest dominerende forskningsområder indenfor ingeniørverdenen.
Udviklingen af kunstig intelligens på et højt udviklet niveau handler langt fra kun om data og programmering af maskiner eller robotter. Det handler i lige så høj grad om etik og menneskelig forsvarlighed.

Hvad med det etiske i AI?

Fælles for alle typer af Artificial Intelligence gælder, at de er baseret på matematiske modeller, der er beregnet til at efterligne dele af den menneskelige hjerne og neurale netværk. De komplekse datamængder overføres til en enhed (maskine, robot eller computer), som vil agere og ”handle” som et menneske.
Denne teknologi er som udgangspunkt smart, betydningsfuld og kan få stor, positiv, økonomisk betydning på den lange bane.
Dog er forskningen og udviklingen af AI et ømtåleligt område, når det kommer til de etiske aspekter.
I hvilket omfang er det forsvarligt at udvikle så meget teknologi, at det på sigt kan afløse menneskelige arbejdsopgaver?
Dette spørgsmål gør sig i høj grad gældende, når det handler om udvikling af teknologi indenfor sundheds-, pleje- og handicapområde. Ét er, at maskiner og robotter fysisk kan afhjælpe menneskelige opgaver. Noget andet er de mentale og psykiske aspekter ved, at vores nære og kære bliver passet og plejet af maskiner og robotter.

”Theory Of Mind” som afsæt for udviklingen af kunstig intelligens i fremtiden

Dette fokusområde omkring de menneskelige, psykiske, mentale og sociale aspekter ved AI er kernen for den udvikling, som AI forventes at tage indenfor de kommende år. Der arbejdes på at udvikle robotter med social perspektivtagning. Det vil sige, at disse robotter er designet til at varetage en social funktion (det kan være på et hospital eller på et plejehjem) og skabe samhørighed, nærhed og tryghed hos patienter eller beboere.
Theory Of Mind er de kognitive egenskaber, som alle dage har været forbeholdt vi mennesker. Vi er i stand til at sætte os i andres sted, føle empati over en andens smerte og være nærværende, når et menneske har brug for omsorg og en trøstende skulder.
Disse menneskelige egenskaber vil i større eller mindre omfang (afhængig af de etiske aspekter) blive virkeligheden hos fremtidens intelligente robotter.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?