21. november 2017
Jan Lysgaard Thomsen var åremåls-ansat som kommunaldirektør i Sorø Kommune. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Jan Lysgaard Thomsen var åremåls-ansat som kommunaldirektør i Sorø Kommune. Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sorø Kommune bruger ikke de store gyldne håndtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sorø Kommune bruger ikke de store gyldne håndtryk
Sorø - 18. oktober 2017 kl. 16:43
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidligere kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen fik en million kroner, da han fratrådte, skriver DAGBLADET og Sjællandske.

De såkaldte åremåls-ansættelser har været ret populære i landets kommuner, og de medfører typisk store fratrædelsesgodtgørelser, når de ophører - men den slags ansættelser benytter Sorø Kommune sig ikke af.

- Vi havde Jan Lysgaard Thomsen ansat som kommunaldirektør på en åremåls-kontrakt, der løb i fem år, fortæller borgmester Gert Jørgensen (K).

- Da Jan fratrådte i 2014, fik han en fratrædelsesgodtgørelse på cirka en million kroner. Han fortsatte derefter som kommunaldirektør i Kalundborg Kommune.

- I byrådet er vi enige om, at vi ikke skal benytte os af åremåls-ansættelserne, fortsætter borgmesteren.

- Både kommunaldirektør Søren Kjær og vicekommunaldirektør Maj Buch er kontraktansatte. Det var Søren Ole Sørensen, som Maj Buch afløste, også. Det betyder ikke, at det er gratis at skille sig af med dem, for som chefer i en kommune, har de naturligvis samme ansættelsesvilkår, som man normalt har i det private erhvervsliv - medmindre man da i den private sektor har en ekstraordinært lukrativ stilling.

Nu kan der være forskellige årsager til, at ansættelsen ophører, men i Sorø Kommune, hvor direktørernes løn-niveau ligger fra 1,1 til 1,5 millioner kroner, kan man maksimalt komme til at udbetale et års løn.

Fordelen ved en åremåls-ansættelse er, at man lettere kan skilles, hvis det ikke fungerer. Den sikrer også, at der kan ske en udskiftning på chef-gangen, så nye øjne kommer til at kigge på tingene.

- Omvendt er der jo ingen grund til at skabe den situation, hvis man i en kommune er glad for direktører, man har, siger Gert Jørgensen.

- Kontraktansættelserne kan også være med til at sikre en bedre kontinuitet. Direktørlønnen er fastsat efter antallet af borger i en kommune, og vores direktører, har jo altså muligheden for at sige op hos os og fortsætte i en større kommune til en højere løn, hvis den mulighed opstår.

Fokus på millionerne
Både i Folketinget og i Kommunernes Landsforening har man nu sat fokus på åremåls-ansættelserne. Det sker efter et par groteske eksempler, som DR og TV2 har fundet frem.

Ved en åremåls-ansættelse har du, når aftale-perioden ophører, mulighed for at søge og at få »dit eget« job igen. Det skete eksempelvis i Viborg, hvor kommunaldirektøren fik to millioner kroner i fratrædelse og 14 dage efter var genansat som kommunaldirektør. I Esbjerg Kommune hævede tre chefer mellem 600.000 og 900.000 kroner i fratrædelse, hvorefter de fortsatte i jobbet.

Slagelse Kommune var i den situation sidste år, at kommunaldirektør Søren Lund Hansen blev fyret fra en åremåls-ansættelse midt i en aftale-periode, så nu hænger kommunen på hans løn i to et halvt år - en udgift på cirka fem millioner kroner.

Slagelse Kommune har i de seneste fire år betalt 6,3 millioner kroner i fratrædelse og gyldne håndtryk - men den stikker Holbæk Kommune, der til samme formål har lagt 7,5 millioner kroner.

Gert Jørgensen slår fast, at han ikke ser noget problem i, at direktørerne får en høj løn.

- Det at lede en kommune i dag er en stor og meget kompleks opgave, siger han.

- Du har ansvaret for en milliardomsætning, flere tusind ansatte og opgaver i forhold til mange tusind borgere, så direktørlønnen skal selvfølgelig stå mål med det ansvar, cheferne har - og med det, du som chef kan få i det private erhvervsliv.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk