29. oktober 2020
Gæster på Jungshoved Præstegaard
Foto: Katharina Lea
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På jagt efter store smagsoplevelser? Få én på smagsløget i sensommeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På jagt efter store smagsoplevelser? Få én på smagsløget i sensommeren

Trænger du og kæresten til at slippe lidt væk fra hverdagens trummerum? Sensommeren og efteråret er oplagt til at trække stikket en weekend og give jer selv tid til forkælelse og nærvær. Og selv om corona-krisen for en stund har sat en kæp i hjulet for den klassiske storbyferie, er der stadig masser af muligheder lige om hjørnet. Det gælder bare om at spotte dem.

Vi har sammensat et turforslag til en miniferie eller weekend-get-away på Sydsjælland og Møn, hvor der er fokus på store smagsoplevelser, skønne vine, lokalproduceret gin og storslåede naturoplevelser. Brug vores lille guide som inspiration og tag ud på et ægte smagseventyr.

1. dag – fredag i vinens verden

Kan man dyrke vin på Sydsjælland? Jesper Rye Jensen og Vesterhave Vingård i Karrebæksminde er beviset på netop det. Her venter en unik oplevelse, når I besøger en ægte dansk vingård, der har vundet flere guldmedaljer, internationale priser og kåret til Danmarks bedste rødvin. Vesterhave Vingård ligger i naturskønne omgivelser ved Vesterhave strand og direkte på den skønne Lagune natursti. Når I går på markerne, kan I høre havets brusen og mærke den friske havluft. Snyd ikke jer selv for en guidet tur, hvor vinbonden Jesper deler ud af sin passion.

Vesterhavegaarden Vingård

Vinbonde Jesper Rye Jensen fra Vesterhave Vingård


TIP: Er I mere til øl, kan turen i stedet gå til Gavnø Slot, hvor I kan opleve Danmarks eneste slotsbryggeri, som er indrettet i én af de smukke og historiske avlsbygninger fra 1800-tallet. Her kan I booke en ølsmagning og blive klogere på historien om både bryggeri, brygningsproces og øllets historie - alt imens I smager på bryggeriets velrenommerede specialøl.

Efter besøget på vinmarken eller slotsbryggeriet, kan I med fordel sætte kursen mod Næstved og Restaurant B-Spis.

Restaurant B-Spis er Næstveds nye top-restaurant, hvor der er fokus på det gode måltid og hvor smag, kvalitet og servering går op i en højere enhed. Menukortet følger sæson og har fokus på lokale råvarer samt ingredienser hentet i skove og strande omkring Næstved. I restauranten er der åbent for både frokost og aften, og menukortet består af smørrebrød og frokostanretninger, samt en 3- og 5- retters aftenmenu og á lá carte.

B-Spis ejes af Brian, som tidligere har været restaurantchef på Babette i Vordingborg, og han bliver akkompagneret af køkkenchefen Kristoffer, som i 2019 blev kåret til Årets Kok.

Overnatningstips der matcher:
I Næstved finder I de to historiske hoteller Hotel Kirstine og Hotel Vinhuset, der begge ligger centralt i byen og som byder på lige præcis den romantik og hygge, som passer til en miniferie med forkælelse i fokus.

2. dag – lørdag på ’Gin-ruten’ med Dark Sky til ’dessert’

Efter en første dag med udgangspunkt i vinens og øllets verden, tager næste dag jer forbi nogle af de spændende gin-destillerier, som Sydsjælland og Møn kan byde på og vi slutter dagen med enestående naturoplevelser.

På Oremandsgaard Gods kan I opleve Danmarks eneste herregårdsdestilleri, der fremstiller prisvindende spiritus, og enestående gin. Alle skabt med udgangspunkt i Oremandsgaards økologiske landbrug og den sydsjællandske natur.
I godsets charmerende, gamle herregårdsstald ligger Radius Distillery, et økologisk destilleri grundlagt med stolte håndværkstraditioner. Her kan I opleve håndlavet spiritusproduktion: Håndtering af friske råvarer, destillering på kobberkedler, fadlagring og sammensætning af lækre specialiteter.

Radius Distillery Oremandsgaard March 2020

Radius Distillery - Herregårdsdestilleriet på Oremandsgaard Gods. Foto: MadeByClark


TIP: Prøv den unikke ’Ginkgo’ gin, som Radius Distillery har lavet med bladene fra et 200 år gammelt tempeltræ i haven hos Hesede Hovedgård. Udover at smage på deres Gin, kan du også overnatte på Hesede Hovedgårds B&B, hvor en blanding af kunstudstilling og herregårdstemning forenes i de smukkeste rammer.

Efter besøget hos Radius Distillery, kan kursen sættes mod Askeby på Vestmøn. Her kan I besøge Isle of Møn Spirits, der blev grundlagt i 2016 af ægteparret Sara og Uffe Skaaning Lind.

Et projekt som i begyndelsen blot var et eksperiment, hvor Sara og Uffe ville afprøve, om man kunne lave en traditionel gin som udelukkende blev fremstillet på lokale botaniske ingredienser, som vokser naturligt på Møn.

Men hvad der startede med en enkelt gin, har på ganske kort tid udviklet sig til flere varianter af gin og sidenhen har Sara og Uffe også kastet sig over fremstilling af snaps.

Foruden de mange lækre smagsvarianter af gin og snaps, tilbyder Isle of Møn Spirits også forskellige kurser. Blandt andet cocktailkurser, masterclass i at lave sin egen gin, og forskellige kombinationer af rundvisninger og smagsprøver i destilleriet.

Isle of Møn

Cocktailkursus hos Isle of Møn Spirits. Foto: Richard Clark


Noorbohandelen på den idylliske Nyord – en kort køretur fra Askeby - er et ’must-see’, hvis I er på jagt efter store smagsoplevelser. Her har I mulighed for at kombinere oplevelsen af den bilfri ø Nyord med et ’slaraffenland’ af lækre drikkevarer. Noorbohandelen er Danmarks første specialforretning for spirituosa i løs vægt af egen import og produktion. I caféen kan I nyde forfriskninger og butikken sælger Nyord sennep, lokale specialiteter fra Møn og Sydsjælland samt kunst og håndværk fra eget værksted.

TIP: Møn har naturligvis også spise- og overnatningsmuligheder, der matcher en forkælelsestur. Sæt for eksempel kursen mod Hotel Residens Møen eller Klintholm Lake Apartments, der ligger et stenkast fra imponerende Møns Klint. Når mørket falder på, må I ikke snyde jer selv for oplevelsen af den særligt mørke aftenhimmel på Møn og Nyord. Som det eneste sted i Danmark er nattehimlen på Møn og Nyord certificeret som såkaldt Dark Sky. Det vil sige, at lysforureningen her er minimal, og det sikrer jer udsigt til en storslået nattehimmel – en perfekt afrunding som dessert på en dag fyldt med smagsoplevelser.

Dark sky ved Møns Klint

Dark Sky på Møn og Nyord. Foto: Per Rasmussen.

 


3. dag – Søndag med verdensklasse natur og en lækker frokost

En miniferie med fokus på smagsoplevelser og storslået natur skal selvfølgelig rundes af med stil.

Fra Møn kan I enten sætte kursen mod Stevns Klint, hvor en vandretur på Trampestien langs klinten giver masser af frisk luft, mens I kan komme helt tæt på UNESCO Verdensarven Stevns Klint. Vi anbefaler at frokosten indtages hos Rødvig Kro og Badehotel, der er kåret som Danmarks bedste badehotel 2020, og som serverer gode, danske frokostklassikere

Højerup gl. kirke

Højerup Gl. Kirke på kanten af Stevns Klint. 


Alternativt sættes kursen mod Skovtårnet ved Rønnede. Her kan I se Sydsjælland fra oven, og samtidig ved selvsyn konstatere, hvorfor den enestående arkitektur har sikret Skovtårnet en velfortjent plads som én af Danmarks nye topattraktioner. Efter en tur i Skovtårnet kan frokosten nydes på den nærliggende Rønnede Kro. Kroen byder på autentiske og hyggelige omgivelser, der passer perfekt til de klassiske danske retter såsom smørrebrød, Wienerschnitzel og helstegt rødspætte.

Skovtårnet

 Skovtårnet ved Camp Adventure. 


Vi ønsker jer en rigtig god tur til Sydsjælland og Møn. Find flere tips og oplevelser på sydkystdanmark.dk

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?