21. november 2018
Det er den sølvfarvede silo, det hele handlede om. Den blev bygget fire meter højere og meget bredere, end kommunen tillod tilbage i sommeren 2014. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Det er den sølvfarvede silo, det hele handlede om. Den blev bygget fire meter højere og meget bredere, end kommunen tillod tilbage i sommeren 2014. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen tabte silo-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen tabte silo-sagen
Sorø - 15. november 2017 kl. 06:07
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Svineproducent Kim Kjær Knudsen, Vanløsegården, var en del i avisen i 2014.

Først fordi han så stort på Sorø Kommunes krav om silo-højde, og senere fordi byrådet kun nødtvunget gav ham tilladelse til at udvide sin svinebesætning. Sager, der i begge tilfælde førte til flere naboklager.

Mens byrådet endte med at give tilladelse til udvidet dyrehold, ville Sorø Kommune ikke se gennem fingre med, at Kim Kjær Knudsen trods flere advarsler i juli 2014 byggede højere og større end tilladt. Derfor meldte kommunen ham til politiet.

Sagen har været tre år i systemet, men nu er der netop faldet dom ved retten i Næstved. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Kim Kjær Knudsen blev frifundet, og sagens omkostninger skal betales af staten.

Frifindelsen skyldes dog først og fremmest tekniske omstændigheder på grund af ny lovgivning. Den 1. marts i år blev husdyrgodkendelsesloven ændret, og derfor besluttede dommeren, at der ikke kunne domfældes ud fra nogle præmisser, der ikke længere er gældende.

Miljømedarbejder ved Sorø Kommune, Christian Holt, har fulgt sagen lige fra start, og det ærgrer ham, at sagen har været så længe undervejs, at det endte på den måde:

- Vi anmeldte sagen til politiet, fordi det jo ikke går, at folk gør som det passer dem og nægter at overholde de regler, der bliver udstukket. Det skal nødig danne præcedens, siger han til Dagbladet og Sjællandske.

Kommunen havde givet Kim Kjær Knudsen tilladelse til at bygge en silo, der max kunne rumme 924 kubikmeter og ikke oversteg 14 meter i højden. Alligevel byggede Kim Kjær Knudsen en silo, der var 18 meter høj og kunne rumme det dobbelte i kubikmeter.

Uanset retssagens udfald, så er siloen - og den ekstra silo, Kim Kjær Knudsen også har fået bygget - rent faktisk lovlige i dag.

Og det skyldes den byrådsbeslutning, der faldt tre måneder efter politianmeldelsen.

Her fik Kim Kjær Knudsen tilladelse til at udvide sit dyrehold. En tilladelse byrådet følte sig nødsaget til at give for selv at over holde lovgivningen.

Og med den dyreholds-tilladelse var der samtidig givet tilladelse til siloerne i den store størrelse.

- Ja, sådan er det. Udvidelsen af dyreholdet berettigede siloerne. Så problemet var, at han kørte for hurtigt frem. At han byggede, før tilladelsen var i hus, siger Christian Holt.

Kommunen har kun lige modtaget dommen på skrift og ved ikke, om den skal ankes:

- Vi skal lige have kigget nærmere på den, og det er i givet fald også op til anklagemyndigheden, om den skal ankes, siger Christian Holt.

Kim Kjær Knudsen selv ønsker ikke at kommentere sagen:

- Åh, det er efterhånden så gammel en sag, så det har jeg ikke lyst til at udtale mig om, siger Kim Kjær Knudsen til Dagbladet og Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk