18. marts 2018
Hulebyggerne har også i denne sommer væfet i gang med forskellige projekter i Kongskilde. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Hulebyggerne har også i denne sommer væfet i gang med forskellige projekter i Kongskilde. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hulebyggere får 750.000 fra Realdania

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hulebyggere får 750.000 fra Realdania
Sorø - 12. oktober 2017 kl. 16:36
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dansk Hulebyg og Foreningen Hulebygger-laboratoriets venner blev betænkt i Realdania-kampagne. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

For nylig for hulebyggerne i Kongskilde 400.000 kroner af de såkaldte LAG-midler, og nu kan projektets »bagfolk« juble over en tildeling på 750.000 kroner fra Realdanias kampagne »Underværker«.

- Det er så fedt, siger Mariella Harpelunde Jensen, der står i spidsen for projektet.

- Vi får nu et helt afgørende skub fremad. Vi er glade for, at det er lykkedes at formidle vores idéer og planer på en måde, så også andre synes, det er spændende og interessant, hvad vi laver. Man kan jo godt selv brænde for en sag, og det gør vi bestemt, men det er svært at føre idéerne ud i livet, hvis der ikke også er andre, der kan se perspektivet.

Samlet er budgettet på næsten 2,7 millioner, men der er også andre sponsorer, ligesom folkene bag projektet selv har skudt penge ind i det.

Dansk Hulebyg og Foreningen Hulebygger-laboratoriets venner ønsker at skabe et åbent unikt sted, et hulebygger-laboratorium for børn. Her skal der eksperimenteres med byggematerialer, design, arkitektur, teknik, værktøj, bæredygtighed, matematik, læring og leg for at inspirere skoler, børnefamilier, bedsteforældre, lærere, håndværkere og børn til at bygge sammen i naturen.

- Vi vil skabe et pulserende centrum med en række partnere på tværs af fag, alder, etnicitet, frivillighed, fonde, institutioner, private firmaer, organisationer og kommunale grænser for at udbrede glæden ved og viden om hulebyggeri, fortæller Marielle Harpelunde Jensen.

Aktiviteterne bygges op om den tidligere lejrskole bag Naturstyrelsens fredede enge bag den tidligere Kongskilde Friluftsgård og tæt på Tystrup-Bavelse søerne.

Ejendommen på 207 kvadratmeter fungerede som husmandssted i slutningen af 1900-tallet og har siden været i brug som feltstation for Københavns Universitet fra 1960erne. I 1980'erne blev den ombygget til lejrskole. Grunden er på 17.198 kvadratmeter.

- Mange lokale har gode minder om ridelejre, spejderlejre og lejrbål med guitar under stjernehimmel på stedet som også kaldes »Sjællands eneste ødegård«, beretter Mariella Harpelunde Jensen.

Selv om faciliteterne ligger cirka ni kilometer fra Sorø, er der faktisk busforbindelse med timedrift til og fra Sorø.

Projektet omfatter ombygning og renovering af eksisterende faciliteter.

Lejrskolen ombygges til to sovesale, et køkken-alrum, toiletter, badefaciliteter til 30 personer, et bæredygtigt værksted og udendørsfaciliteter. Det sker i perioden frem til sommeren 2018, og alt skal gerne stå klar omkring 1. august 2018.

De fremadrettede aktiviteter er eksempelvis »summer camps« for børn og børnefamilier, hulebygger-lejrskoler for skoleklasser, events, samarbejder med kunstnere, arkitekter, undervisningsinstitutioner og kommuner med udgangspunkt i de ombyggede og renoverede faciliteter.

Projektet kommer også til at involvere et antal frivillige.

Lokalt har Dansk Hulebyg partnerskaber med Kongskilde Naturcenters naturvejleder, Naturstyrelsen, Sorø Kommunes skoleforvaltning, UNG SORØ, Sorø Kunstmuseum, Sorø Bibliotek og DN. Også en række private støtter projektet.

- Med de to store tilskud, vi har fået tilsagn om, kan jeg nu se frem til ikke at skulle stå at spartle og male i hele min fritid, siger Mariella Harpelunde Jensen med et smil.

- Vi glæder os meget, til vi for alvor kan sætte skibet i søen næste sommer, og personligt håber jeg også, at jeg med tiden kan tilknytte en økologisk TV-station, der sender på nettet. Det håber jeg, at andre med interesse for økologi og bæredygtighed vil være med til.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk