20. april 2019
Adskillige tusind biler passerer Sorø hvert døgn. Ikke mange overser vandtårnet, der er usmykket af Per Arnoldi. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Adskillige tusind biler passerer Sorø hvert døgn. Ikke mange overser vandtårnet, der er usmykket af Per Arnoldi. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sorøs vartegn og sikkerhedsnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sorøs vartegn og sikkerhedsnet
Sorø - 10. august 2018 kl. 11:40
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vandtårnet i Pedersborg blev indviet i 1974 - men det blev først kendt i 1995, da Per Arnoldis udsmykning blev afsløret. Det vskriver DAGBLADET og Sjællandske.

Egentlig er det et relativt grimt betonbyggeri, men den røde, blå og gule farve, som vandtårnet blev udsmykket med i 1995, har i høj grad taget opmærksomheden. Måske er der ikke tale om den store kunst i sig selv - men omvendt er det svært at komme uden om, at det i hvert fald er en kunst at kunne skabe sådan et vartegn. Hver dag kører tusindvis af biler forbi Sorøs vandtårn, og der er i dag rigtig mange udefra, der forbinder Sorø med det farvestrålende tårn.

Tårnet er malet i Arnoldis farver, og at de farver så samtidig harmonerer med dem, Sorø Akademi bruge, er en tilfældighed. Hvem der kom med id+een til udsmykningen, svæver lidt i det uvisse. Daværende turistchef Gunnar Andersen nævnte det, men også i byrådet var der en interesse for at udsmykke kommunens »tekniske bygninger«. Kunstværket blev da også finansieret af Sorø Kommune og Statens Kunstfond.

Arnoldi blev valgt til opgaven, og historien fra dengang fortæller, at da de gæve soranere ikke var helt tilfredse med de regulære firkanter, tog kunstneren en avis og rev en side over. Så havde han den »takkede linjeføring«. Malermester Erik Christensen udførte opgaven sammen med svendene Gert Nielsen og Jack Larsen - værket blev afsløret 12. juli 1995. I alt er 250 kvadratmeter farvelagt.

- Vandtårnet er vores sikkerhed, fortæller smed Bent Westergren, Sorø Forsyning.

- Det er nemlig ikke kun et vartegn. Det er i fuld drift.

Tårnet kan indeholde 1.000 kubikmeter vand, men det er aldrig fyldt helt op.

- Sorø Vandforsynings godt 3.600 tilsluttede, bruger cirka 1.500 kubikmeter vand på et døgn, fortæller Bent Westergren.

- I denne varme sommer er forbruget på 1.800-1.900 kubikmeter. Vandtårnet er det eneste af sin slags i Sorø Kommune, og det rummer sammen med en nedgravet tank også med cirka 1.000 kubikmeter vand ved vandværket Sorøs reserve. Der er naturligvis ikke tale om, at vandet står stille i tank og tårn. Det skiftes ud en gang i døgnet i en løbende turnus.

Den store fordel ved vandtårnet er, at det ligger så højt, at vandet løber uden brug af strøm.

- Vandet fra vandværket pumpes generelt set rundt i rørene, men har du en strømafbrydelse, eller skal der foretages servicearbejde på vandværket, så vi er nødt til at lukke for strømmen, kan vi bruge vand fra vandtårnet. Her behøver vi ingen pumpe.

Vandet suser ud fra vandtårnet med et tryk på 3,9 bar. Heldigvis for forbrugerne falder trykket undervejs - i modsat fald ville man blive slået til plukfisk af sit brusebad.

Sorøs Vandværk ligger ved Sorø Sø, men spekulationer om, hvorvidt der af og til benyttes søvand, kan manes i jorden.

- Nej, det har vi aldrig gjort, siger Bent Westergren.

- Når man kan tro det, er det nok, fordi der er en vandboring tæt ved vandværket. Men den boring ejer Sorø Forsyning ikke. Den tilhører et privat vandlaug på Kongebrovej, der har tilladelse til at vande i havenrne med søvand.

Vandværket har derimod selv otte boringer - fire nord for hovedvejen og fire syd for - og det er vand her fra, der via vandværket løber ud i de lokale haner.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk