4. juni 2020
Den oprindelige hovedindgang kan man se antydningen af bagved det toilet, som nu tænkes placeret i forrummet ved den nuværende hovedindgang. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Den oprindelige hovedindgang kan man se antydningen af bagved det toilet, som nu tænkes placeret i forrummet ved den nuværende hovedindgang. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klosterkirken kan få ny indgang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klosterkirken kan få ny indgang
Opdateret 31. marts 2019 kl. 12:02
Sorø - 31. marts 2019 kl. 09:02
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sorø Klosterkirke er på vej til at få sin oprindelige indgang tilbage. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

arrow Læs også: Hver centimeter dekoration skal renses med håndkraft og rensedej

Kan det tænkes, at den nuværende hovedindgang til Sorø Klosterkirke mures til, og den oprindelige indgang til venstre for den nuværende hovedindgang åbnes igen?

Ja, det er faktisk de planer, der arbejdes med under den ca. 70 mio. kr. dyre renovering af Sorø Klosterkirke.

- Vi har præsenteret planen i et lukket forum og var meget spændte på reaktionerne, men de var overvejende positive, siger direktør i Stiftelsen Sorø Akademi, Jens Kristian Poulsen.

- Også Nationalmuseets repræsentanter finder idéen spændende. Men Nationalmuseet har ikke nikket endeligt ja til forslaget endnu, og det er en forudsætning for, at det kan gennemføres.

Under arbejdet er sagen både diskuteret hos arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving, der er arkitekt og byggeleder, og i Stiftelsen Sorø Akademi.

- Vi ville jo gerne af med handicaptoilettet, der kaldes for »sukkerknalden«. Den konstruktion klæder ikke kirken, siger arkitekt Jens Bertelsen.

- Samtidig mangler der depotrum. Hvis vi lukker den nuværende indgang, kan forrummet både rumme handicaptoilettet, depotrum og have andre funktioner. Toilettet bliver dermed gemt væk. Det bliver også et forberedelsesrum, der kan anvendes til bryllupper og barnedåb. Ikke mindst brudene vil jo så stadig kunne gøre brug af hele midtergangen op mod alteret, når de skal føres op.

For kirkens øvrige gæster vil den ændring betyde, at man kommer lidt »skævt« ind i kirke. Til gengæld får man så »aha-oplevelsen« af det imponerende kirkerum, når man drejer ind til midtergangen, hvor toiletbygningen er i dag.

- Hvis biskop Absalon kunne gå ind ad den indgang, kan vi nok også i dag, siger formand for Stiftelsen Sorø Akademis bestyrelse, Nick de Neergaard.

- Så idéen er faldet i rimeligt god jord, og når vi nu kan få den oprindelige indgang tilbage, er det for os at se ganske fornuftigt.

Hovedindgangen centralt på vestfacaden kom til i 1770, og den nuværende dekorerede portal blev kirken forsynet med under en større renovering i 1870'erne. Om den i givet fald skal markeres i det ydre murværk eller mures helt til som »glat facade«, er der endnu ikke taget stilling til.

Men adgangsforholdene til kirken ændres også andre steder.

- Planen er, at vi også åbner de to hidtidige adgangsdøre til det tidligere kloster. Det bliver så ud mod Fratergården, fortæller projektleder Caspar Wissing, der er arkitekt hos Bertelsen & Scheving.

- Det er kun den østlige adgangsvej, der kan ses ude fra. Den vestlige er ude fra set bare facade, men inde fra kan man se, hvor den har været.

- Eksempelvis vil det give mulighed for, at man ved bryllupper og konfirmationer kan gå ud i Fratergården i stedet for ud foran kirken, fortsætter Jens Bertelsen.

- Det er langt hyggeligere for både gæsterne og ceremoniens midtpunkter. Men den plan er naturligvis også affødt af at føre kirken tilbage nærmere sit oprindelige udseende.

Den nordlige udgang, der benyttes ved bisættelser og begravelser, kommer ligeledes til at gennemgå en forandring. Målet er at gøre den niveaufri eller i hvert fald niveaufri i videst muligt omfang.

arrow Debat: Information om blytage
28. marts 2019 kl. 13:49 Opdateret: kl. 13:51
arrow Debat: Misinformation om blytage
28. marts 2019 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:51
arrow Lokale skifter tag på kirke og spir
23. februar 2019 kl. 08:59 Opdateret: kl. 17:47
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk