22. marts 2019
Danni og Topsy giver den gas. Det er god motion både for dreng og hund. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Danni og Topsy giver den gas. Det er god motion både for dreng og hund. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topsy bestod og er nu terapihund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topsy bestod og er nu terapihund
Sorø - 17. juni 2018 kl. 08:58
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Personalet på Familieinstitutionen Topshøj har fået en ny kollega: Labradoodlen Topsy. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

På Familieinstitutionen Topshøj var der forleden en lidt speciel eksamen.

Dagens eksaminand tog det hele med knusende ro og tungen et godt stykke ude af halsen i sommervarmen. Der var nemlig tale om hunden Topsy. Topsy er en krydsning mellem en labrador og en puddel - an labradoodle - og på trods af, at han er en stor »bamsehund«, er han blot 14 måneder gammel, skal han nu fungere som terapihund på familieinstitutionen.

- Jeg vidste, at jeg ville forsøge at gøre Topsy til en terapihund, så jeg har haft ham med på institutionen, lige siden jeg fik ham som otte uger gammel, fortæller Ann Mari K. Hoffmann, der er afdelingsleder og familieterapeut på Familieinstitutionen Topshøj.

- Børnene får motion, trivsel og undervisning ind på en helt anden måde, når de er i selskab med en hund. Børnene på familieinstitutionen er jo udfordret på den ene eller den anden måde, og det er typisk meget bekymrede børn. Når de er sammen med Topsy, kan du se ægte glæde i deres øjne og ægte smil. Sammen med hunden forsvinder bekymringer og udfordringer for en stund. Topsy er den ven, de altid kan regne med.

Men det er så langt fra kun hygge, leg og uforpligtende kærlighed, Topsy står for.

»Bamsehunden« er også alle tiders lærer, og de færdigheder blev han også testet i. Især af censor Nina Cooper, der driver virksomheden Lyckliga Hundar i Stockholm, og af Topsy og Ann Maris hundetræner Betina Hofmann fra Danske Terapihunde.

Og Topsy boltrede sig som en fisk i vandet. Første øvelse var leg med Danni og Nikolas. De to gutter skiftedes til at kaste Topsys »legebold«, og da Topsy havde hentet bolden satte en rigtig fangeleg i gang. Det var hund efter dreng og dreng efter hund, og på den måde får Topsy børn, der ikke er så glade for at bevæge sig, til at motionere for fuld skrue. Ikke mindst børn med udfordringer kan også have stor gavn af på den måde at komme af med lidt af »krudtet«, inden de skal sidde stille på en stol i klasselokalet.

Fra »idræt« susede Topsy videre til danskundervisningen i indskolingen. Her gik han rundt mellem børnene med sit »mavebælte med lommer«. Fra en af lommerne tog børnene hvert et bogstav, og så skulle de først sige bogstavet, derefter komme med et ord, der begynder med det bogstav, og til slut sige en sætning, hvor ordet indgår. Da alle havde klaret opgaven med bravour, gemte de godbidder til Topsy i »snusetæppet«. Han fandt hver og en.

Knap var danskundervisningen ovre, før Topsy skulle op i matematik på mellemtrinnet. Her begyndte eksamen dog med, at han hilste på børnene ved at lægge sit hoved i skødet på hver enkelt. Så måtte han i gang med arbejdet for alvor. Mikkel kom til tavlen, og på tæppet foran Ann Mari gav Topsy en terning et puf.

- Det blev en sekser, sagde Ann Mari, og Mikkel skrev 6 på tavlen - Topsy gik i gang igen. Denne gang blev det en toer. Mikkel skrev x 2 - og seks gange to er som bekendt 12.

På den måde får eleverne lagt sammen, trukket fra, ganget og divideret sammen med Topsy, og når alt er i orden, giver Ann Mari med sin »klikker« et lille klik, så Topsy med tilfredshed kan konstatere, at opgaven blev løst på bedste vis.

I fjerde opgave i terapieksamen måtte Topsy vise sine evner som læsehund. Det er sådan, at børn med læsevanskeligheder bliver meget bedre til at læse, når de har en hund som lytter. Hunden kritiserer dem ikke, så risikoen for at blive til grin via en fejl er elimineret. Læsningen foregår i en rolig og hyggelig atmosfære i børnenes tempo - og børnene gør sig meget umage for at få fortalt hunden en god historie.

I udskolingen blev der også afprøvet en ny hilsemåde, hvor de unge stillede sig i en rundkreds. Et lille håndtegn blev efterfulgt af en flad hånd, hvor Topsy så kunne sige goddag ved at trykke sin våde snude mod hånden.

Som afslutning fik Topsy et tæppe over hovedet, mens de unge gemte godbidder rundt om i lokalet. Dem fandt Topsy så til både hundens og de unges store glæde.

Sidste prøve gjaldt en terapeutisk samtale med en pige, der har været udsat for vold og har traumer fra sin barndom, og som bl.a. har svært ved at stole på mennesker. Topsy kan hun kæle med, putte sig ind til og fortælle om sine inderste tanker og frustrationer samt om sine drømme, eller hvad der ellers ligger hende på sinde.

Efter eksamen var der ingen tvivl hos censor. Topsy bestod med glans, og censor bemærkede også, at han i en alder af kun 14 måneder har nået et meget højt niveau.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk