15. juli 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Talmagien er en fuser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Talmagien er en fuser
Sorø - 14. marts 2019 kl. 19:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som stemmer fra regeringen og DF siver pengene lige så langsomt fra den spareøvelse, som blå blok (C,V,DF, Radikale og Å) populært kalder budget 2019. Igen og igen vil vi opleve, at de tal, der er lagt ind i budgettet, ikke kan gennemføres i virkelighedens verden

Senest var det besparelsen på 0,5 mio. på kørsel til genoptræning, der ikke kunne realiseres. Inden da har vi bl.a. haft en budgetteret årlig besparelse på 2,5 mio. på kørsel, hvor det reelt kun var muligt at spare 0,5 mio. så der kommer til at mangle 2 mio. om året i perioden 2019-2022. Og så skal Sorø Kommune betale en bod på 1.067.796,92, ca. 50 % af den samlede besparelse.

Næste gang, regnestykket vælter, bliver omkring ønsket om at fremrykke SFO starten. Her er der fundet en ekstremt teoretisk besparelse på 900.000 kr. pr. år.

Problemet er, at regnestykket ikke hænger sammen. Det er skabt ved at opstille det mest gunstige regnskab (set ud fra en besparelsesvinkel) og så undlade at forholde sig til de tilknyttede udgifter.

I regnestykket er der ikke taget højde for helt elementære ting som:

- er der plads nok på alle SFO'er?

- er der garderober til børnene?

-Toiletpladser?
- samt hvad med de børn, der ikke er renlige eller noget så simpelt som ekstra rengøring?

Ydermere forudsætter regnestykket, at der ikke kommer så mange børn, at der skal laves ansættes flere mv.

Efter Enhedslistens opfattelse vil den indlagte besparelse på 900.000 pr. år aldrig kunnet opnås, men budgettet ser pænere ud, når underskuddet skubbes foran. Konsekvensen bliver en nedskæring på op mod 900.000 kr.

Enhedslisten ser med bekymring på, at blå blok fører en økonomisk politik, der skaber usikkerhed om fremtidens velfærd. Det er ikke en løsning at arbejde med talmagi, hvor der igen og igen rykkes rundt med underskuddene, uden at det grundlæggende problem om underfinansiering løses.

Sorø Kommune har et befolknings- og et indtægtsgrundlag, der er særdeles stærkt. Samtidigt har vi højkonjunktur og lav arbejdsløshed, der burde altså være grundlag for, at Sorø Kommune har en sund og stærk økonomi.

I stedet oplever vi, at sparekniven langsomt, men sikkert flyttes rundt mellem velfærdsområderne. Kun erhvervslivet fritages.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om blå blok vil vise politisk og økonomisk ansvarlighed og fjerne de besparelser, der aldrig kan realiseres. Den tidlige SFO start kan være et udmærket sted at starte.

Bo Mouritzen
Byrådsmedlem
Enhedslisten i Sorø

(forkortet af red.)

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk