21. november 2017
Frederik Buch Færch og Alberte Andersen på hver sin side af Johannes Juulsgaard har de bedste faciliteter på Sorø Gymnastikefterskole. Men man kan sagtens lave verdensmestre i en mere gammeldags gymnastiksal. I Stavropol er der eksempelvis ingen springgrav. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Frederik Buch Færch og Alberte Andersen på hver sin side af Johannes Juulsgaard har de bedste faciliteter på Sorø Gymnastikefterskole. Men man kan sagtens lave verdensmestre i en mere gammeldags gymnastiksal. I Stavropol er der eksempelvis ingen springgrav. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er egentlig ret enkelt at vinde et verdensmesterskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er egentlig ret enkelt at vinde et verdensmesterskab
Opdateret 14. september 2017 kl. 10:07
Sorø - 13. september 2017 kl. 09:19
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Seks lærere fra Sorø Gymnastikefterskole var på kursus i Kaukasus.

Når man har dygtige instruktører, kan det være svært at finde kurser, der er i stand til at øge deres faglige kunnen. Nogenlunde sådan tænkte Johannes Juulsgaard, der er afdelingsleder for gymnastikken på Sorø Gymnastikefterskole. Men så kom han i tanke om, at han jo kendte Vadim i Stavropol i Rusland. Her har Vadims far, der nu er omkring 80 år, skabt adskillige verdensmestre i den gymnastikgren, der hedder tumbling - det er spring og rytme. Nu er Vadim ved at tage over.

- Faktisk var det jo ikke noget kursus, siger Johannes Juulsgaard.

- Men Vadim var med på idéen, og så kunne vi sende de seks lærere på en ganske anderledes inspirationstur.

I Stavropol - en by på cirka 400.000 indbyggere ikke så langt fra Georgien, Tyrkiet og Kazakhstan - ventede der er helt speciel oplevelse. I en slidt gymnastikhal med godt brugt materiel trænes der tre timer om dagen seks dage om ugen i træningspas, hvor alle ved, præcis hvad de skal.

- Vi kan ikke overføre hverken kultur eller metoder direkte, men besøget gav virkelig stof til eftertanke, fortæller Frederik Buch Færch og Alberte Andersen, der var med i Stavropol.

Stof til eftertanke gav det blandt andet, at der ikke er nogen diskussion om, hvad der skal trænes, og der ikke er nogen motivationsfaktor udover at dygtiggøre sig.

- I Rusland bliver børnene valgt til en sport af talentspejdere, fortæller Frederik Buch Færch.

- Hvis det så senere viser sig, at du alligevel ikke blev så god som ventet, bliver du kanaliseret over i noget andet. For gymnasternes vedkommende eksempelvis akrobatik eller cirkus, der også er stort i Rusland.

- I den klub, vi besøgte, kan du ikke komme, efter at du er fyldt 5 år, fortsætter Alberte Andersen.

- Træningen er delt op, så man fra start følger en rød tråd. Det første år lærer du eksempelvis om, hvordan man skal opføre sig som gymnast, og hvad der skal til for at blive god. De følgende år er det på forhånd besluttet, hvad gymnasterne skal lære og hvornår. Skal vi træne araberspring og flikflak gør vi det. Igen og igen.

På mange måder er det altså ret enkelt. Der er ikke så meget »hokuspokus« bag guldmedaljerne.

- De arbejder kun med en læringsmetode, for de ved, at det er den, der virker, siger Frederik Buch Færch.

- Og så træner de det samme igen og igen - og en gang til. Ikke mindst gentagelse på gentagelse er baggrunden for succes. Det samme er deres fokus på grundtræningen. I Danmark er vi mere tilbøjelige til at søge den metode, der passer til den enkelte gymnast, og så arbejder vi meget med motivering.

Det er staten, der betaler for skole- og klubaktivitet. 300 gymnaster er tilknyttet klubben i Stavropol, hvor gymnasterne ved siden af gymnastikken går i skole tre timer om dagen. Der er flest børn, og så snævres feltet ind, efterhånden som gymnasterne bliver ældre. I Stavropol er der to seniorhold med hver 15 deltagere.

Nu er det ikke sådan, at Sorø Gymnastikefterskole indfører russiske principper i undervisningen.

- Men det har givet anledning mange diskussioner, og vi står som instruktører i dag nok lidt skarpere i undervisningen, siger Alberte Andersen, og Frederik Buch Færch tilføjer:

- Det handler for os især om at komme ind til kernen i det, der skal trænes - og så optimere træningen.

Og Johannes Juulsgaard slutter af:

- På Sorø Gymnastikefterskole vil vi have de bedste instruktører. Eleverne kommer på efterskole af mange forskellige årsager, men det er vigtigt for os, at den enkelte bliver dygtigere, mens de er her. På den måde vil vi også være den bedste skole.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk