17. maj 2021
Peter Vesth fylder 75 år. Foto: Thomas Olsen
Peter Vesth fylder 75 år. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Peter Vesth fylder 75

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Vesth fylder 75

Mandag den 19. april fylder trubaduren Peter Vesth fra Vestervej på Frederiksberg i Sorø 75 år.

Sorø - 17. april 2021 kl. 18:51
Af Bjarne Stenbæk

Han er opvokset i Sorgenfri og fik sit første job i showbranchen, da han som 18-årig gav den som julemand hos Studenternes Julemandsudlejning. Som 19-årig købte han sin første guitar og påbegyndte sin musikalske løbebane i bandet »Mournfree Original Tearpursers« - frit oversat: »Sorgenfris originale tårepersere«.

Hans forældre motiverede ham til at tage en læreruddannelse, men det var musikken, der trak - ikke mindst, da det stod klart for Peter, at en plads på Sorgenfris andethold i fodbold ikke er adgangsbillet til landsholdet. Da broderen, Thorkil, også blev musiker, var sagen klar, og de to var uadskillelig i en lang årrække. Desværre døde Thorkil som kun 61-årig i 2014.

Debut i 1970

Peter Vesth debuterede på scenen i Tivolis Vise-Vers-Hus i 1970. Samme år skrev han »signatursangen« »Veras Vinterven«. Det er siden blevet til mere end 500 sange. Statistikken viser, at han er den kunstner, der med mere end 60 placeringer på Dansktoppen også er »toppens« hyppigste gæst. Cirka 30 er gået helt til tops, og den seneste statistik fra statistikeren Poul Henning Olsen afslørerer, at han også er den, der har opnået flest points.. Fra 1968 til i dag har hans sange scoret 5736 points. Det er næsten 1500 points flere end nr. 2, Kandis og Johnny Hansen, som har fået 4264 points på andenpladsen. Herefter følger Fede Finn & Funny Boyz og Klaus & Servants med henholdsvis 4059 og 2732 points.

Til Sorø i 2001

Peter og Thorkil Vesth drev først i 90'erne ViseVesthHuset i Gudhjem, og Peter var fra 1992 til lukningen i 2006 kunstnerisk leder af Tivolis Vise-Vers-Hus. Også i Randkløve og i Svaneke har de drevet spillesteder, inden Peter i 2001 i kom til Sorø, hvor han åbnede pillestedet Vesthhuset på Frederiksbergvej som næsten nabo til privatboligen på Vestervej.

Peter Vesth er lige nu aktuel med albummet »Forår i Sorø« med 16 nye, dansksprogede sange.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk