11. juli 2020
Forleden blev der fjernet andemad fra gadekæret i Niløse. Ejer af firmaet Microbes Poul Hauberg-Jensen og hans bror og medhjælper Henrik Hauberg tog sig af opgaven. Foto: Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Forleden blev der fjernet andemad fra gadekæret i Niløse. Ejer af firmaet Microbes Poul Hauberg-Jensen og hans bror og medhjælper Henrik Hauberg tog sig af opgaven. Foto: Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindre slam og lugt i gadekær med bakterier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindre slam og lugt i gadekær med bakterier
Opdateret 15. august 2019 kl. 12:27
Sorø - 15. august 2019 kl. 08:49
Af Martin Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det går tilsyneladende i den rigtige retning med gadekæret i Niløse, der er en del af et kommunalt miljøprojekt.

Projektet går ud på at bruge bakterier til at mindske lugt og slam fra gadekær.

Konsulentfirmaet Microbes er hyret ind af Sorø Kommune i 2018 og 2019 til at forbedre vandkvaliteten i 10 af kommunens gadekær ved hjælp af tilsætning af mikroorganismer.

Metoden går konkret ud på, at en sammensætning af naturligt forekomne bakterier sprøjtes ud over søernes overflade cirka otte gange hen over sommeren.

Bakterierne deler sig, mens de tærer på organisk materiale i vandet og bundslammet. Det er herfra, at der udledes en mindre mængde CO2 og kvælstof på luftform, som kan forårsage lugten.

Effekten er ifølge Microbes færre alger, mindre slam, mindre lugt og nedsat risiko for iltsvind ved bunden - som tidligere har medført fiskedød netop i Niløses gadekær.

Sorø Kommune melder, at bakterier i gadekæret er en metode, der virker.

»Der ses allerede i år en tydelig effekt af bakterie-tilsætningen, hvor slamlaget er reduceret med cirke 20 cm, og der har ikke været problemer med hverken lugt eller døde fisk. Dog har gadekæret i forsommeren haft en voldsom opblomstring af andemad, der ligesom alger lukker af for lys til bunden,« lyder det fra Sorø Kommune.

Bakterie-blandingen kan ikke begrænse forekomsten af andemad. Derfor var Microbes' medarbejdere forleden på besøg ved gadekæret i Niløse, hvor der blev fjernet andemad fra vandoverfladen, så søen får bedre mulighed for at opnå en naturlig balance.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk