28. september 2020
Politikere vil lægge samtlige fakturaer - medmindre det er småbeløb - på kommunens hjemmeside. Et skridt mod mere åbenhed, mener Villum Christensen (LA)
Politikere vil lægge samtlige fakturaer - medmindre det er småbeløb - på kommunens hjemmeside. Et skridt mod mere åbenhed, mener Villum Christensen (LA)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slip for aktindsigt: Politikere vil lægge betalte fakturaer frit frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slip for aktindsigt: Politikere vil lægge betalte fakturaer frit frem
Opdateret 14. januar 2020 kl. 06:48
Slagelse - 14. januar 2020 kl. 05:55
Af Carsten Lysdal

Er det de samme håndværkere, der hyres gang på gang til kommunale opgaver, og er der hold i påstanden om kammerateri, når nu kommunen for Gud ved hvilken gang synes at købe en given ydelse det samme sted som altid?

Det vil du som borger formentlig selv kunne tjekke op på i fremtiden. I hvert fald hvis det står til politikere i Slagelse Kommunes erhvervs- og teknikudvalg. De vil åbne op. Dog ikke for hverken deres egen eller medarbejdernes skyld, men for skatteydernes.

Det skriver Sjællandske tirsdag.

- Det er vigtigt med åbenhed, og bare det, at man ved, at man som kommunal indkøber bliver kigget over skulderen, er et sundhedstegn. Også for demokratiet, mener udvalgsformand Villum Christensen (LA), der qua sin rolle som statsrevisor på Christiansborg igennem tiden har set mange eksempler og anklager om svindel for statens midler.

Sådan skal det ikke være i Slagelse Kommune, hvor alle knap 80.000 borgere skal føle og mærke, at der er åbenhed og gennemsigtighed.

I forvejen er offentligheden beskåret at kunne følge med i politikere og embedsmænds kurser og seminarer. Men indsigten skal bredes mere ud, lyder det.

Derfor indleder man nu processen, der indbefatter udarbejdelse af en ny indkøbspolitik, med den facet, at man i fremtiden skal kunne finde fakturaer på kommunale indkøb. Det være sig hos lokale håndværkere og så videre. De skal fysisk ligge på hjemmesiden. Dog bliver der en nedre grænse, er oplægget.

- En fjerdedel af kommunens betalte fakturaer er nogle til under 250 kroner, og det er ikke der, vi skal hen. Om vi lægger os på 10.000 eller 20.000 kroner, må vi se på. Det, vi sender et signal om nu, er åbenhed og transparens, siger Villum Christensen, der altså har de noget større indkøb i kikkerten.

I alt behandler kommunen fakturaer svarende til 1,8 milliarder kroner årligt, og det vil være de fakturaer, som befolkningen i forvejen kan få aktindsigt i.

- Ingen vil være til grin for sine skattekroner. Der skal derfor være offentlig adgang, nøjagtigt som hvis du søgte en aktindsigt. Samtidig vil vi undgå at skabe for mange myter. Det gælder også, når borgmesteren holder fødselsdag, påpeger Villum Christensen.

Ifølge udvalgsmedlem Henrik Brodersen (DF) er der ræson i forslaget om mere åbenhed. Derfor har han også rakt en tommelfinger i vejret - ligesom resten af udvalget mandag.

- Nu har vi brugt 8,5 millioner kroner på overnatninger, seminarer og så videre. Men hvad er det, pengene er blevet brugt til? Og nogle gange bruger man jo også de samme venner, så det er et godt signal at sende, mener han.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk