17. september 2019
Krenkerup bryggeri: Doppel Bock, 50 cl. 8,3 % Foto: Katrine Thorlund
gallery icon

Se billedserie

Krenkerup bryggeri: Doppel Bock, 50 cl. 8,3 % Foto: Katrine Thorlund
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mørk og frisk: Smagstest af mørk lager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mørk og frisk: Smagstest af mørk lager
SøndagsAvisen - 25. februar 2019 kl. 15:17
Af Katrine Thorlund - Præsentation i samarbejde med Bryggeriforeningen.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mørk lager er en øl brygget på mørke basismalte og specialmalte. Mørk lagerøl er især udbredt i Skandinavien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og USA. Øllet er karakteriseret af en maltdybde, balanceret bitterhed, let sødme og friskhed.

I starten af 1800-tallet opdagede bayerske bryggere, at gæren i det øl, som man dengang lagrede i de kolde alpegrotter i Sydtyskland, sank til bunds på grund af de lave temperaturer. Indtil da kendte man kun til overgærede øl. Her sker gæringsprocessen ved en højere temperatur, og som navnet antyder, stiger gæren op til overfladen under gæringen.

Overgæret øl har fællesbetegnelsen 'ale', og den nye opdagelse gav således også anledning til at finde en fælles betegnelse til undergæret øl. Valget faldt på 'lager', da øllet blev lagret i flere uger oppe i de kolde bjerggrotter for at modnes og blive drikkeklart.

Der findes både lys lager og mørk lager. Karakteristisk for mørk lager er den mørke farve og maltdybde. Man skal dog ikke lade sig forføre af den mørke farve og forvente en tung og stærk øl.

Mørk lager er på trods af sin mørke farve en let-drikkelig og frisk øl.

Krenkerup bryggeri: Doppel Bock, 50 cl. 8,3 %

- Den har en behagelig rund smag. Den er sødlig og ikke stoppet med humle. Jeg synes, det er en øl man nyder og ikke en øl man drikker til en bøf, siger Anders Spanggaard, journalist Erhvervsavisen.

- Den dufter rigtig godt og næsten frugtagtig, men jeg ved ikke lige af hvad. Der er ingen bitterhed og den er næsten tæt på læskende, siger Lars Jørgensen, journalist OPLEV Sjælland.

Kongebryg: 686 Anker J. Ræve rød pilsner, 33 cl. 5,0%

- Den har en sød duft. Er det et bær? Den har en meget tillokkende duft. Smagen aftager ret hurtigt og så kommer sødmen, men den er ikke kvalm sød. Jeg kunne godt drikke den en sommeraften, mener Hans-Henrik Lærke, journalist DAGBLADET Ringsted.
- Jeg synes, den har lidt noter af sød lakrids. Jeg kan godt lide den, men jeg tror ikke, den er brygget til mad, siger Anders Spanggaard.

Bryghuset Braunstein: Dark Lager, 50 cl. 5,4 %

- Jeg synes næsten, at den har en blomsteragtig duft. Den smager fint, men den er ikke tung og den sparker ikke rigtig fra sig. Der mangler måske lidt eftersmag, fortæller Lars Jørgensen.
- Den er virkelig flot maghonifarvet og har et indbydende skum. Der er næsten ingen kulsyre på tungen og man skal ikke lade sig snyde af navnet og tro den er tung, siger Hans-Henrik Lærke.

Bryghuset Møn: Bogø Bock, 33 cl. 6,5 %

- Rigtig flot farve, skummet falder lidt hurtigt og den dufter af valnød. Den har lidt bitterhed og det kan jeg rigtig godt lide. Jeg kunne godt drikke den til en hakkebøf med kartofler og rødbeder, siger Anders Spanggaard.
- Der er en smag af humle, men den bliver tøjlet og så kommer bitterheden til sidst. Personligt bliver det dog lidt for meget for mig, mener Hans-Henrik Lærke.

Bryggeriet Skands: Esrum Vinterbock, 50 cl. 6,4 %

- Er det malt, den dufter af? Den mangler lidt kraft og karakter, siger Lars Jørgensen.
- Den har en fin lys ravfarve og der er noget nøddeagtigt i smagen, som ellers er meget simpel. Det er ikke en øl, jeg ville drikke alene, men den kunne godt gå til en frokost, mener Hans-Henrik Lærke.