18. januar 2019
428347249-4288x2848ma
Foto: tylerdes/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skal du vide om stenslagsreparation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal du vide om stenslagsreparation

Stenslag kan sammenlignes med modermærker; når de først dukker op, er de mest af alt en irritation, men undlader du at gøre noget ved dem, kan de udvikle sig til det værre.

Sammenligningen lyder måske som en dommedagsprofeti, men stenslag (og modermærker for den sags skyld) kan gå hen og blive til et større problem, hvis du ikke tager hånd om dem, når de først dukker op.

Reparation af stenslag er ikke noget, du selv bør give dig i kast med, for en optimal reparation kræver nemlig særlige forhold, som kun professionelle autoværksteder råder over. Det som du i stedet for bør gøre, er at køre din stenslagsramte bil til et værksted, så du kan få professional reparation af stenslag.

Hold dig langt væk fra gør-det-selv-løsninger

Det kan være meget fristende at smække en lap tape over stenslaget og lade det tælle som en hjemmelavet reparation. Men du skyder kun dig selv i foden ved at gøre det selv, for hvis trafikmyndighedernes håndlangere, politiet, ser din tapelappede forrude, risikerer du, at de beslaglægger din bil og efterlader dig et køretøj fattigere men en bøde rigere.

Derudover vil stenslaget også blive påtalt, når du er til syn med din bil. Alt efter hvor slemt stenslaget er, kan du blive påbudt at reparere det, eller du kan blive påbudt at skifte hele ruden ud.

Det midlertidige tab af din bil og bøden kan du undgå ved at betale ca. 350 kroner for en stenslagsreparation og ved at vente 15 minutter på, at reparationen bliver udført.

Det er for din egen og andres skyld, at dine ruder skal være fri for stenslag og revner

Men der er en grund til, at det er så vigtigt med ruder fri for stenslag og revner. Et stenslag kan gå hen og blive til en revne, og revnen kan gå hen og få din rude til at gå i tusind stykker, når du kører over et bump eller hul i jorden.

Ingen har lyst til at få en splintret rude i ansigtet, og der er heller ingen, der har lyst til at blive mast sammen i en bilulykke. Bilens forrude er nemlig et bærende element i bilens struktur, så hvis forruden er beskadiget eller slidt, mister den sin styrke til at fastholde denne struktur under en eventuel ulykke.

Så når du sender din bil til reparation, passer du ikke kun på dig selv, du passer også på dine passagerer og på alle andre på vejene.

Reparation af stenslag tager mindre tid end en tur hen til kiosken

Stenslag kan altid repareres, hvis det er mindre end 2 cm i diameter og ligger 5-10 cm fra rudens kant.

Stenslagsreparation er en rutineopgave for mange autoværksteder, hvorfor de på meget kort tid kan fikse din rude. De fleste steder tager en reparation ca. 15 minutter, hvilket er ingenting, med mindre du er ekstremt utålmodig. Går du på YouTube og ser fire mellemlange musikvideoer, er reparationen overstået ca. samtidig med, at du bliver færdig med videoerne.

Er du heldig, byder værkstedet dig også på kaffe og kage, mens du venter på dit bil - så bliver ventetiden straks sødere.

Nogle værksteder tilbyder også gratis stenslagsplastre, når du køber stenslagsreparation hos dem. Disse plastre kan du bruge, i tilfælde af du får nye stenslag på dine ruder. Plastrene holder skidt og snavs væk fra revnerne, som er forårsaget af stenslag. Rene revner sikrer nemlig en optimal reparation af stenslag.

Alt dette betyder dog i bund og grund, at du ikke behøver undvære din karet i en længere periode. Det som du nok kommer til at bruge mest tid på, er at køre din bil hen til værkstedet.

Reparation af stenslag kræver akkurat 20 grader og intet sollys

Autoværksteder råder over lokaler og udstyr, som gør, at stenslagsreparationen kan foregå under optimale forhold. Og vi ved alle sammen at optimale forhold er lig med bedre resultat af stenslagsreparationen.

Mekanikere bruger en særlig type lim til at reparere stenslag, og for at limen kan tørre ordentligt, skal der være tørt i det lokale, hvor reparationen foregår.

Derudover kræver reparationsvæsken 20 graders varme og intet sollys for at virke optimalt. Din egen garage dur derfor ikke, med mindre du har mange penge og har lyst til installere de korrekte faciliteter i den.

Nogle steder kan du også få garanti på din stenslagsreparation

Nogle værksteder tilbyder også garanti, når du køber en stenslagsreparation hos dem.

Dette gælder især, hvis du får lavet reparationen, fordi du skal have bilen til syn. Hvis din bilrude ikke bliver godkendt ved synet, tilbyder mange værksteder en garanti, som gør, at du kan få fratrukket prisen på stenslagsreparationen på den nye pris, som du skal betale for at få monteret en ny rude.

Selv om det altid er ærgeligt at skulle af med flere penge, end du oprindeligt regnede med, så kan garantien ses som et plaster på såret.