22. april 2019
Vibeke Lund og Poul Hangler i gang med et af de »naturspil«, der er med til at udfordre krop og hjerne. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Vibeke Lund og Poul Hangler i gang med et af de »naturspil«, der er med til at udfordre krop og hjerne. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hold hjernen frisk i kontakt med naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hold hjernen frisk i kontakt med naturen
Opdateret 08. november 2018 kl. 10:09
Sorø - 08. august 2018 kl. 06:01
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Artiklen er rettet den 8. november 2018
Vibeke Lund og Poul Hangler sætter 21. august et nyt træningsforløb i gang sammen med DGI og LBI. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Motion og forskellige træningsøvelser kan være med til at holde hjernen i gang. Det er ikke mindst vigtigt, når man ser det i forhold til, at i 2050 vil antallet af over 80-årige være tredoblet i forhold til i dag.

- Fysisk aktivitet, mental træning og socialt samvær er tre vigtige elementer, når det handler om at holde hjerne og krop frisk så længe som muligt, siger Vibeke Lund og Poul Hangler, der kommer til at stå i spidsen for et nyt træningsforløb, der tager sin begyndelse tirsdag den 21. august.

»Hold hjernen frisk - naturtræning« er titlen på holdet. Idéen stammer fra DGI og projeket er et pilotprojekt for mennesker i aldersgruppen 55-75 år, men Vibeke Lund og Poul Hangler understreger, at deltagerne på holdet sagtens kan være ældre. Har man en skavank eller to, kan man også sagtens være med, for træning og øvrige udfordringer tilpasses til den enkelte. Man skal blot være mobil.

- Det her er ingen konkurrence, så man skal ikke besidde alle mulige færdigheder og talenter, siger Vibeke Lund.

- Selvfølgelig træner vi, men der er ingen regler eller begreber, som vi skal forholde os til, som man f.eks. kender det fra boldspil. Vi har det først og fremmest sjovt sammen samtidig med, at vi laver forskellige aktiviteter, der giver hjernen og kroppen de udfordringer, der er behov for. Jeg har læst et sted, at hjernen vokser i fællesskab og svinder i ensomhed. Det tror jeg, der er noget om.

- Når kontakten med arbejdsmarkedet forsvinder, taber du en masse daglig træning, fortsætter Poul Hangler.

- Du har ikke længere kontakten til kollegerne eller udfordringerne , når der indføres nye systemer eller skal tænkes kreativt i forskellige mødesammenhænge. I vort teknologiske samfund har vi heller ikke længere brug for at kunne huske telefonnumre eller huske en vej, vi skal køre. Det klarer mobiltelefonen.

Ud i naturen

Holdet mødes hver gang ved Frederiksberg Hallen. Dels bruges det grønne område ved skole og hal, og dels benyttes Rundskoven til aktiviteterne. Samarbejdsøvelser, huskeøvelser, mild styrketræning, motoriske øvelser samt koordinerings- og reaktionsøvelser kommer programmet til at bestå af.

- Vi stimulerer hjernen ved at udfordre sanserne, balancen, hukommelsen og koncentrationsevnen, siger Vibeke Lund.

Lynge-Broby Idrætsforening var straks med på idéen, da Vibeke Lund og Poul Hangler henvendte sig. Vibeke Lund blev bekendt med projektet via sit medlemskab af bestyrelsen i DGI MIdt- og Vestsjælland, og udover de nævnte parter er Slots- og Kulturstyrelsen faktisk også med i projektet, der løber i 12 uger.

Hos del af gruppen, der er med i universitetets prøver, måles effekten via en hukommelsestest og en kognitiv test. Derudover skal deltagerne besvare et spørgeskema, som Center for Sund Aldring har udarbejdet.

- Det kan måske lyde lidt afskrækkende, siger Poul Hangler.

- Men omvendt er det for mange en motivationsfaktor at kunne se, at man bliver bedre. Samtidig giver projektet vigtig viden om, hvordan man kan holde krop og sind i god form. Det kan altså hjælpe andre med at få det bedre.

Træningen begynder tirsdag den 21. august ved Frederiksberg Hallen, Smedeparken 1 i Sorø. Der trænes i 12 uger hver tirsdag fra kl. 14.00-16.00. Det er gratis at deltage. Yderligere oplysninger kan fås hos Vibeke Lund, e-mail vibeke.lund@mail.dk eller tlf. 53 87 40 80.

Rettelse

I artiklen denne artikel har det fremgået, at Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet benyttede projektet som grundlag for forskning.
- Det er ikke korrekt, siger kommunikationsmedarbejder i Hold hjernen frisk-projektet, Mark Justesen Pedersen.
- Der er ikke forskning involveret. Der er kun tale om et pilotprojekt.
Mark Justesen Pedersen glæder sig i øvrigt over den store interesse for at deltage i projektet.
Vi beklager fejlen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk