26. februar 2021
Winnie Pedersen gør klar til at pode lærer Bente Nyborg Lauritsen. Winnie Pedersen er til daglig klinikassistent. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Winnie Pedersen gør klar til at pode lærer Bente Nyborg Lauritsen. Winnie Pedersen er til daglig klinikassistent. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Test-kapacitet skal øges: De ældste elever ventes tilbage i skole igen på mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Test-kapacitet skal øges: De ældste elever ventes tilbage i skole igen på mandag

Mandag gik testen på skolerne i Sorø Kommune for alvor i gang. Sorø Kommune forbereder sig på at få de ældste elever i skole fra 1. marts.

Opdateret 22. februar 2021 kl. 14:55
Sorø - 22. februar 2021 kl. 14:48
Af Bjarne Stenbæk
arrow Læs også: De ældste elever i Sorø Kommune kommer næppe i skole på mandag

Det er et kæmpe test-apparat, der nu skal sættes på benene i kommunerne. På mandagens møde med sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil samt Ane Halsbo Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, fik landets borgmestre at vide, at hvis kommunerne kan løfte den store test-opgave, kan det meget vel gå sådan, at eleverne fra 5.-10. klasse kan komme i skole igen fra på mandag.

- Vi ser positivt på opgaven. Faktisk er vi allerede i gang med at øge kapaciteten, siger borgmester Gert Jørgensen, der også fik nys om, at onsdagens pressemøde kan betyde, at der også åbnes andre dele af samfundet for eksempel i regioner med lavt smittetal.

- Men vi har travlt. Dels skal vi have gjort mere test-personale klar til opgaven, og dels skal vi indhente forældre-tilladelse til at teste elever under 15 år. Eleverne og skolernes personale skal testes to gange om ugen. Test-resultaterne skal registreres og opbevares.

Indtil videre er det den »næsetest«, hvor testpinden skal helt ind bagved, men fra 7. marts skulle den »korte næsetest« være klar, så kan kviktesten blive endnu hurtigere.

Hvad der sker med de børn, der ikke vil testes - eller som forældrene ikke vil give tilladelse til bliver testet - er der endnu ikke truffet beslutning om.

25 i timen

Samtidig med skoletesten skal test-mulighederne for de øvrige indbyggere også øges. Det er tanken, at kommunerne skal kunne tage sig af »skoletesten«, der i øvrigt også omfatter privatskoler og friskoler (men ikke efterskole, højskoler og lignende), med eget personale, mens de private aktører fortrinsvis skal benyttes af de øvrige borgere. Der er endnu ikke aftalt kompensationsordninger, hvis det viser sig nødvendigt.

»Skoletesten« tog så småt sin begyndelse allerede i vinterferien.

- Selv om der var vinterferie, var der en del personale på skolerne, men ikke flere, end at vi kunne komme stille og roligt i gang og samtidig få etableret test-stederne på de enkelte skoler, fortæller Christian Jacobsen, der leder skolepodningen.

- I dag kom lærerne så i større antal i og med, at 0.-4. klasse gik i gang igen. Men det kan vi sagtens håndtere.

14 lærere blev testet på Pedersborg Skole mellem klokken 8.30 og 11.30, og faktisk kan man selv med det lidt mere langsomme system tester 25 i timen per poder, men lærerne kan også vælge selv at lade sig PCR-teste. Med otte podere giver det 200 tests i timen ved spidsbelastning.

Klinikassistent

Christian Jacobsen tog sig af det administrative, mens Winnie Pedersen stod for selv podningen.

- Jeg er klinikassistent og er sammen med en tandlæge blevet ansat ekstra i tandplejen til at få klaret de ophobede opgaver, som coronae-restriktionerne har skabt. Men to dage om ugen er jeg så poder i stedet.

Winnie Pedersen har taget den uddannelse, som regionen har udbudt. Den består af en til to timers uddannelse på nettet samt et to timers kursus i selve podningen og måden, den skal gribes an på.

Otte podere

Sorø Kommune har lige nu otte podere, men antallet skal øges betragteligt. Den opgave er Christian Jacobsen og andre fra den kommunale forvaltning allerede i gang med at løse.

Det er ikke meldt ud, om alle børn skal testes, eller det kun gælder de ældre klasser. Hidtil har man talt om en grænse på 12 år, men om det bliver den eller en anden regel, der skal gælde, ved kommunerne endnu ikke.

De nye planer kan skubbe til den hidtidige - men ellers er det sådan, at podningsholdene mandag og torsdag er på Pedersborg Skole, Frederiksberg Skole og Sorø Borgerskole. Mandag og onsdag er de på Ruds Vedby Skole, tirsdag og fredag på Sorø Privatskole samt onsdag og fredag på Holbergskolen i Dianalund og Stenlille Skole.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk