12. december 2017
Hugo Jacobsens begejstring var smittende, og han mestrede opgaven at få Sorøs handelsliv til at stå sammen. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Hugo Jacobsens begejstring var smittende, og han mestrede opgaven at få Sorøs handelsliv til at stå sammen. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Fotograf Anders Ole Olsen ©
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nekrolog: »Livet er for de levende«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nekrolog: »Livet er for de levende«
Sorø - 12. august 2017 kl. 08:57
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hugo Jacobsen, Holbergcentret, er død, 84 år.

Hugo Jacobsen var i en lang årrække en af Sorøs mest markante personligheder, og han elskede Sorø af hele sit hjerte. Så meget, at han kunne finde på at sige: »Når jeg kører ud af byen, får jeg hjemve allerede ved Fjenneslev.«

Hugo tog realeksamen på Sorø Akademi i 1950.

Han blev gift med Annelise, og parret købte Kongebrobageriet på Slagelsevej 60 i 1965. Det havde hans far overtaget i 1928.

I 1968 overtog de to Coldings Konditori - senere Frater Konditoriet - på Torvet, men de to forretninger blev solgt i 1971, da Hugo Jacobsen blev direktør på Sorø Brødfabrik.

Brødfabrikken blev i 1983-84 købt af Schulstad, og Hugo var så ansat i Schulstad frem til 1995. I 1990 overtog Annelise og Hugo Jacobsen Svegård Bog & Idé, hvor Hugo blev medhjælper, da han forlod Schulstad. Boghandlen solgte de i 2005, hvor begge var over 70 år.

Det vil være halsløs gerning at nævne alt det, Hugo Jacobsen har skabt og beskæftiget sig med.

Hugo elskede livet og gjorde, hvad han kunne, for at være et farverigt indslag.

- Livet er for de levende, konstaterede han blandt andet, inden han udbragte en skål - og levende, det var Hugo! I fuldt omfang!

Fra 1974-94 sad han i byrådet i Sorø for Konservative. Han var undervejs blandt andet formand for teknisk udvalg.

Som politiker var han kendt for at kæmpe for sin sag, men acceptere, når en beslutning var truffet - også selv om afgørelsen ikke faldt ud til hans fordel. Et andet kendetegn var hans redelighed og evnen til at skabe venner i alle lejre.

I 1972 stiftede Hugo Sorø Erhvervsforening. Den gamle handelsstandsforening fungerede trægt, og blandt andet var der problemer med at få råd til julebelysningen - den sag klarede Hugo - og i en menneskealder prægede han ikke mindst Sorø bymidte og Sorøs handelsliv.

Hugo var god til at få alle med på vognen, og han var også en aktiv samarbejdspartner for Sorø Kommune, da Holberg Arkaden skulle opføres. Undervejs modtog han Sorø Erhvervspris, ligesom han ved sin død var æresmedlem af Sorø Handelsstandsforening.

I 1977, da Jul i Sorøs skabere, Emma og Oscar Lünell, var ved at kaste håndklædet i ringen, gik han ind i Jul i Sorøs Venner.

Han fik skaffet den fornødne økonomi og sat et nyt hold, og i 38 år stod han i spidsen for det historiske årshæfte - i de fleste år sammen med Niels Steen Jensen.

Flere lokalhistoriske bøger har vennerne også udgivet, og en særlig ambition fik Hugo Jacobsen opfyldt, da bogen fra 1938-50 udkom i 2016, så Sorøs historie nu er velbeskrevet fra la Cours værk op til 1975. Sammen med Jul i Sorøs Venner modtog Hugo Jacobsen i 2003 Sorø Kommunes Kulturpris.

Som formand for »Kunst i Sorø bymidte« har Hugo Jacobsen været primus motor i at få udsmykket Sorøs bymidte med kunstværker.

Formand for Skydeklubben af 1900, formand for den lokale bagermesterforening, aktiv på lokalhistorisk arkiv, havemand og bridgespiller er andre titler, der kunne hæftes på Hugo Jacobsen.

Selv om Hugo ofte var hjemmefra, stod familien meget stærkt i billedet. Hustruen Annelise var hans uundværlige partner, og børnene Mette og Henrik samt sidst, men ikke mindst børnebørnene stod Hugo Jacobsens hjerte nær.

Allerbedst havde han det, når han var i familiens midte.

Hugo Jacobsen bisættes fra Sorø Klosterkirke tirsdag den 15. august klokken 14.00.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk