21. januar 2019
Silas Lykke tager en svømmetur i Sorø Sø. Snart går turen til England og Plymouth College, der skaber de britiske OL-guldmedaljer i svømning. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Silas Lykke tager en svømmetur i Sorø Sø. Snart går turen til England og Plymouth College, der skaber de britiske OL-guldmedaljer i svømning. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Silas vil via Storbritannien til OL

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Silas vil via Storbritannien til OL
Sorø - 15. august 2018 kl. 05:57
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

15-årig Sorø-gut er optaget på Plymouth College, der skaber de britiske OL-medaljer i svømning. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Det er OL, der er drømmen, men glæden ved svømning og hårde udfordringer, der driver værket for 15-årige Silas Lykke fra Sorø. 3. september begynder han på Plymouth College i klubben Plymouth Leander i Sydengland, og så er kursen sat mod de internationale medaljeskamler.

- Jeg glæder mig helt vildt, siger Silas, der på college bliver indlogeret på et tre-mands-værelse.

De to andre svømmere på værelset skal følge samme skema, som Silas selv: Vækkeuret ringer kl.5 om morgenen.

Fra kl. 6.00-8.30 er der svømmetræning. Derefter er der morgenmad, og så begynder skoledagen kl. 9.00. Midt på dagen er der to »mellemtimer« til svømning og styrketræning, og når skoledagen slutter, er der endnu et par timers svømmetræning.

Kl. 17.30 serveres aftensmaden, og så skal svømmerne være i seng kl. 21.00, så de får de nødvendige otte timers søvn.

Fester og kærester står der ikke noget om i træningsskemaet, så når weekenden holdes fri, skyldes det, at der ligger svømmestævnerne.

Fri i øvrigt? Nå jo, Silas får da juleferie 24. december, og så skal han være tilbage i Plymouth igen 4. januar.

- Det bliver hårdt, men jeg elsker de hårde udfordringer, og jeg elsker at svømme, siger Silas, der egentlig gerne vil til OL allerede i 2020 i Tokyo for at lære, så han kan svømme med om topplaceringerne i 2024 i Paris.

Netop den fysiske og mentale udfordring er årsagen til, at Sila har valgt at svømme butterfly, der regnes for at være den hårdeste disciplin i svømning.

Det hårde træningsprogram er ikke det eneste offer, Silas bringer.

- Opholdet koster i alt 650.000 kr., fortæller Silas.

- Jeg er stolt af, at Plymouth College tror så meget på mit talent, at skolen satser 400.000 kr. på mig. Mine forældre lægger 200.000 kr. oven i, og så er jeg selv ved at samle de sidste 50.000 kr. sammen. Jeg vil gerne tilføje, at jeg er meget taknemmelig over den støtte, jeg på alle måder får både af min familie og af mine venner.

En del af pengene skal Silas også »svømme ind«. I modsætning til Danmark er der nemlig pengepræmier i engelsk svømning. Selv til de mindre stævner.

Plymouth College er en eliteidrætsskole.

Der er cricket, for det er jo England, men på eliteplan satser skolen på fem-kamp, rugby, golf og svømning. I sidstnævnte idrætsgren er Plymouth bedst i Storbritannien - der er dog en anden skole, der er lige i hælene på sydenglænderne.

Optagelsen var lidt af en prøvelse at komme igennem. Dels er Silas blevet testet i engelsk og matematik, og så fulgte der også en praktisk svømmeprøve.

Her blev Silas sat sammen med ældre og mere rutinerede svømmere, og han måtte yde sit ypperste for at hænge på.

- Da prøverne var forbi, var jeg ikke så optimistisk. Jeg kunne godt være med, men jeg svømmede jo langsommere end de bedste, fortæller Silas.

- Men så viste det sig, at de havde sat mig op mod bedre svømmere for at teste min psyke og se, hvordan jeg reagerede, når jeg var under pres.

Endelig var der også en detaljeret samtale. Det var vigtigt for englænderne at kunne slå fast, at det er Silas' egne ambitioner, der skal indfris - ikke forældrenes.

Efter det første år i England, tages der stilling til, hvad der skal ske fremadrettet. Indtil Silas tager til Plymouth er han fortsat elev på Sorø Privatskole, mens han træner svømning i Slagelse Svømmeklub.

- Men tiden må gerne gå hurtigt, siger Silas med et smil.

Livet efter svømningen har Silas dog også fokus på. Lige nu går interessen især i retning af at læse medicin eller blive ingeniør.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk