18. januar 2019
René Lund (tv.) fortæller om rottebekæmpelse. Han har ofte rotter løbende omkring sig og synes egentlig, at det er et flot dyr. Børnene ser lidt bekymrede ud ved tanken om, at de bagefter skal sætte tænderne i hver sin »rotte«. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

René Lund (tv.) fortæller om rottebekæmpelse. Han har ofte rotter løbende omkring sig og synes egentlig, at det er et flot dyr. Børnene ser lidt bekymrede ud ved tanken om, at de bagefter skal sætte tænderne i hver sin »rotte«. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal rotterne også bekæmpes i weekenden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal rotterne også bekæmpes i weekenden
Sorø - 13. juni 2018 kl. 17:46
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Elever fra Sorø Borgerskole besøgte Vej & Park. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Fra 6. juli bliver der weekendvagt i Sorø Kommunes rottebekæmpelse. Det var den nyhed, eleverne fra Sorø Borgerskole fik at gå hjem med, da de mandag formiddag var på besøg hos Vej & Park på Industrivej.

- Fra 1. juli har borgerne også mulighed for at få besøg af rottebekæmperne lørdag og søndag fra kl. 8.00 til 16.00, fortalte René Lund eleverne, der egentlig var på besøg for at kigge lidt på de opgaver, som mandskabet i Vej & Park udfører. Den nye ordning skulle faktisk være trådt i kraft til nytår, men i Sorø Kommune har man truffet beslutning om at begynde den første lørdag i juli.

Eleverne fik også at vide, at Vej & Park får 2.600 henvendelser om rotter pr. år.

- Vi fortæller altid folk, at vi kan være med til at holde rotterne nede. Vi kommer aldrig til at udrydde dem helt, sagde René Lund.

- En rotte er kønsmoden allerede efter seks uger, og et enkelt rottepar bliver på bare et enkelt år til 1.200 rotter, så det går stærkt.

I kommunalt regi lægges der små poser med gift ud på sikre steder, hvor eksempelvis husdyr ikke kommer i kontakt med giften. Ofte benyttes sikre kasser eller bokse.

- Men rotterne er kræsne, så indholdet må ikke blive vådt, så gider de ikke at spise det, sagde René Lund.

- Da vi i sin tid brugte havregryn til opgaven, var det sådan, at det skulle være finvalset havregryn. Lagde vi grovvalset havregryn ud, sagde rotterne nej tak til menuen. Og så er der det specielle ved rotter, at ligger der noget, de er lidt skeptiske overfor, lader de nogle af børnene spise først, og så ser de, hvad der sker.

Den var heldigvis ikke gået i menneskeverdenen.

I rørsystemerne laver rottebekæmperne røgprøver for at konstatere, om der er revner eller huller, hvor de så kan se, at røgen kommer ud. Derefter kan de sende et kamera ind i rørene for at konstatere, hvor langt inde bristen er. Eksempelvis bag køkkener og under gulve er det nødvendigt at vide, hvordan forholdene er helt præcist, før man begynder at tage skabe ud eller brække gulve op.

Kommunens folk benytter også rottespærrere, der er konstrueret sådan, at eksempelvis skyl fra toilettet eller vand fra vask og bad kan slippe ud, men »lemmen« er lukket af fra den anden side, så rotter ikke kan komme ind i huset gennem rørene.

Eleverne så en del af vogn- og maskinparken. De hørte om affaldssortering og affaldstømning, ukrudtsbekæmpelse - her har kommunen fået en ny maskine, der bekæmper ukrudt med damp - fejemaskinen, pasning af grønne områder, klipning af rabatter og andre af de kommunale opgaver, inden de vendte tilbage til René Lund og satte tænderne i en næsten rigtig rotte. Heldigvis var det konditoren, der havde formet rotterne, og indholdet mindede mest om en romkugle.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk