11. august 2020
Denne malle fangede Martin Blond i floden Ebro i Spanien. De danske sportsfiskere må også fremover tage til udlandet for at fange maller - medmindre at myndighederne skifter mening. Privatfoto
Denne malle fangede Martin Blond i floden Ebro i Spanien. De danske sportsfiskere må også fremover tage til udlandet for at fange maller - medmindre at myndighederne skifter mening. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Myndigheder siger nej til mallen i Sorø Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Myndigheder siger nej til mallen i Sorø Sø
Sorø - 10. december 2019 kl. 15:08
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Både Fiskeristyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriet har sagt nej til malle-projektet i Sorø Sø. Fiskerne er utilfredse med afslaget. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Et stort anlagt projekt til 1,5 millioner kroner skulle have ført mallen tilbage i Sorø Sø samt ad åre via Pedersborg Sø og Tuelsø også til Suså-systemet og Tystrup-Bavelse Sø - men det har myndighederne i hvert fald indtil videre sat en stopper for.

- Vi er meget ærgerlige over det, og vi er uenige i de faremomenter, Fiskeristyrelsen og ministeriet peger på, siger Martin Blond, der er næstformand i Sorø Lystfiskerforening og formand for Danske Mallefiskere.

- Myndighederne begrunder afslaget med usikkerhed omkring miljøpåvirkningen, men foreløbig har vi anket afgørelsen, og så må vi se, hvad der sker.

Forvirring om afgørelse

De to fiskeforeninger henvendte sig både til styrelsen og ministeriet, der altså begge gav afslag. Styrelsens afslag kan ankes, mens ministeriets afgørelse kan bringes for en domstol.

- Jeg har henvendt mig for at få en forklaring på, hvad forskellen er på de to svar, og om man behandler anken, siger Martin Blond.

- En retssag bevæger vi os næppe ud i.

Ansøgningen faldt i kølvandet på, at det lykkedes Jens Bursell, der blandt andet kendes fra magasinet Fisk & Fri, at dokumentere, at mallen har været i de danske - i hvert fald de sjællandske søer - og den store rovfisk blev dermed tilført listen over de hjemmehørende arter i danske søer.

Flere grunde

Når lystfiskerforening og mallefiskere gerne ser mallen tilbage i Sorø Sø, skyldes det flere forhold. Dels kan det have en turistmæssig betydning, at lystfiskere igen kan få lov til i Sorø at dyste med den store fisk, dels har mallem med stor sandsynlighed hørt til de oprindelige fisk i Sorø Sø, og dels kan mallens tilbagevenden betyde, at vandkvaliteten i Sorø Sø - og senere de øvrige søer - kunne blive endnu bedre. Den kan nemlig rydde pænt ud i bestanden af de såkaldte skidtfisk. Fiskerne er dog på det rene med, at der naturligvis skal holdes øje med, at projektet holder en fornuftig balance.

Kritik

Sorø Lystfiskerforening og Danske Mallefiskere er ikke ene om at være utilfredse med afslagene. I magasinet Fisk & Fri tager Jens Bursell kontant fat i myndighederne og skriver:

- Desværre har Miljø- og Fødevareministeriet afslået ansøgningen på baggrund af endnu en fagligt kritisabel vurdering fra DTU Aqua, som hverken sandsynliggør eller dokumenterer sine udsagn ud fra de standarder, man kunne forvente af en forskningsinstitution.

Til magasinet siger Martin Blond, at ansøgerne er uenige med DTU Aqua i de potentielle negative konsekvenser ved re-introduktionen af maller i Sorø Sø.

I anken peger mallefiskerne og lystfiskerforeningen på netop på, at mallen dokumenterbart har været en naturligt forekommende art i blandt andet Suså-systemet helt op til ca. 1800. Sorø Sø er netop den sidste sø i Danmark, hvor der er fanget en malle fra en naturlig bestand. Det skete i 1799, og mallen vejede 18 kg. I 1881 forsøgte man at sætte maller ud i søen, men de blev hurtigt fanget igen.

Efterlyser uvildighed

Man peger også på, at DTU Aquas argumentation er uden dokumentation eller blot biologisk sandsynliggørelse.

- Sidst, men ikke mindst tager DTU Aqua sig den kunstneriske frihed at vælge en biologisk ulogisk og inkonsekvent indgangsvinkel til sagsbehandlingen af mallesagen, hvor man fra DTU Aquas side tilsyneladende mener at være berettiget til at stille helt andre krav til historik og dokumentation, end man normalt gør ved udsætning af andre rovfiskearter, skrive fiskerne og anfører, at det eksempelvis gælder ørreden, der i modsætning til mallen er udokumenteret i Suså-systemet.

Fiskerne mener ikke, at DTU Aqua har givet en uvildig rådgivning, og de foreslår, at myndighederne kigger på Sverige samt nabolandene mod sydøst, hvor mallen lever i naturlig balance med de øvrige naturligt forekommende arter.

Højere biodiversitet

Den sameksistens mener de to fiskeforeninger gennemhuller DTU Aquas bekymring, når DTU Aqua skriver, »at sådan et projekt i et åbent vandsystem som Suså-systemet kan have uoverskuelige og i værste fald uigenkaldelige biologiske konsekvenser, da der ikke på nuværende tidspunkt foreligger noget brugbart materiale på området, der beskriver, hvordan den europæiske malle og de andre arter i Suså-systemet vil reagere på en ansøgte re-introduktion/udsætning.«

Danske Mallefiskere og Sorø Lystfiskerforening mener også, at DTU Aqua arbejder imod regeringens officielle politik, da Danmark har ratificeret den såkaldte Rio-aftale og de 20 »Aichi diversitetsmål«, der som målsætning har mere naturlige forhold og en højere biodiversitet.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk