26. marts 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune melder ophugger til politiet og vil hente PCB-holdigt beton på hans grund (opdateret)

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommune melder ophugger til politiet og vil hente PCB-holdigt beton på hans grund (opdateret)
Opdateret 20. juni 2018 kl. 12:43
Sorø - 19. juni 2018 kl. 17:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sorø Kommune skrider nu til handling i pcb-sagen. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Chef-brev om PCB-sag får en blandet modtagelse

Sorø Kommunes miljømyndighed har den 18. juni varslet en såkaldt selvhjælpshandling over for Sjællands Lastvognsophug i sagen om de ca. 5.900 tons pcb-holdig beton, som befinder sig på virksomhedens areal ved Fulby.

Kommunen har samtidig overgivet sagen til politiet.

- Vi må nu afvente, hvad politiet og retten gør, siger borgmester Gert Jørgensen.

- Hvis det ender med, at vi må hente murbrokkerne, skal vi have en anden aftager til at behandle den pcb-holdige beton, men det må vi se på, når vi kommer der til.

En selvhjælpshandling betyder, at kommunen vil fjerne og bortskaffe betonmaterialerne for at forhindre, at virksomhedens manglende håndtering af materialerne kan føre til et potentielt miljøproblem. Hvis det i retten bliver godtgjort, at Sjællands Lastvognsophug har handlet ansvarspådragende, kan kommunen kræve, at ophugger Jørgen Steen Jensen betaler udgiften.

Kommunen kan også kræve de næsten 3,4 mio. kr., Sjællands Lastvognsophug har fået for at påtage sig opgaven, betalt tilbage - eventuelt minus et gebyr for den periode, virksomheden har opbevaret de 5.900 tons.

Sorø Kommune forventer at kunne påbegynde bortskaffelsen på den anden side af sommerferien.

- Det er en kompleks sag, og vi vil sikre os, at alt går ordentligt til. Der er flere ting, som skal være på plads, før man som kommune kan gennemføre en sådan selvhjælpshandling. Men jeg vil gerne understrege, at vi nu har taget et væsentligt skridt i sagen, siger Gert Jørgensen, der føjer til, at de skridt, Sorø Kommune foretager, sker på baggrund af en myndighedsbeslutning - altså, at det er sag, der håndteres af den kommunale forvaltning - men politikerne er blevet orienteret.

Miljømyndigheden har senest ved tilsyn den 4. juni konstateret, at virksomheden ikke har efterkommet myndighedens påbud om at indbygge eller bortskaffe materialerne og iværksætte foranstaltninger, der kan afværge potentiel forurening.

Tvisten mellem kommune og ophugger kommer i kølvandet på nedrivningen af den gamle Frederiksberg Skole. Virksomheden skulle modtage og bortskaffe pcb-forurenet betonaffald fra nedrivningen, og den aftalte pris for arbejdet er 3.395.364 kroner.

Tvisten handler om mængden af pcb-gift i betonaffaldet, og uenigheden satte nedrivningen på stand by. Tilladelsen gik på, at der måtte være 10 mg pcb pr. kilo beton. De undersøgelser, Jørgen Steen Jensen fik foretaget, viste langt højere værdier. Han forsøgte, at få tilladelsen udvidet til 50 mg pr. kilo, men det sagde kommunen nej til.

De prøver, kommunen har fået foretaget, viser, at betonbrokkerne holder sig inden for de 10 mg pr. kilo. En enkelt prøve oversteg dette, men de øvrige prøver viste lavere værdier, og så er det, ifølge det kommunen har oplyst, i orden.

Aftalen lød på, at ophuggeren skulle indkapsle materialerne i jorden under en ny 18.500 kvadratmeter stor betonplads på Hestehavevej 4 i Fulby. Men Jørgen Steen Jensen vil ikke grave materialet ned, da han mener, at det er for forurenet. Omvendt mener kommunen, at hvis der skulle være materiale, der var for forurenet, skulle ophuggeren aflevere det til Fortum Waste Solution A/S - det tidligere KommuneKemi - i Nyborg. Det er ophuggeren ikke enig i.

Den 6. marts 2018 sendte Sorø Kommune et påbud til Jørgen Steen Jensen, ejer af Sjællands Lastvognsophug. Det skete efter, at han den 8. februar havde modtaget et varsel om påbud fra kommunen.

Sorø Kommune pålagde ham to ting. For det første skulle virksomheden »iværksætte foranstaltninger«, der kunne afværge, at det pcb-forurenede betonaffald på grunden forurener jord, grundvand og overfladevand. Det skulle have været udført senest den 28. marts 2018.

Og for det andet skulle han sørge for, at betonaffaldet enten bliver gravet ned i jorden eller bliver fjernet og bortskaffet til et godkendt modtageanlæg senest den 1. juni i år. Sorø Kommune kan uden varsel overgive sagen til politiet.

21. december 2017 underskrev Sorø Kommune i øvrigt en ny aftale med entreprenøren Sten & Grus Prøvestenen A/S om at modtage og bortskaffe det sidste betonaffald fra skolen. Prisen for den aftale forventes at ligge i omegnen af 2.98 mio. kr. I den aftale fragtes pcb-brokkerne med skib til Holland, hvor betonen vil blive varmebehandlet på en måde, der gør det muligt at genanvende materialet i den hollandske byggebranche.

arrow Ophugger har klaget til Ankestyrelsen
19. juni 2018 kl. 20:22 Opdateret: kl. 20:09

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk