27. marts 2019
Syv nybagte studenter på hovedtrappen foran Sorø Akademi. Det er fra venstre Anna Christensen, Natasja Dahl, Christine Færgemann, Julie Sanggaard, Laurits Falck, Julie Christensen og Gizem Yildirim. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Syv nybagte studenter på hovedtrappen foran Sorø Akademi. Det er fra venstre Anna Christensen, Natasja Dahl, Christine Færgemann, Julie Sanggaard, Laurits Falck, Julie Christensen og Gizem Yildirim. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syv studenter først med huen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv studenter først med huen
Sorø - 25. juni 2018 kl. 12:03
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Champagnepropperne sprang, og der var både smil og en tåre eller to i øjenkrogen, da syv unge mandag formiddag på samme tid afsluttede studentereksamen på Sorø Akademi. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Blomsterbuketter, langstilkede roser, champagne og vin var med ved Fraterbrønden foran Sorø Akademis hovedbygning, da årets første studenter mandag kl. 08.45 sprang ud. Nok opstår øjeblikket på Sorø Akademi hver eneste sommer, men for den enkelte er det et helt unikt moment, der for altid gemmes i såvel hukommelsen som på billeder.

Studenterne var oppe i det fag, der nok hedder almen studieforberedelse, men som forkortes AT.

- Det har været tre fantastiske år, siger 18-årige Anna Christensen fra Sorø, der kom ud fra »det grønne bord« med et 10-tal.

- Vi har haft rigtig gode lærere, og jeg har gået i en klasse, hvor vi har været gode til at støtte hinanden. Det er da fedt at få et kæmpekram af sin dansklærer, når man har været oppe til eksamen. I klassen har vi haft en super fin tid sammen, selv om det også ind i mellem har været hårdt, og nu skal jeg så vinke farvel til dem, jer har været sammen med hver dag. Det betyder, at glædens dag også bliver lidt vemodig.

- Et nyt kapitel skal til at begynde, fortsætter Anna.

- Indtil nu har alt stort set været planlagt og i faste rammer. Nu skal jeg ud og samle lidt erfaring fra en arbejdsplads. Jeg vil gerne have et arbejde, der er relevant for et videre økonomi- eller psykologistudium. Det er en af de veje, jeg gerne vil gå.

Også 18-årige Gizem Yildirim fra Ringsted tager et sabbatår med arbejde.

- Jeg skal ud at samle lidt erfaring. Jeg er kun 18 år, så jeg har ikke så travlt, men næste sommer håber jeg at kunne begynde jura-studiet på Syddansk Universitet. Den retning har været sat, siden jeg var 13-14 år, så der er ingen tvivl om, at det er mit mål at blive advokat, siger Gizem, der også scorede et 10-tal i AT.

- Det her er en stor dag for mig. Det betyder meget at blive færdig med det, man har sat sig for, men det er jo også lidt trist, at man skal vinke farvel til alle vennerne.

Når Gizem valgte Sorø Akademi, skyldtes det, at hun havde hørt meget godt om akademiet og skolens lærere, men der lå også ønsket om at prøve noget nyt og møde nye mennesker.

Og det er nogle hektiske dage på den gamle skole. Alla cirka 170 studenter bliver færdige mandag eller tirsdag.

Så er alle klar til skolens studentergilde, der kaldes »bulesold« på torsdag. Oprindelig blev det fejret i vestibulen i Hovedbygningen. Det er dog mange år siden, at der var plads til alle årets studenter der. Fra 1911 blev studenterfesten eller studentermiddagen, som den kaldes nu, flyttet til festsalen. Aftenen begynder med, at studenter og medarbejdere mødes til reception på plænen foran hovedbygningen. Herefter går man op til middagen i festsalen, hvor rektor byder velkommen. Der er en kort elevtale fra studenterne og en kort lærertale til studenterne. Der orienteres om afviklingen af dimissionen dagen efter. Efter middagen serveres kaffe i Grønne og Gule Sal, og kl. 21 samles alle studenter på plænen mod søen, hvor de danser Les Lanciers.

»Bulesold« slutter kl. 22, så alle fredag formiddag er klar til dimissionen i Sorø Klosterkirke med efterfølgende køretur rundt til familierne.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk