21. juni 2021
pexels-photo-1029599
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det bør du vide om varmepumper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det bør du vide om varmepumper

Varmepumper er alternativer til andre energikilder. Du kan læse mere om dem på Varmepumpetesten.dk, men først kan du her læse generelle facts om varmepumper:

· Varmepumper er energivenlige, så de skåner miljøet
· Det er en investering, hvor du på sigt sparer penge, grundet besparelser på varmeregning
· Varmepumper koster mellem 20.000 og 130.000 kr. alt efter hvilken, du vælger
· Levetiden ved varmepumper ligger mellem 10 og 20 år
· Du har i gennemsnit sparet dig til at have tjent varmepumpen ind på mellem 3 og 10 år

Hvilke varmepumper, kan man vælge mellem?

Der findes flere forskellige varmepumper, du kan vælge mellem til din bolig. Den mest effektive, men også dyreste varmepumpe er jordvarmeløsningen, som monteres i form af slanger, som bliver gravet ned under din bolig. Det skyldes, at denne løsning bruger varmen, der er i jorden, og omdanner det til den varme, du har i huset. Derudover findes der luft til luft varmepumper, som tager luften udefra og omdanner til luft indenfor, samt luft til vand varmepumper, som omdanner luften udefra til varmt vand i dit hjem.

Hvilke(n) varmepume(r), du skal vælge, afhænger af flere faktorer, blandt andet dit forbrug. Jo mere varme, du bruger, jo mere effektiv en varmepumpe, har du brug for, og her er jordvarmeløsningen optimal, men hvis dit energiforbrug er lavt, kan du ’nøjes’ med de andre alternativer, som er markant billigere.

Hvor meget fylder varmepumpen?

De fleste varmepumper fylder ikke meget. Du kan sammenligne størrelsen med størrelsen på dit køleskab. I varmepumpen er der både en del, der skal være udenfor, som bruges til at suge luften ind udefra. Derudover er der en del, der placeres indenfor, og ofte er det den, der bekymrer folk, fordi de ikke vil have, den fylder for meget. Men i de fleste tilfælde placeres varmepumpen bagerst i et skab, så der ikke bliver lagt mærke til den i boligen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?