13. december 2018
Siden 2013 har det været forbudt for de kommunalt ansatte at ryge i arbejdstiden i Sorø. Men om de ryger, når de er på vej ind til en borger eller sidder i bilen er svært at kontrollere, lyder det fra flere fagforbund. 	Foto: Thomas Olsen
Siden 2013 har det været forbudt for de kommunalt ansatte at ryge i arbejdstiden i Sorø. Men om de ryger, når de er på vej ind til en borger eller sidder i bilen er svært at kontrollere, lyder det fra flere fagforbund. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svært at kontrollere om ansatte ryger i smug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svært at kontrollere om ansatte ryger i smug
Sorø - 12. marts 2018 kl. 14:54
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Om de ansatte i Sorø Kommune helt har lagt cigaretterne på hylden, siden der blev indført røgfri arbejdstid i 2013, er svært at kontrollere. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Fem minutters rygepause er der ikke længere noget, der hedder, hvis man arbejder i Sorø Kommune. Det har der ikke været, siden man i 2013 besluttede at indføre røgfri arbejdstid for alle kommunens ansatte.

Fem år senere er røgen forsvundet fra skoler, SFO'er og rådhuset. Sådan lyder det i hvert fald fra kommunaldirektør Søren S. Kjær og flere fagforbund. Men hvad der foregår uden for de fysiske arbejdspladser, eller når medarbejderne er alene, hersker der en del tvivl om, selvom de nye regler har indført nultolerance overfor rygning, uanset hvor man er i løbet af arbejdstiden.

- Ordningen havde en hård fødsel, og jeg ved ikke, om den bliver overholdt fuldstændigt, for jeg ved jo ikke, om det kan falde folk ind at tage et par hiv på vej ind til en borger, udtaler afdelingsleder i FOA Midtsjælland Birgit Lundsbjerg, der organiserer pædagoger, hjemmehjælpere, handicaphjælpere og rengøringsassistenter.

I Lærerkredsen Ringsted/Sorø udelukker formand Lise Vadsager heller ikke, at der bliver røget i det skjulte.

- Det kan da godt være, at folk ryger en smøg i bilen i arbejdstiden, men jeg tænker ikke, at det er noget, kommunen skal blande sig i, siger hun og tilføjer, at det i hvert fald ikke er sådan, at folk sidder ude i busken og ryger.

Hos Sorø Kommunes ledelse har man ikke data på, hvor mange der er holdt op med at ryge, efter forbuddet trådte i kraft, men opfattelsen er, at der ikke længere bliver røget i arbejdstiden, fortæller Søren S. Kjær, der hvert halve år tager emnet op med de kommunale chefer.

Det var dog ikke uden modstand, at forbuddet blev indført i sin tid. Blandt FOAs medlemmer følte flere, at deres personlige frihed var blevet taget fra dem, fortæller Birgit Lundsbjerg.

Og flere er da også blevet taget i at bryde reglerne, oplyser fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedsområdet i Sorø Kommune, Glennie Nielsen.

- Der var stor modvilje i begyndelsen. Den er blevet meget mindre nu. Jeg ved, der er nogle, der er blevet taget i at ryge i arbejdstiden i starten, og som er blevet indkaldt til samtale en til to gange, siger hun.

Reelle fyringer har der dog aldrig været tale om, men kommunen har været nødsaget til at indskærpet de nye regler overfor de ansatte, der ikke har overholdt forbuddet.

- Det er jo ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Nogle har brug for præciseringer, udtaler kommunaldirektør Søren S. Kjær, der også kan oplyse, at kommunen har tilbudt rygestopkurser til de ansatte.

At den nye ordning har haft en positiv effekt på arbejdsmiljøet, er der dog ingen tvivl om, hvis man spørger Lise Vadsager.

- Arbejdsmiljøet er helt klart blevet forbedret af det. Da jeg startede som lærer, havde man jo en emhætte ind over rygernes bord på lærerværelset, fortæller hun.

Glennie Nielsen kan også berette om flere kolleger på social og sundhedsområdet, der helt og holdent har kvittet cigaretterne, efter ordningen trådte i kraft.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk