7. december 2019
Kirkens indgangsparti og den sydlige del af kirkegården. De to store lindetræer, der danner portal ved indgangspartiet, bliver der ikke rørt ved, og de få andre store løvfældende træer på kirkegården overlever også. Foto: Jørgen Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Kirkens indgangsparti og den sydlige del af kirkegården. De to store lindetræer, der danner portal ved indgangspartiet, bliver der ikke rørt ved, og de få andre store løvfældende træer på kirkegården overlever også. Foto: Jørgen Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny stor plan for kirkegård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny stor plan for kirkegård
Sorø - 12. august 2019 kl. 08:33
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det faktum, at langt de fleste i dag vælger urne-gravsteder, har også sat sig præg på kirkegården i Slaglille. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Faktisk er ikke færre end 166 gravsteder - mere end halvdelen på kirkegården - i dag ledige, og der er intet, der tyder på, at kistenedsættelser igen vil blive det mest benyttede. Graveren ved Slaglille Kirke bruger derfor uforholdsmæssigt meget tid på at passe tomme gravsteder.

Det sammenholdt med, at mange af hækkene ikke har det for godt, at materiale-pladsen ligger dumt, at der trænges til et indgangsparti, der er lettere at forcere og i det hele taget til en forskønnelse af kirkegården, har fået menighedsrådet til at tænke i nye baner.

Derfor er landskabsarkitekt Henriette Lyngsted, Jystrup, blevet hyret til at udarbejde en helhedsplan for kirkegården:

- Hvor lang tid, det kommer til at tage at gennemføre den, er ikke til at sige. Det kan godt blive over de næste måske 20 år, men nu har vi en overordnet plan godkendt af myndighederne, siger menighedsrådsmedlem Dorte Nørgaard.

Det vil sige - provstiudvalget og menighedsrådet er ikke helt enige om belægning foran kirkens indgang. Provstiudvalget ser gerne brosten, mens menighedsrådet vil kæmpe for at få en belægning, der er mere brugervenlig for folk i kørestol eller med rollator.

Den første etape af planen vedrører dog ikke indgangspartiet, men derimod kirkegårdens sydlige ende - den nyeste del af kirkegården. Her har menighedsrådet søgt om 300.000 kr. til følgende: Flytning af materiale-pladsen, udskiftning af de små buksbomhække (de har det ikke for godt og er bl.a. ramt af buksbom-syge) med takshække, anlæg af skærehave. I samme områdee af kirkegården er der endvidere planer om en allé med paradisæbler samt et bed og et duetræ på fællesgraven.

Henriette Lyngsteds plan for kirkegården indeholder mange flere del-elementer - ingen af dem påvirker naturligvis direkte de gravsteder, der i dag bliver benyttet:

Nord for kirken - ud mod landevejen - skal der anlægges en ny anonym fællesgrav. Der skal etableres nye bede i plænen, og der skal plantes to store signatur-træer.

Foran kirken er planen at anlægge græsbed/staudebed og en græs-sti. Gravstederne skal her være uden synlige overgange - typisk gravsten nedlagt i plæne - og urnegravene vil blive placeret langs kirkemuren med buske.

Foran kirkens indgangsparti skal der skabes en plads, hvor man kan samles efter gudstjenesten. Der skal være siddepladser beskyttet af hække - siddepladser er en mangelvare på kirkegården - ny belægning og ny belysning langs stien.

Endvidere er der på pladsen foran kirken - ud mod Slaglillevej - også tænkt på en lille álle med kirsebærtræer samt bunddække med stauder.

Hvad det vil koste at få den samlede helhedsplan ført ud i livet, vides ikke:

- Det har vi ikke turdet regne på. Vi tager en etape ad gangen, siger Dorte Nørgaard.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk