24. april 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Borgervalideret er en bedre løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Borgervalideret er en bedre løsning
Sorø - 17. oktober 2018 kl. 20:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er et grundvilkår i al iværksætteri, at idémagere ofte er helt alene om deres ide. Måske er der kun en håndfuld andre mennesker, der kan se lyset i ideen.

Grundvilkåret bag Borgerdrevne Forslag er, at en ide skal have hundredevis af underskrivere. I Ringsted 300, i Albertslund 672, i Rødovre 500, ja helt op til 1400.

De to forhold strider helt essentielt mod hinanden.

Det har den konsekvens, at underskriftssystemet i Borgerdrevne Forslag, kan og vil udelukke rigtig gode ideer. At et borgerforslag først kan komme i byrådet, når hundredevis har medunderskrevet, er ganske enkelt en dårlig ide. Et forslag kan sagtens være rigtig godt, selv om der kun er 20 personer der står bag det.

Jeg er 100 pct. for borgerinvolvering og også 100 pct. for Borgerdrevne Forslag. Jeg er bare ikke for, at der skal hundredevis af underskrivere til, at få sit forslag i byrådet.

Det er også min påstand, at det at indsamle 300, 500 eller 1400 underskrifter, ikke er særlig borgerinvolverende, men mere resourcekrævende.

Er der ikke en anden og bredere form, involveringen bedre kan udfolde sig i? Jo, mener jeg. Ressourcerne er da bedre givet ud, hvis borgerne brugte tiden på at udvikle ideen sammen. Derfor har jeg tænkt og fået en anden ide til, hvordan man kunne implementere et system, så også den rigtig gode ide kan modnes og finde vej til byrådet, i et langt mere borgerinvolverende system.

Jeg kalder det borgervaliderede forslag. Jeg er gået i gang med at udvikle det sammen med mine Alternative byrådskollegaer, så jeg kan endnu ikke komme med den færdige løsning. Men her er de foreløbige grundtanker.

Systemet består af en online dialogplatform, hvor forslag gennemgår en valideringsproces. Valideringsprocessen er det borgerinvolverende, hvor forslaget går fra ide, til høring, efterbearbejdelse og udvikling, frem til den er modnet og klar til videre behandling i byrådet.

Lokalrådene kunne være tovholdere på dialogplatformen og derved skabe endnu bedre borgerforankring.

På dialogplatformen, kan borgerne og forvaltningen deltage i idéudviklingen sammen, når det er formålstjenligt. Og Borgervaliderede forslag skal ikke kræve et bestemt antal underskrivere, for at komme i byrådet.

Men mere herom senere, når denne ide har udviklet sig og er klar til fremlæggelse (forkortet af red.).

Niels Aalbæk Jensen
Byrådsmedlem

Alternativet Sorø

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk