27. juni 2019
Da Svend Jessen kom til tankstationen i 1973, var der stadig personlig betjening, når bilen skulle tankes op. Dengang var der også værksted, og det var dér Svend Jessen startede som automekaniker.  Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Da Svend Jessen kom til tankstationen i 1973, var der stadig personlig betjening, når bilen skulle tankes op. Dengang var der også værksted, og det var dér Svend Jessen startede som automekaniker. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Han blev ved tanken i over 45 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han blev ved tanken i over 45 år
Sorø - 30. december 2018 kl. 11:01
Af Lene Berthelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Svend Jessen går rundt og er en smule vemodig i disse dage.

For hans indre øre lyder Kim Larsen-sangen »Om lidt bliver her stille«. For sådan er det. Om lidt er det forbi. Det skriver Dagbladet og Sjællandske.

Efter godt 45 år på tankstationen på Næstvedvej - først en Esso, siden en Statoil og senest en Circle K - er det slut. Tankstationen bliver i det nye år overtaget af Shell, og samtidig bliver stedet gjort til en ubemandet tankstation og vaskehal - men altså uden butik.

- Det er da mærkeligt at gå og sige farvel til en masse mennesker i denne tid. Jeg kender så mange ansigter. Kender dem så godt, at jeg ved lige, hvilke cigaretter, de skal have. Jo, det er vemodigt, siger Svend Jessen.

Det var kærligheden - hun kom fra Ringsted - der fik sønderjyden Svend Jessen til at slå sig ned på »Djævleøen«.

Han, der som ung blev udlært som automekaniker på en Shell-station, fik først job på et autoværksted i Slagelse, og i maj 1973 var der så et job på Esso-stationen på Næstvedvej i Sorø.

Det var dengang, en tankstation var meget mere, end den er i dag:

- Dengang kaldte vi det en tankstation, og der var masser af service. Værkstedet kunne det hele. I dag hedder det en servicestation, men der er knap så meget service, siger Svend Jessen med et skævt smil.

Da Svend Jessen kom til i 1973 var der to svende og en lærling samt en ung-arbejder til at tanke bilerne op for kunderne. En butik var endnu ikke knyttet til stedet. Den kom senere og har siden 1998 været så godt udstyret, at den har fungeret som den lokale kiosk.

Autoværkstedet var det slut med for 14 år siden. Og selvbetjening af benzinstanderne blev indført allerede i slutningen af 1970'erne.

Da Svend Jessen havde været ansat på stedet i to-et-halvt år, overtog han stedet, og det har han aldrig fortrudt.

- Det har været et godt arbejdsliv. Det eneste, jeg ikke kommer til at savne, er at skulle stå op kl. 5 hver morgen for at smøre rundstykker til de håndværkere, der kommer forbi, men ellers kan jeg da godt være bange for, at det kommer til at efterlade et hul, siger han.

For arbejdsdagene har været lange og fyldt godt. Ferier har som udgangspunkt aldrig været mere end en uge ad gangen. Alt det kan der nu blive lavet om på, og Svend Jessen har da også forskellige tanker om, hvad tiden skal bruges på nu, da han går på pension som 68-årig.

- Jeg kan godt lide at være kreativ, så jeg arbejder lidt med at skabe skulpturer og relieffer af jern.

Og derudover har han endnu til gode at få fuldført en udfordring, han satte for sig selv for tre år siden. Den sommer ville han cykle frem og tilbage til Nordkap - en tur på i alt 5500 km.

- Jeg nåede 1200 km, men så blev - på trods af at det var sommer - snevejr, da jeg nåede til området omkring Sälen. Dér gav jeg op, men det kunne være, at jeg skulle prøve igen, siger Svend Jessen.

Og det bliver en tur, han tager alene:

- Jeg gider ikke cykle i gruppe. Jeg nyder at være afsted selv, at kunne slå telt op, hvor det passer mig i det smukke svenske natur. Som ung havde jeg faktisk en drøm om at cykle igennem Alaska, men det fik jeg aldrig gjort, siger han, der altid kun har cyklet på hobby-niveau.

Men først skal der siges farvel til tanken og alle kunderne. Han og hustruen Karen bliver dog boende i huset lige ved siden af tankstationen og vil fortsat kunne holde øje med, at alt er, som det skal være på stedet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk