25. juni 2021
sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor bør du overveje dine muligheder for radonsikring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor bør du overveje dine muligheder for radonsikring

Radon er en radioaktiv gas, der udskilles fra undergrunden. Selvom dette element er helt naturligt fremkommende, er det dog ikke noget, vi som mennesker har godt af at indånde. Derfor bør du altid overveje, hvorvidt din bolig er i særlig risiko for indsivende radon – og sørge for at tage de nødvendige tiltag for at udbedre situationen.

Selv små tiltag kan have stor betydning, når det kommer til radon

Med radons langsigtede virkning kan selv små forbedrende tiltag have god effekt på kroppen og mindske den risiko for blandt andet lungekræft, som ellers øges ved langvarig eksponering til radon.

Der findes mange former for tiltag, der kan være med til at skabe bedre forhold i din bolig. Herunder gælder ikke mindst mere udprægede former for radonsikring, for eksempel med radonspærre. Du kan foretage dig en del forskellige former for store såvel som små radonsikrende tiltag, herunder for eksempel følgende:

  • En tætning af gulvkonstruktionen ned imod jorden, så gassen ikke i samme grad vil sive op.
  • Øget ventilation i boligen, der gør at gassen ikke vil lægge sig.
  • En reducering af undertrykket i boligen, der ellers kan gøre at radon ”suges” op i dit hjem fra undergrunden, hvor trykket er større.
  • Etablering af sug under gulvkonstruktionen. Dette er ofte særligt relevant ved nybyggeri eller ved allerede planlagt renovation af bolig og gulve.

Der findes således mange former for radonsikring – men husk at alting har værdi. Således kan det også være en glimrende ide at huske at lufte godt ud på daglig basis.

Få foretaget en radonmåling

Er du i tvivl om, hvad status er i netop din bolig, kan det for mange være indsigtsfuldt at få foretaget en radonmåling. Dette gøres ved at måle elementet over en tidsperiode – herefter kan du sammenligne med oversigter, hvilke niveauer og grænser der anbefales til beboelse.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?