22. september 2019
Maria Riis og Kasper Asklund bor med hver deres familier i Klokkergårdens parcelhusudstykning. Nogle af de borgere, der kommer til at bo tættest på en eventuel ny mast, er de nye lejere i boligselskabets ejendomme bagved. Foto: Ulla Grundtvig Brask
Maria Riis og Kasper Asklund bor med hver deres familier i Klokkergårdens parcelhusudstykning. Nogle af de borgere, der kommer til at bo tættest på en eventuel ny mast, er de nye lejere i boligselskabets ejendomme bagved. Foto: Ulla Grundtvig Brask
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beboere protesterer mod planer om høj telemast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboere protesterer mod planer om høj telemast
Opdateret 26. marts 2019 kl. 10:12
Sorø - 26. marts 2019 kl. 05:50
Af Ulla Grundtvig Brask
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lige så høj som Rundetårn.

Så høj bliver den telemast, som Telcon har anmodet om tilladelse til at opføre på et lille grønt areal på adressen Smedeparken 3. Det er baghaven til SFO'en på Frederiksberg Skole og begyndelsen på Klokkergårds-udstykningen.

arrow Læs også: Tårnhøj telemast: Borgmester vil have ny placering

Men hvis Sorø Kommune skal give tilladelse til opførelsen, skal det være på en dispensation, for af Lokalplan SK40 fremgår det, at den grønne plet må anvendes til bebyggelse og/eller parkering, og at byggehøjden højst må være 12 meter.

Telemasten er 42 meter høj.

Derfor har Sorø Kommune nu sendt en meddelelse ud til beboerne i Klokkergården og bedt om bemærkninger til den påtænkte dispensation.

Embedsmændene i forvaltningen får rigeligt med læsestof, når høringsfristen udløber den 8. april klokken 9. Mange af beboerne er nemlig uforstående over for planerne, og de har tænkt sig at gøre opmærksom på deres utilfredshed.

En af de bekymrede beboere er Maria Riis, der er formand for Grundejerforeningen Klokkergården.

Hun flyttede ind med sin familie i juli 2017 og valgte netop den udstykning, fordi der blandt andet var høj prioritering af natur og miljø i hele projektet for området.

- Og nu ønsker kommunen så at bygge en 42 meter høj telemast midt i hjertet af et nybygget boligområde og en skole. Det havde vi i vores vildeste fantasi ikke drømt om kunne ske, siger Maria Riis, der føler, at hun og de andre beboere er »blevet kørt over af kommunen«.

- Vores natur, grønne omgivelser og børnevenlige forhold, som Sorø Kommune har stillet os alle i udsigt, kan nu blive ødelagt af deres handlinger om en dispensation, mener hun.

Kasper Asklund flyttede ind i sit nye hus i udstykningen i vinteren 2017.

Han sidder i disse dage også og arbejder på et svar til Sorø Kommune.

- Der er dels det visuelle: En 42 meter høj mast pynter ikke i et landskab, hvor der ellers er taget hensyn til natur og fredede fortidsminder. Men vi er også bekymret for potentiel stråling i forbindelse med det kommende 5G netværk. WHO opfordrer til en langt større afstand til beboelse, end det er tilfældet her, og vi ønsker ikke at være en del af et eksperiment, siger Kasper Asklund.

Sorø Kommunes fortæller i en meddelelse til de berørte borgere, at telemasten skal hjælpe til at forbedre den digitale infrastruktur for hele området ved Frederiksberg.

Det drejer sig om optimering af dækning i det åbne land samt den indendørs dækning for det øvrige Frederiksberg.

Men hverken Maria Riis eller Kasper Asklund kan se det store behov for bedre mobildækning i området.

- De beboere, jeg har talt med, ser ikke behovet for yderligere dækning, og om vi ønsker en mast for at opnå bedre dækning i fremtiden, så er det nej tak placering, siger Maria Riise.

Kasper Asklund er sikker på, at der kan findes en anden løsning.

- Den skal heller ikke stå i Krongårds-kvarteret eller andre steder tæt på boliger. Vi vil ikke bare give lorten videre til nogle andre. Vi mener, det må være muligt at pege på et sted i området, hvor den ikke generer nogen, siger Kasper Asklund.

Grundejerforeningen Klokkergården, der tæller 65 parcelhusgrunde, 24 almene boliger og snart nogle rækkehuse, har lavet en underskriftindsamling i protest mod telemast-planen.

arrow Boligselskab foreslår ny placering af telemast
01. april 2019 kl. 05:32 Opdateret: kl. 16:07
arrow Udvalgsformand vil afvente høringssvar
30. marts 2019 kl. 15:03 Opdateret: kl. 11:54

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk