22. marts 2019
Gert Jørgensen er politisk chef for en populær arbejdsplads. Foto: Thomas Olsen
Gert Jørgensen er politisk chef for en populær arbejdsplads. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De kommunalt ansatte bliver fortsat længe i jobbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De kommunalt ansatte bliver fortsat længe i jobbet
Sorø - 24. juni 2018 kl. 05:53
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gennemsnitsalderen på de ansatte i Sorø Kommune er 47 år, og lønmæssigt ligger kommunen »lunt i svinget«. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Gennemsnitsalderen på de ansatte i Sorø Kommune er stigende. Helt aktuelt er den 47 år, og i de fleste faggrupper er mellem en tredjedel og en fjerdedel over 55 år. En særlig udfordring ligger der inden for social- og sundhedspersonalet, hvor 53 pct. har rundet de 50 år. Samtidig er det et område, hvor behovet for arbejdskraft i de kommende år forventes at være stigende.

- Det glæder mig, at de ansatte i Sorø Kommune er glade for at gå på arbejde, så de bliver længe hos os, siger borgmester Gert Jørgensen.

- Alderen i sig selv er jo ikke noget problem, og det er et langt stykke ad vejen også rigtig godt, at vi har personale med erfaring og kompetencer, men vi vil også gerne have nye medarbejdere med nye måder at se tingene på og nye kvalifikationer. Også for at modvirke, at arbejdet bliver for rutinepræget.

Men generelt set er det populært at være kommunalt ansat. I Sorø Kommune er der en udskiftning på ca. 14 pct. om året, og det svarer nogenlunde til billedet i nabokommunerne. Størst udskiftning er der i syge- og sundhedspersonale på næsten 19 pct. pr. år, mens lærerne tegner sig for omkring 17 pct. Pædagoger, administration og social- og sundhedspersonale ligger gennemsnitligt på omkring 13 pct.

Den største medarbejdergruppe er »øvrige«. Det dækker over akademikere, dagplejere, hjemmevejledere, pædagogmedhjælpere. De udgør 37 pct. Social- og sundhedspersonale udgør 26 pct., mens 14 pct. er lærere. Pædagoger udgør 9 pct., administration og IT udgør 8 pct., og de sidste 6 pct. er syge- og sundhedspersonale.

Fra december 2015 til december 2017 er der blevet 89 flere ansatte i Sorø Kommune, der nu beskæftiger 1.939. Mens der er blevet fem lærere og 10 pædagoger færre på de to år - de er nu henholdsvis 263 og 173 - er administration og IT vokset med 13 medarbejdere. På social- og sundhedsområdet er medarbejderstaben vokset med 26 til 496, men syge- og sundhedspersonalet er vokset med 15 medarbejdere til 122. Den øvrige grupper tegner sig for resten af stigningen - her er der nu 724 medarbejdere.

Lønmæssigt ligger Sorø Kommune på et niveau, der ifølge den analyse, økonomiudvalget behandlede på sit seneste møde, betegnes som konkurrencedygtigt. Gennemsnitslønnen i Sorø Kommune er 35986 kr. om måneden - her er landsgennemsnittet på 36.247 kr., men i området er det 35.390 kr. I bunden ligger husassistenter med 26.401 kr., rengøringsassistenter med 27.452 kr. om måneden og pædagogmedhjælpere med 29.154 kr. Tandlæger får til gengæld 60.050 kr., mens ledere indenfor undervisning får 54.919 kr. og på syge- og sundhedsområdet 50.783 kr. Akademikere tjener i gennemsnit 45.932 kr., mens lærerne i snit hæver 41.912 kr., pædagoger i daginstitutioner 35 .282 kr. og social- og sundhedshjælpere 31.622 kr.

Langt de fleste kommunalt ansatte er kvinder - 81 pct. helt præcist. Social- og sundhedspersonalet er for 94 pct.s vedkommend ekvinder, og helt op på 98 pct. kommer syge- og sundhedspersoanelt. Hos pædagogerne er 82 pct. kvinder, i administrationen er tallet 83 pct., blandt lærerne 71 pct. og blandt akademikerne 69 pct. I de øvrige faggrupper er 72 pct. kvinder.

I ledelsen er der helt i toppen en mand og en kvinde i form af Søren S. Kjær og Maj Buch. På næste niveau var der i december 2017 seks mænd og en kvinde. Her er efterfølgende en mand skiftet ud med en kvinde - Stine Basballe har afløst Thomas Harfot - og et nyt skifte kan ske, når kommunen ansætter Johan Ottes afløser. Men her er intet dog afgjort endnu.

På tredje ledernivaeu har Sorø Kommune 22 kvinder og 12 mænd.

- Jeg er godt tilfreds med, at kvinderepræsentationen i den kommunale ledelse er stigende, siger Gert Jørgensen også med reference til, at Maj Buch afløste Søren Ole Sørensen, så der helt i toppen nu er 50-50.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk