2. august 2021
22-årige Signe Barner Ravnsborg fra Slagelse kender alt til de negative tanker, der kan opstå, når hun er på for eksempel det sociale medie Instagram. Et sted, flere unge har tilbragt mere tid under coronakrisen - og det har ramt hårdt på selvværdet.
22-årige Signe Barner Ravnsborg fra Slagelse kender alt til de negative tanker, der kan opstå, når hun er på for eksempel det sociale medie Instagram. Et sted, flere unge har tilbragt mere tid under coronakrisen - og det har ramt hårdt på selvværdet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge kvinder kæmper med selvværdet efter corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Unge kvinder kæmper med selvværdet efter corona

Flere unge kvinder kæmper med selvværdet, efter coronavirus har haft lukket Danmark ned. Det er oplevelsen hos Slagelse-firmaet SOULution, der tilbyder terapi og coaching. Et nyt online forløb kan være en hjælp.

Slagelse - 02. juni 2020 kl. 13:21
Af Fleur Sativa

»Nu må jeg simpelthen komme i gang.«
»Det burde og skal jeg også kunne opnå.«
»Jeg skal være glad«

22-årige Signe Barner Ravnsborg fra Slagelse kan huske hver en tanke.

Som knytnæveslag i ansigtet har de slået hende, mens hun i faste bevægelser har ført en finger ned over skærmen på sin mobiltelefon. Igen og igen. Henover billeder af smukkere, mere succesfulde - sågar yngre - kvinder end hende selv.

Eller sådan har det i hvert fald ofte føltes.

- Jeg kan ikke lade være med at kigge lidt på blandt andet pigerne og tænke: »Øv, hvorfor har jeg ikke sådanne læber eller øjne?« eller »hvorfor er mine ben ikke så lange?«, forklarer Signe Barner Ravnsborg, mens telefonen trykker hende ned i håndfladen.

Men slagene, som hver enkelt tanke har pådraget hende, har modsat rigtige knytnæveslag ingen tydelige mærker givet.

Bedre tid til dårlige tanker

I stedet har 22-årige Signe Barner Ravnsborg ligesom mange andre unge oplevet at blive ramt på selvværdet, når hun er gået på sociale medier som for eksempel Instagram, hvor det handler om at dele flotte billeder.

Billeder, som har givet Signe Barner Ravnsborg negative tanker om hende selv og ramt hende der, hvor det ofte gør allermest ondt. Og der, hvor ingen ser det.

Historien gentager sig. For de usynlige, blå mærker er blevet flere under coronakrisen, hvor nu genåbnede uddannelsesinstitutioner i en længere periode har haft tomme klasselokaler.

"(...) Så pludselig har de været overladt til dem selv og de her perfekte glansbilleder."
- Lone Lexander, mentaltræner m.m., SOULution

På et pressemøde den 11. marts i år lukkede statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig store dele af Danmark ned som følge af en voldsom stigning i antallet af coronasmittede i landet.

Det betød blandt andet, at landets folkeskole- og gymnasieelever pludselig skulle modtage undervisning fra hjemmets fire vægge.

Men foruden at terpe matematik og skrive danske stile har unge som 22-årige Signe Barner Ravnsborg her haft ekstra god tid til at sidde med mobiltelefonen i hånden, hvor hun har kunnet sammenligne sig selv med andre - uden rigtigt at være i kontakt med nogen.

Netværk revet væk

- Alle aldersgrupper kan kæmpe med selvværdet. Men denne her gruppe plejer at have et stort netværk, som fra den ene dag til den anden har været revet væk under dem. Så pludselig har de været overladt til dem selv og de her perfekte glansbilleder, fortæller mentaltræner Lone Lexander.

Sammen med Andrea Kongebech ejer og driver hun Slagelse-firmaet SOULution, der tilbyder terapi og coaching.

Her har de oplevet, hvordan særligt unge kvinder kæmper med selvværet ovenpå coronakrisen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Lone Lexander (th.) og Andrea Kongebech oplever,
hvordan flere unge - særligt kvinder - kæmper med
selvværdet efter coronavirus. Deres firma SOULution
tilbyder i dag derfor et nyt online coaching-forløb.


Lone Lexander er foruden mentaltræner også uddannet Performance Coach, hypnotisør og terepeaut. Og så har hun arbejdet som skolelærer i mere end 20 år, mens Andrea Kongebech har mindfullnessinstruktør, Life Coach og flere år som sygeplejerske på CV'et.

De to har derfor tilsammen et stort kendskab til det mentale helbred og den unge målgruppe.

Men erfaringen om unge kvinders selvværd og coranakrisens påvirkning på dette, har de i høj grad indhentet fra Lone Lexanders 25-årige datter.

På det sociale Instagram har hun over 16.500 såkaldte følgere, som hun aktivt kommunikerer med.

- Her begyndte hun at opleve, at rigtig mange - særligt unge kvinder - har det svært. De føler sig ikke gode nok. De taler ned til sig selv. Og det er særligt i forlængelse af corona, hvor de har haft tiden til det. Og hvor de samtidig ikke har haft nogen til at tale om det med, fortæller Lone Lexander.

Online forløb som hjælp

Følelsen - og tankerne - kender 22-årige Signe Barner Ravnsborg alt til.

Som en konsekvens af det har hun i dag derfor valgt at følge færre såkaldte 'influencers', der via sociale medier betales for at reklamere for et produkt, et budskab eller lignende i sine opslag.

Men stadig flere unge kvinder har brug for hjælp, mener firmaet SOULution, som af den grund åbner op for et nyt online coaching-forløb.

"Ens selvværd er noget, der kommer indefra, og man er ikke afhængig af andre for at styrke det."
- Lone Lexander, mentaltræner m.m., SOULution

Her kan kvinder i alderen 18 til 28 år gennem otte uger få redskaber og konkrete værktøjer til at opnå et bedre selvværd.

Idéen er »at give kvinderne en fiskestang og ikke en fisk«, forklarer Lone Lexander.

- Vi vil gerne give de her unge kvinder noget med, som de kan bruge - også efter forløbet. For om de så sad alene ude på en øde ø, skal de lære, at de kan arbejde med deres selvværd. Ens selvværd er noget, der kommer indefra, og man er ikke afhængig af andre for at styrke det, fortæller hun.

Undervejs i forløbet, der har fået navnet »SOUL SHINE QUEENS«, vil kvinder derfor modtage materiale i form af arbejdsbøger, lydfiler og videomateriale samt en plan med øvelser.

Skal skabe nyt mønster

Ifølge Lone Lexander kunne en øvelse blandt andet være at give sig selv tre komplimenter, hver gang man kritiserer sig selv for én ting.

Kan man ikke komme på nogen, kan man spørge venner eller familie. Og så kan komplimenterne til sig selv skrives ned, så de kan tages frem en anden gang.

- Selvværd er tanker og følelser, som man har om sig selv. Og hvis man er vant til at kritisere sig selv, er man tilbøjelig til at blive ved med det. Derfor skal man arbejde på at ændre det mønster, forklarer Lone Lexander og sammenligner det med et hvert andet mønster:

- Hvis du for eksempel trækker et cykelhjul gennem noget sand og bliver ved med det, så vil sporet til sidst blive meget dybt. Og sådan vil det blive ved, indtil du flytter cykelhjulet hen et andet sted i sandet og skaber et nyt spor, siger hun.

Gennem det nye online coaching-forløb vil de deltagende kvinder derfor være tilknyttet en Facebook-gruppe, hvor de kan tale sammen og stille spørgsmål. Og så vil de mødes hver uge - altså online.

At hele det otte ugers forløb afholdes online og ikke fysisk skyldes ifølge Lone Lexander coronavirus.

Men det skaber samtidig mulighed for, at kvinder fra hele landet kan deltage. Og det er der behov for, mener hun.

- Vi har fået flere henvendelser. Så det er tydeligt, at behovet er generelt. Der var sågar en mor, der tog fat i mig og skrev: »Det her skal min datter bare på«, forklarer Lone Lexander.

Inspireret til forandring

Forløbet er ikke ét, som 22-årige Signe Barner Ravnsborg har meldt sig til.

Men hjemme i Slagelse har hun i dag gjort sig flere tanker om, hvad hun selv kan gøre, når hun befinder sig på de sociale medier.

Både for at hjælpe sig selv til at få det bedre. Men også for at hjælpe andre.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

I dag er Signe Barner Ravnsborg motiveret og
inspireret til at gøre op med de »perfekte
glansbilleder«, som ofte deles af såkaldte
'influencers'. Privatfoto. 


For nylig hørte hun nemlig en podcast om en anden kvinde, der ligesom hende selv oplevede at blive nedtrykt af at se andres »perfekte liv« på de sociale medier.

- Men så spurgte de (værterne, red.) hende: »Hvad poster du selv? De sunde og gode ting, eller når du er nedtrykt og spiser junkfood?« forklarer Signe Barner Ravnsborg og uddyber, at førstnævne var tilfældet.

I dag er hun derfor blevet inspireret til selv at oprette en ny profil på Instagram, hvor hun deler billeder, der er taget på »gråvejrsdage«.

Og det er der en helt særlig - og vigtig - grund til, siger Signe Barner Ravnsborg:

- Så folk også kan se, at vi alle bare er mennesker. Vi har stort set alle appelsinhud og strækmærker. Vi kan alle ligge og tude en hel dag og ikke komme ud af sengen. Og vi spiser alle junk-food i stedet for sund mad en gang imellem, slår hun fast.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk