25. august 2019
Folketingets partier drøfter for tiden, om kultur skal tillægges betydning i strafudmåling i forhold til vold i hjemmet.
Folketingets partier drøfter for tiden, om kultur skal tillægges betydning i strafudmåling i forhold til vold i hjemmet.
Foto: Christoffer Regild
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slap for fængsel grundet kultur: Forældrepar vækker debat på tinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slap for fængsel grundet kultur: Forældrepar vækker debat på tinge
Opdateret 21. februar 2019 kl. 08:59
Slagelse - 21. februar 2019 kl. 06:30
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et vietnamesisk forældrepar med adresse i Slagelse slap forrige år for en tur bag tremmer. Det skete, da en dommer ved Retten i Næstved i oktober 2017 kendte mor og far skyldige i vold mod deres to sønner, men gjorde to fængselsstraffe - henholdsvis på tre måneder og 30 dage - betingede grundet de dømte forældres kulturelle baggrund.

arrow Læs også: Voldsdømte forældre slap for fængsel grundet kultur: Nu ændres straffeloven

I kølvandet på Sjællandskes dækning af sagen fløj flere forargede borgere i blækhuset, mens politikere som sådan ikke gjorde det store væsen af sig.

Det skete først langt senere, og i disse dage er sagen et glohedt emne på Christiansborg, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på vegne af resten af regeringen har stillet forslag om, at det skal være slut med at betragte tro, kulturelle forhold og lignende som formildende omstændigheder i forhold til strafudmålingen.

Vold er vold, og det skal stoppe, mener ministeren.

- Jeg kan ikke acceptere, at man i Danmark giver mildere straf til forældre, der har mishandlet deres børn, lyder baggrunden for hans lovforslag, der møder bred opbakning.

Den politiske forargelse er sendt til yderligere behandling i Folketingets retsudvalg. Forslaget lyder på, at loven træder i kraft den 1. april.

- Derved sikres endvidere, at Danmark også i praksis lever op til artikel 42 i Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet, står der i forslaget, der altså er rejst på baggrund af en Slagelse-sag, hvor to forældre er blevet dømt for blandt andet at prygle deres to sønner, født i 2006 og 2011, med grydeskeer og spisepinde, ligesom børnene har overværet hinanden få tæsk.

Grundet forældrenes kultur slap de dog for fængsel, men ikke for vejledning og familierådgivning i forhold til, hvordan man opdrager sine børn i Danmark.

- Vi har set en domstol sige, at det kan være en formildende omstændighed, at man kommer fra en anden kultur. Og når vi ser det, er vi selvfølgelig nødt til at handle, sagde retsordfører Morten Bødskov (S) ved tirsdagens debat i folketingssalen.

- Vores domstole skal se på forbrydelsen, ikke på kultur og den slags, supplerede Dansk Folkepartis ditto, Peter Kofod.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk