19. maj 2019
Katja Kondas opfordrer til, at forældre og unge begynder at tale mere sammen. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Katja Kondas opfordrer til, at forældre og unge begynder at tale mere sammen. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Narkodødsfald: Nu må forældrene på banen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Narkodødsfald: Nu må forældrene på banen
Sorø - 15. december 2018 kl. 10:56
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dagens unge mangler sociale færdigheder, mener gruppe, der også opfordrer forældrene til være mere til stede i de unges tilværelse, skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I Dianalund tegner der sig efter en række møder i foreningen Sejt at sige nej et billede af de problemfelter, de unge - og deres forældre - bokser med, når det handler om stoffer.

- Der er et øget socialt pres og en øget risikovillighed til at tage stofferne, fortæller Katja Kondas, der står i spidsen for Sejt at sige nej.

- Møderne med de unge har også tegnet et billede af, at de unges risikovillighed øges. Vi vil gerne have forældrene op af stolene. Forældrene skal være mere til stede i de unges tilværelse og hjælpe de unge til at gå en anden vej og finde ind i positive fællesskaber. Et forbud afholder ikke i sig selv de unge fra at prøve mulighederne. Det handler i højere grad om dialog - forældrene skal tale med de unge om det. Typisk ved de unge ikke, hvor stærke stofferne er.

- Det bedste er naturligvis, at de unge lader være med at tage stoffer, men under alle omstændigheder skal de lære at passe på sig selv og på hinanden, fortsætter hun.

- Vi oplever, at de sociale færdigheder blandt de unge er forringet. Det er ikke længere almindeligt at tage et fælles ansvar og ikke bare at tage ansvar for sig selv, men også for hinanden. En tese, vi har mødt i vores arbejde, er: Er du gammel nok til at gå i byen, er du også gammel nok til at tage stoffer - og det er jo ganske enkelt ikke korrekt.

Til gengæld oplever Sejt at sige nej-gruppen, at der for en del af de unges vedkommende også er tale om en social afhængighed - de vil gerne være en del af gruppen, få likes på de sociale medier og i det hele taget være med på beatet.

- Her handler det jo om, at vi voksne kan klæde de unge på til at gå en anden vej, siger hun.

- Vi skal være med til at give de unge selvværd og selvrespekt, så de kan modstå det sociale pres fra grupper, på sociale medier mv.

Katja Kondas fortæller videre, at der blandt de voksne i Dianalund-området tegner sig to grupperinger. Den ene gruppe vil skride ind og forsøge at guide de unge igennem eller helst uden om stofferne, og en gruppe, der siger: Ja, dødsfaldet var forfærdeligt, men nu må vi videre. Katja Kondas er uenig med sidstnævnte.

- Vi oplever, at de unge råber på forståelse og information samt dialog med de voksne, men et faktum er det, at de ikke engang i skolen får undervisning. Og her handler det ikke om det rent praktiske. Det er lidt det samme som med sex. Sex handler om følelser, om at sætte grænser og om at tage ansvar - det samme gælder i forhold til stoffer.

Katja Kondas fortæller videre, at i skolen skal man i gang allerede i 5.-6. klasse, men som Sejt at sige nej har kunnet spore, sker det ikke i dag. Børn er ikke ret gamle i dag, før de følger livet via de sociale medier og nettet i øvrigt. En del af det, de ser der, kan have svært ved at håndtere på fornuftig vis. Og mange forældre tror ikke, at deres børn interesserer sig for sådan noget. I mange tilfælde tage de fejl.

- Der burde også være en anonym rådgivning, som både de unge og forældrene kunne benytte, siger hun videre.

- Derfor overvejer vi også, om vi på en eller anden måde kan oprette et »safe space«, hvor man anonymt kan tale med en vidende person om sine oplevelser og bekymringer og få hjælp til at komme videre, til at tage kontakt til myndighederne og så videre.

Mandag den 17. december får Dianalund besøg af læge og misbrugsekspert Henrik Rindom. Han tager først et lukket møde med unge fra området. Derefter holder han fra kl. 19.00 21.00 et dialogmøde om unge, miljø, stoffer og holdninger til de nævnte emner. Der er gratis adgang til mødet, der holdes i Filadelfias store festsal på Kurvej 2 i Dianalund. Man kan tilmelde sig på info@sejtatsigenej.dk.

- Mødet handler ikke om at slå nogen oven i hovedet eller at fortælle nogen, at de ikke gør det godt nok, siger Katja Kondas.

- Det er derimod vigtigt, at vi får sat gang i en dialog.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk