18. april 2019
Per Hovmand (K) havde succes med at lave brede budgetforlig i sin tid som borgmester i den daværende Dianalund Kommune. Foto: Bjørn Armbjørn
gallery icon

Se billedserie

Per Hovmand (K) havde succes med at lave brede budgetforlig i sin tid som borgmester i den daværende Dianalund Kommune. Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget 2019: Alle partier er indstillet på at samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget 2019: Alle partier er indstillet på at samarbejde
Sorø - 21. september 2018 kl. 05:57
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byrådet indleder budgetforhandlingerne fredag. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Hvis politikernes ord i byrådssalen onsdag aften står til troende er der meget stor sandsynlighed for, at der i Sorø Kommune kan indgås et budgetforlig mellem alle - eller i hvert fald næsten alle politiske partier.

Der var i hvert fald i de indlæg politikerne kom med, stor interesse for et samarbejde, og som Alternativets Niels Aaalbæk Jensen henledte opmærksomheden på, ligger der et mildt pres på Sorø, efter at det i det ellers så splittede Slagelse lykkedes at få alle undtagen Enhedslisten med bag budgettet for næste år. I Næstved omfatter forliget i år samtlige partier.

Men - som det også blev udtrykt fra flere sider - handler det ikke mindst om tillid.

- Tilliden er altafgørende, og i det her byråd kunne tilliden være bedre, sagde konservative Per Hovmand, der selv har siddet for bordenden i den tidligere Dianalund Kommune.

- Og så er vi nødt til at finde et fælles udgangspunkt, hvis vi skal nå et resultat.

- Vi anerkender, at den økonomiske situation kalder på handling, sagde socialdemokraten Anne Madsen.

- Vi vil gerne bidrage, men vi har den grundholdning, at de bredeste skuldre må bære de tungeste læs. Vores mål er at passe på velfærden og friholde børn, ældre og handicappede for besparelser.

Konservative Bo Christensen sagde, at der absolut også er ting i de spareforslag, der er lagt frem, som de konservative heller ikke kan stå mål for, og han udtrykte store forhåbninger om, at der i år kan opnås politisk enighed.

Enhedslistens Bo Mouritzen kom dog med et par stikpiller. Han pegede på, at Sorø Kommune nu bruger 18,7 pct. mindre på de 0-13 årige end i 2010, og at børnene ikke har meget gavn af, at Sorø har et godt erhvervsklima. Han fandt heller ikke de økonomiske resultater prangende.

- Havde vi været en privat virksomhed, var både direktion og bestyrelse sat på porten, fortsatte han.

- Måske skulle I bare overlade det at lave et budget til dem, der kan et præstere retvisende et af slagsen.

Det fik Lars Schmidt (DF) op af stolen. Han pegede på, at de siddende flertal på et budget på i alt 1,8 mia. kr. kun ramte en pct. forkert.

- Jeg synes, dine bemærkninger er usmagelige, tilføjede han med adresse til Bo Mouritzen.

Venstres Jens Nygaard pegede på, at velfærd er mange ting. Det er også vedligeholdelse af bygninger og broer, og så gentog ha, at da han overtog formandsposten i teknik og miljøudvalget var kommunen 60 mio. kr. bagud på den konto.

Radikale Pia Hvid gav også tilsagn om samarbejde - men hun understregede, at servicerammen skal overholdes. Også selv om det kan komme til at gøre ondt.

Både Anne Madsen, Linda Nielsen (SF) og Bo Mouritzen gav også håndslag på, at de partier gerne vil være med til at tage ansvar, og så kom forhandlingsklimaet på banen af bl.a. socialdemokraterne Preben Lund og Annette Raaschou van der Star.

Der blev bl.a. efterlyst en dagsorden for de budgetforhandlinger, byrådet har afsat fredag fra kl. 8.00-20.00 til. Borgmester Gert Jørgensen svarede, at på hans seddel stod der kun: 1. Fastsættelse af rammen. 2. Et bredt forlig.

- Jamen, sidste år forsøgte vi jo netop at få rammen ændret. Da det ikke kunne lade sig gøre, var forhandlingerne afsluttet. Det kommer der ikke noget forlig ud af, sagde Annette Raaschou van der Star og huskede tilbage på tiden i byrådet i Dianalund med konservative Per Hovmand som borgmester. Dengang var der et bredt forlig hvert år, fordi alles ønsker blev hørt.

Både Preben Lund og Anne Madsen føjede til, at der skal hives plads til en reel forhandling.

- Vi vil ikke hvert enkelt parti forhandle med borgmesteren. Vi vil have. at de forslag, vi skal diskutere, kan diskuteres mellem alle partier, sagde Anne Madsen.

- Og så skal der også afsættes tid til, at vi kan mødes i grupperne og diskutere og file til. Det giver de bedste muligheder for at opnå et forlig.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk