15. oktober 2019
20-årige Jesper Andersen fra St. Ebberup er den første studentersmed, der spåringer ud fra ZBC i Slagelse.
gallery icon

Se billedserie

20-årige Jesper Andersen fra St. Ebberup er den første studentersmed, der spåringer ud fra ZBC i Slagelse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jesper er områdets første studentersmed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jesper er områdets første studentersmed
Sorø - 20. juni 2019 kl. 15:56
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

20-årige Jesper Andersen har klaret sin studentereksamen, så nu mangler han kun svendeprøven. Det skriver DAGBLADET og Sjællanske.

Egentlig festede han efter 9. klasse, for skole var noget, han ikke havde forestillet sig, at han skulle udsætte sig selv for i større målesto0k i årene fremover -men livet tog en helt anden drejning, end 20-årige Jesper Andersen fra St. Ebberup ved Sorø havde forestillet sig.

- Jeg ville gerne være rustfast kleinsmed, fortæller han.

- Og da jeg begyndte på skolen i Slagelse - dengang: Selandia, nu: ZBC - opdagede jeg, at der var kommet en ny uddannelse, hvor man både kunne tage studentereksamen og en erhvervsfaglig uddannelse. Det lød alligevel spændende og åbnede jo muligheden for, at jeg bagefter ville stå frit med hensyn til, om jeg ville arbejde som smed, eller jeg ville læse videre..

EUX, hedder den nye uddannelse, og Jesper Andersen er den første »studentersmed«, der springer ud fra ZBC i Slagelse.

Lærepladsen fik Jesper efter grundforløbet, og den blev hos Chris Jensen A/S i Stenmagle, hvor produktionschef Allan Guldborg og ejer Chris Jensen mener,at Jesper er nummer 70 lærling, der bliver gjort til svend på virksomheden, siden åbningen i 1983.

- Når vi sagde ja til Jesper, skyldes det ikke mindst, at vi ser et potentiale i den nye uddannelse, siger Allan Guldborg.

- Vi har brug for håndværker, men vi har også brug for mellemledere og chefer, og vi er jo en eksporterende virksomhed, så vi er jo i kontakt med mange kunder fra forskellige steder i verden.

Jesper Andersen ved endnu ikke, hvordan han vil bruge sin nye uddannelse.

- Jeg mangler fortsat min svendeprøve. Den ligger i januar næste år, fortæller han.

- Derefter må vi se, hvad der sker, men hvis jeg eksempelvis læser videre til ingeniør på et tidspunkt, er jeg i hvert fald glad for at have en praktisk tilgang til det boglige. Jeg har jo hørt historier om ingeniører, der nok kan regne og sætte tal op, men som aldrig har udført et stykke praktisk arbejde. Det kan gøre det vanskeligt at finde de løsninger, der rent praktisk kan lade sig gøre.

Uddannelsen er fem-årig, og eleverne er på lærlingeløn. På EUX har man de samme fag som på HTX, men som nævnt er der altså også lærepladsen, der skal passes mellem skoleforløbene, og skoleugerne består typisk af tre dage med »snuden i bogen« og to dage på skolens værksted.

- Selvfølgelig kræver det disciplin og vilje at gennemføre en dobbelt-uddannelse, siger Jesper Andersen.

- Men jeg kan varmt anbefale modellen. Jeg ville gøre det igen.

Som afslutning på studentereksamen i Slagelse fik Jesper Andersen et legat fra Slagelse Håndværker- og Industriforening. Beløbet er på 15.000 kr.

- Og pengene skal bruges fornuftigt, siger Jesper Andersen.

- Jeg skal have et trailer-kørekort, og resten af pengene skal investeres i aktier.

Også hans afsluttende praktiske opgave - en 12 v kunstgødningsspreder til en ATV'er er lavet med omtanke. Den kan benyttes på forældrenes gård. Og sprederen indbragte naturligvis et 12-tal.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk