27. januar 2021
sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En hurtig og nem guide til sikkerhed på mobiltelefonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hurtig og nem guide til sikkerhed på mobiltelefonen

Ofte tænker vi på cybersikkerhed som værende vigtig, når det kommer til computere og laptops, men vores telefoner og smartphones har også brug for opmærksomhed. Hvis man kigger på Check Points’ rapport om cybersikkerhed 2020, kan man se, at angreb på mobilen er stigende, og hackere bruger i stigende grad taktik rettet mod telefoner for at få adgang til virksomhedens systemer.

Dette er måske ikke overraskende, når man tænker på det antal brugere, der nu også driver virksomhed over deres personlige enheder. Men fordi truslerne skifter i større grad til mobil, er private brugere lige så tilbøjelige til at blive fanget i krydsilden, uanset om de bruger deres telefon til arbejde eller ej.

Her gennemgår vi nogle af de største udfordringer for cybersikkerhed i 2020 på mobiler. Vi viser også, hvordan du kan beskytte dig selv og undgå at blive offer for et angreb.


De vigtigste udfordringer i 2020
Ondsindede apps

Desværre er det ikke alle apps, som du kan finde i Apple Store og Google Play, der gerne vil dig det bedste. Faktisk er der - på trods af de to teknologigiganters kontrol - masser af ondsindede apps, der lader som om, at de er den ægte vare.

Du kan finde alt fra falske bankapps designet til at stjæle dine data og dine penge til apps designet med det eneste formål at indsamle dine oplysninger og sælge dem til tredjepartsleverandører - så der er god grund til at gå forsigtigt frem i appbutikkerne.

Sårbarheder på enheder

Hvis du er en af de mange brugere rundt om i verden, der ikke tjekker om din smartphone er opdateret, så er det måske en praksis, som du bør genoverveje. Producenter frigiver nemlig opdateringer, så de kan løse bl.a. kritiske sikkerhedsproblemer.

Så hvis du ikke har opdateret din telefon, er du mere følsom over for angreb. Ubeskyttede operativsystemer (OS), hvad end det er iOS eller Android, har flere potentielle adgangspunkter, som hackere kan udnytte. Hvis du er Android-bruger, har du dog én mere ting at bekymre dig om: Nogle Android-brugere modtager ikke notifikationer, når kritiske sikkerhedsrettelser er tilgængelige. Og hvis du kører et operativsystem, der er ældre end Android 8, så modtager du muligvis slet ikke sikkerhedsrettelser overhovedet.

Man in the Middle Attacks (MitM)

En af de bedste ting, som mobiltelefoner har medført, er, hvor nemt det er for mennesker overalt i verden at skabe forbindelse og kommunikere. Hver dag bliver der sendt intet mindre end 1 billion beskeder mellem brugere og enheder, og mange af disse beskeder indeholder naturligs også følsom data.

Desværre kan cyberkriminelle foretage et MitM-angreb for at nyde godt af dette, hvis det lykkedes dem at opfange data, som er undervejs mellem en mobilenhed og en usikker wi-fi-forbindelse. Hvis en hacker fx opfanger data på vej til en banktjeneste, kan han eller hun derefter ændre detaljerne og blive rigere - men på den bankkontos bekostning.


Sådan afbøder du cybersikkerhedsrisici
Undgå ondsindede apps

Desværre er det lettere sagt end gjort at opdage en fusket app, før du downloader den. Disse apps ser ofte nøjagtigt ud som den ægte vare, og de kopierer endda branding og tonen. Der er dog et par trin, du kan tage:

  • Download aldrig apps fra andre steder end de officielle appbutikker
  • Tjek udgiveren af appen, før du downloader den
  • Hold øje med tegn på falske apps, bl.a. stavefejl eller grammatiske fejl og et logo, der ikke ser helt rigtigt ud
  • Følg ikke links til downloading af en app, medmindre linket findes på virksomhedens egen hjemmeside. For apps til banker skal du altid først gå til din banks website og følge linket til den officielle app derfra.

Brug VPN-beskyttelse

For at undgå MitM-angreb, når du bruger et ukendt wifi-netværk, skal du altid oprette forbindelse til en VPN-server først. Når appen til virtuelle private netværk er slået til, krypterer den alle dine dataoverførsler, og det gør det næsten umuligt for andre at opfange dine oplysninger eller afkryptere dem.

Hold dine enheder opdateret, altid

Ignorer ikke opdateringer, selv hvis du normalt ikke gider at tage dig af den slags. Hvis du ikke opdaterer dit operativsystem, svarer det til, at du går ud af dit hus i løbet af dagen og lader din hoveddør stå åben. Du bør altid installere opdateringer, så snart du ser, at de er tilgængelige.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?